Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Czas migawki a drgania ręki

Chciałbym poruszyć wątek ‘Czas migawki a drgania ręki’.
    Zapewne większość zadawała sobie pytanie, jak się ma czas migawki do drgań ręki podczas fotografowania. Wydawać się może, że przy czasie powyżej 1/60 nie ma to już znaczenia. Czy jednak aby napewno? Chciałbym poddać dyskusji ten wątek i zachęcam do udziału i podzielenie się waszymi własnymi opiniami i doświadczeniem.
    Ex użytkownik Canona 350D, obecnie Nikon D80 + Tamron 17-50, Sigma 50-150 f2.8 APO EX DC, SanDisk 2GB Extreme III, UV Hoya Pro1 Digital.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cigano Zobacz posta
    Chciałbym poruszyć wątek ‘Czas migawki a drgania ręki’.
    Zapewne większość zadawała sobie pytanie, jak się ma czas migawki do drgań ręki podczas fotografowania. Wydawać się może, że przy czasie powyżej 1/60 nie ma to już znaczenia. Czy jednak aby napewno? Chciałbym poddać dyskusji ten wątek i zachęcam do udziału i podzielenie się waszymi własnymi opiniami i doświadczeniem.
    no na forum troche tego typu postow juz bylo. skoro chcesz zaczac kolejny, moze zacznij od podzielenia sie swoimi opiniami i doswiadczeniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    no na forum troche tego typu postow juz bylo. skoro chcesz zaczac kolejny, moze zacznij od podzielenia sie swoimi opiniami i doswiadczeniem.
    Być moze i były takie posty, nie zaprzeczam. Czas jednak płynie, doświadczeń przybywa, więc może ktoś od tych ostatnich postów zdobył nowe doświadczenia?

Tak na logikę drogi kolego, nie sądzisz, że gdybym chciał pisać o swoich doświadczeniach w tej dzidzinie treść mojego postu byłaby inna?

A tak na marginesie, nikt nikomu nie każe brać udziału w dyskusji, nie jesteś zainteresowany, rozwiązanie proste, przejdz do następnych wątków. No, bo chyba nie jesteś jednym z tych co nie mając nic ciekawego do napisania, koniecznie chcą się udzielić i odsyłają do google lub piszą, że to już było tyyyyle razy poruszane? Wierzę, że jesteś inteligentny i zrozumiesz moje przesłanie Pozdrawiam.
    Ex użytkownik Canona 350D, obecnie Nikon D80 + Tamron 17-50, Sigma 50-150 f2.8 APO EX DC, SanDisk 2GB Extreme III, UV Hoya Pro1 Digital.

Domyślnie

Być moze i były takie posty, nie zaprzeczam. Czas jednak płynie, doświadczeń przybywa, więc może ktoś od tych ostatnich postów zdobył nowe doświadczenia?

Tak na logikę drogi kolego, nie sądzisz, że gdybym chciał pisać o swoich doświadczeniach w tej dzidzinie treść mojego postu byłaby inna?

A tak na marginesie, nikt nikomu nie każe brać udziału w dyskusji, nie jesteś zainteresowany, rozwiązanie proste, przejdz do następnych wątków. No, bo chyba nie jesteś jednym z tych co nie mając nic ciekawego do napisania, koniecznie chcą się udzielić i odsyłają do google lub piszą, że to już było tyyyyle razy poruszane? Wierzę, że jesteś inteligentny i zrozumiesz moje przesłanie Pozdrawiam.
    wiesz, wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze jesli ktos zaczyna tak powazny watek to ma ku temu jakies przeslanki. najczesciej to wlasne przemyslenia, ktore chcesz potwierdzic/zweryfikowac przy pomocy innych. dlatego tez zaproponowalem, zebys zaczal dyskusje od opisania swoich doswiadczen w tym temacie, na pewno znacznie usprawni to watek

Domyślnie

Zasada jest bardzo prosta. najdłuższy czas jest odwrotnością ogniskowej. Np. dla 200mm jest to 1/200s dla 50mm 1/50s. Użycie VR, czy objawy dilirium odbiegają od tej reguły.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    wiesz, wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze jesli ktos zaczyna tak powazny watek to ma ku temu jakies przeslanki. najczesciej to wlasne przemyslenia, ktore chcesz potwierdzic/zweryfikowac przy pomocy innych. dlatego tez zaproponowalem, zebys zaczal dyskusje od opisania swoich doswiadczen w tym temacie, na pewno znacznie usprawni to watek
    Oczywiście, że mam przesłanki, a moją jest chęć dowiedzenia się tego, co inni o tym myślą.
    A teraz sam zobacz, że to już czwarty post w tym wątku i nic nie było napisane, co byłoby związane stricte z tematem.

Więc zapytam się konkretnie, co sądzisz o tej zależności pomiędzy czasam migawki, a drganiami ręki podczas fotografowania?

Domyślnie

Oczywiście, że mam przesłanki, a moją jest chęć dowiedzenia się tego, co inni o tym myślą.
    A teraz sam zobacz, że to już czwarty post w tym wątku i nic nie było napisane, co byłoby związane stricte z tematem.

Więc zapytam się konkretnie, co sądzisz o tej zależności pomiędzy czasam migawki, a drganiami ręki podczas fotografowania?
    nie ma konkretow, bo niestety piszesz/zadajesz pytania malo konkretnie. co to znaczy "Wydawać się może, że przy czasie powyżej 1/60 nie ma to już znaczenia. Czy jednak aby napewno?" ? robiles kiedys zdjecia dluzszym obiektywem niz kit? np. 300-400mm? zobacz czy uda ci sie bez problemu zrobic zdjecie przy 1/60. juz bardziej konkretny byl niedawny post przy jakim czasie uda ci sie zrobic nieporuszone zdjecie obiektywem 50mm, bez uzycia lampy.
    jest tyle zaleznosci, ze aby usprawnic dyskusje prosilem cie o podanie jakis szczegolow, ktore by ten post ukierunkowaly. nie robilem tego zlosliwie.

Domyślnie

pfff...
    ja z podpietą 105 (po cropie >150) moge zejsc do dluzszych czasow niz z 50 (po cropie 75) dlatego, ze lepiej sie szklo rownowazny z body - zestaw jest stabilniejszy, wiec drgania sa mniejsze. zaleznosc istnieje, jest stara jak samo fotografowanie z lapy i nie ma co o niej sadzic.
    a calkiem niedawno byl podobny watek, w ktoeym moglbys znalezc nawet informacje, ktorzy forumowicze do jakich czasow schodza na jakiej ogniskowej, wiec apel leona o korzystanie z szukajki nie jest bezzasadny

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Zasada jest bardzo prosta. najdłuższy czas jest odwrotnością ogniskowej. Np. dla 200mm jest to 1/200s dla 50mm 1/50s.
    Nie. Ten czas jest odwrotnością iloczynu ogniskowej i przelicznika.

Domyślnie

Ja przy szerokim daje czasem nawet 0.8 a nawet 0.5 czy 0.3 ale jak się mega dobrze opre.
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów