Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Start komputera z USB

Mam problem z przestawieniem w biosie, zeby komputer startowal z USB,
    USB Boot oczywiscie mam ustawione, jako enabled, tyle ze, nie moge przestawic w biosie tego w zaden sposob, zeby startowalo jako pierwsze..
    a takze z uruchomieniem na nim listy urzadzen do wybrania z ktorego to wybieramy bootowanie urzadzenia.
    W stacjonarnym nie mam zadnego problemu, we wczesniejszym laptopie tez nie bylo z tym problemu, a tu moze jest jakas blokada? albo jakas inna kombinacja klawiszy?
    Przykladowo wciaskajac f12 pokazuje sie Boot Manager, ale tam nie ma listy urzadzen, w tym USB, by mozna bylo wybrac to co chcemy, jest tylko wybor Windows boot manager (to mi sie uruchamia windows) i dalej ipv6 i ipv4 i to wszystko, a gdzie reszta?
    Chcialabym, zeby byla lista z pokazaniem sie CD-romu, podpietych dyskow by moc wybrac.. tylko, ze tego nie widze.
    Dodam, ze chodzi o Lenovo, szukalam na roznych stronach informacji, ale nie znalazlam odpowiedzi.
    Ktos cos doradzi?

Edit.
    Dodam, ze wiem jak sie robi bootowane USB na pendrive, ale nie o to chodzi przeciez. (Jak ktos nie rozumie to niech nie pisze raczej).
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 12-04-2013 o 01:29
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Sa laptopy ktore maja tak poblokowany bios, obawiam sie, ze nie jest warte tracic wlosy i nagrac na CD to z USB

Domyślnie

nie piszesz jaki lap.. ale co tam.. szybki wgląd na forum lenovo

1. odłączone usb > wciskasz f12 > dopiero podłączasz usb
    2. wadliwy bios
    3. bootuj z usb 2.0
    4. i tu wkleję bo bez możliwości zobaczenia biosu nie wiem o co chodzi..

In BIOS on the setup tab go to "Boot" and press enter.
    Verify that nothing happens.
    Next scroll down to "Boot Manager" and set it to "Enabled"
    Save and reboot.
    Now enter BIOS again and go to set and press Enter on "Boot".

powodzenia

Domyślnie

Spróbuj na innym porcie. Druga sprawa ze nie wszystkie płyty główne to obsługują mimo takiej funkcjonalności w biosie. Pamiętam ze mojego łapka toshiby nijak nie mogłem do tego zmusić.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Sa laptopy ktore maja tak poblokowany bios, obawiam sie, ze nie jest warte tracic wlosy i nagrac na CD to z USB
    tylko chodzi o to, ze nie ma mozliwosci zobaczyc w biosie by przestawic na CD-rom, dysk, czy USB, wiec nagranie plyty mi tu nic nie da, a po za tym, lubie wygode, a cd-rom i tak mam zamiar wyeliminowac, wiec chce wiedziec na przyszlosc jak mam to zrobic z USB.

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    nie piszesz jaki lap.. ale co tam.. szybki wgląd na forum lenovo

1. odłączone usb > wciskasz f12 > dopiero podłączasz usb
    2. wadliwy bios
    3. bootuj z usb 2.0
    4. i tu wkleję bo bez możliwości zobaczenia biosu nie wiem o co chodzi..

In BIOS on the setup tab go to "Boot" and press enter.
    Verify that nothing happens.
    Next scroll down to "Boot Manager" and set it to "Enabled"
    Save and reboot.
    Now enter BIOS again and go to set and press Enter on "Boot".

powodzenia
    Przegladalam forum Lenovo, pisalam ze uruchomic chcialam usb poprzez boot manager wciaskajac f12, ale to nic nie dalo, nie ma zadnego wyboru oprocz tego jak wyzej napisalam.
    Twoja rade tez zastosowalam zeby pozniej podlaczyc usb na dodatek nie z 3.0 tylko 2.0, to samo nic to nie dalo.
    Chodzi o Lenovo i7 G580 gdzie ludzie tez maja problemy z uruchomieniem USB:
    http://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-3...ra/td-p/846401

eh dlaczego blokuja Bios.. :/

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Spróbuj na innym porcie. Druga sprawa ze nie wszystkie płyty główne to obsługują mimo takiej funkcjonalności w biosie. Pamiętam ze mojego łapka toshiby nijak nie mogłem do tego zmusić.
    jak na innym porcie, z innego wejscia usb? no to zrobilam to, nic to nie dalo..
    wlasnie czytalam o tym ze niektore laptopy maja poblokowane te funkcje w Biosie, tylko niby czemu to mialoby sluzyc..

jestem zawiedziona.. nie lubie jak mnie komputer ogranicza, a czasem (rzadko bo rzadko) wygodnie jest uruchomic dana aplikacje czy system z USB.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mekano, włącz tryb legacy dla USB w BIOS-ie laptopa i powinno być już OK.

edit:
    ... i wyłącz UEFI (również w BIOS-ie).
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 12-04-2013 o 17:02
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Mekano, włącz tryb legacy dla USB w BIOS-ie laptopa i powinno być już OK.

edit:
    ... i wyłącz UEFI (również w BIOS-ie).
    Dziekuje slicznie, to pomoglo i teraz dziala wszystko idealnie tak jak chce, prosta, konkretna i rzeczowa odpowiedz.
    Widze juz dysk i cd-room w Biosie i dziala wszystko idealnie.
    Boot manager, tak samo, bez wchodzenia do biosu i tam tez moge wybrac to co mnie interesuje i jest lista o ktora mi chodzilo wyzej (ktos kto wie co chodzi, to na pewno rozumie o czym pisze) i w ogole teraz super jest..

(jeszcze nawiasem mowiac do Ciebie Johanan, to wlasnie chcialam uruchomic "Active Boot" ta aplikacje z USB i sie zrobil problem, ale juz nie wazne bo dziala wszystko ok).

Ostatnio edytowane przez Mekano ; 12-04-2013 o 17:37

Uprawnienia umieszczania postów