Witam,
zastanawiam się nad nabyciem filtru Hoya 81A. Czy warto? Jakie są Wasze doświadczenia z tym filtrem i jego przydatnością?
Szukaj
Witam,
zastanawiam się nad nabyciem filtru Hoya 81A. Czy warto? Jakie są Wasze doświadczenia z tym filtrem i jego przydatnością?
do cyfry? chyba niepotrzebnie. Do slajdów - w niektórych sytuacjach wymagane.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
używam go głównie do krajobrazu...warto go mieć choć nie zawsze się go wykorzystuje...fajnie działa w szarym, jesiennym, zamglonym w tle krajobrazie...czasem zimą gdy nie chcę mieć niebieskiego śniegu, czasem latem w cieniach...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
W przypadku fotografii analogowej jest to filtr niezbędny (w fotografii w plenerze)! I tylko ktoś kto go nie używał może twierdzić inaczej. Przez ostatnie dwa lata mojej przygody z fotografią analogową używałem tego filtru niemal cały czas.
I nadmienię, że nie jako filtra konwersyjnego pomiędzy filmami do światła sztucznego typu A i B - ale jako mocnego filtru skylight. W nomenklaturze cyfrowej można bowiem powiedzieć, że jest to filtr korygujący temperaturę barwową.
W większości wypadków używałem go w parze z filtrem PL (produkowane są z resztą specjalne filtry PL ocieplające - będące połączeniem PL i 81a).
Jedynie fotografując w warunkach znacznie podwyższonych wartości promieni UV zamieniałem go na filtr UV właśnie (góry + snieg).
W przypadku fotografii cyfrowej filtr jest właściwie mało użyteczny - podczas kilkunastu prób nie stwierdziłem różnicy pomiędzy użyciem tego filtru a korekcją BB. Użycie filtru jest mniej więcej równe korekcji temp. z 5400K na około 5800K. (Pamiętać należy, że skala temp. bar. nie jest liniowa i inaczej będzie to wyglądało dla np. 3000K)
A teraz mała prywata sprzedam taki filtr 62mm
Edytowano: PS Wcale nie tylko do slajdów! Ja używałem z moją ulubioną Suprą, a jak ją przestali produkować to z EliteColorem.
Jeszcze jedno PS: niektóre kobiety twierdzą, że filtr ten powinien nazywać się filtrem "solaryzacyjnym" - wiadomo dlaczego - ale przy róznych typach skóry i różnych filmach (Portra zwłaszcza) - może to róznie wyjść.
No i może 3 PS: nie pamiętam w jakiej książce to czytałem (chyba Mroczka albo Freemana), że para PL + 81a - jest sposobem na doprowadzenie malin i truskawek do "marketingowego" wyglądu. Więc jeżeli fotografujesz często maliny...
Ostatnio edytowane przez eldritch ; 30-03-2007 o 20:36
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Naczytałem się Kena Rockwella i zacząłem zastanawiać czy do mojej cyfry D80 się on przyda. Rockwell twierdzi, że używa go zawsze w plenerze. Patrząc na rezultaty jego prac to aż chce się taki filtr posiadać![]()
Ostatnio edytowane przez eldritch ; 31-03-2007 o 16:16
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Skontaktuj się z nami