Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Swiętokrzyskie

Domyślnie ZASTOSOWANIE NIKKONA 50MM 1:8D

Przymierzam się do w/w obiektywu ale nie mogę doczytać do jakich fotek można go używać wiem że to dość dobry i jasny obiektyw. urzywam nikona f80 z obiektywem tamrona 28-200 i nawet nieźle mi rysuje.
    z góry dziękuję za wszystkie opinie.

Domyślnie

50mm to tzw ogniskowa standardowa, zblizona katem widzenia do kata widzenia oka ludzkiego. Jak nie wiesz do czego zastosowac ten obiektyw to go nie kupuj, nie ma sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Jak nie wiesz do czego zastosowac ten obiektyw to go nie kupuj, nie ma sensu.
    Jak nie wiesz do czego służy forum, to na nim nie pisz nie ma sensu.

Jarecki zajrzyj tutaj, większość zdjęć robiona 50-tką Nikonem
    http://www.pbase.com/manny_librodo/portraits_of_asians

Domyślnie

Mnie 50-ka służy głównie do portretu... różnice odczujesz mając możliwość pracy z większą rozpiętością przysłon, co da Ci m.in. mniejszą głębią ostrości niż w Twoim zoomie... No i jak popstrykasz trochę 50-ką nie powiesz już że Twoje 28-200 nieźle rysuje...
    Pozdrawiam
    Maciej

Domyślnie

W analogu to do typowego portetu będzie raczej za krótko.

Jak dla mnie, to 50-tka założona na analoga nadałaby się do wszystkiego (czytaj - zapięte, nie zdejmowane).
    Może oprócz jakiegoś ptactwa.

Domyślnie

Jak powiedział Maroo - do wszystkiego - a ja dodam, że do wszystkiego gdzie wymagana jest jakość
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Jak powiedział Maroo - do wszystkiego - a ja dodam, że do wszystkiego gdzie wymagana jest jakość
    Czyli do niczego.
    50/1.8 to z jakoscia tak sobie (przy pelnej dziurze). Do portretu wybitnie sie nie nadaje, przerysowania sa okropne. Zrobcie dziewczynie zdjecia 50 i 85 (te same kady), za zdjecie 50 was bedzie chciala powiesic (szczegolnie te z niskiej perspektywy, uda bedzie miala rubensowskie).

50/1.8 wiele osob posiada, bo na inne/lepsze szkla ich nie stac (np D70 i 50/1., ale jest to szklo w sumie ktorego mogloby nie byc. Jedyna jego zaleta, to taka, ze na matwoce (przy pelnej klatce) masz prawie ten sam kat tak jak patrzysz wlasnymi oczkami. Z tym, ze jedna uwaga, Ty widzisz wybiorczo, a obiektyw widzi wszystko. Nie rozczaruj sie zdjeciami z 50, ze masz to co chciales i jeszcze wokoj "smietnik".

Przy cyfrowce 50/1.8 ma nadal swoja taka sobie plastyke, porterty wole robic 85 lub 100.

Sam czesto robie 50 ale wole 100mm lub 20mm (totalnie roznie).

Domyślnie

gALL: a znalazłeś chwilę czasu, żeby zajrzeć do linka, który wyżej podałem? Bo to co piszesz jakoś nie bardzo koresponduje z tym co tam widać.

Domyślnie

gaLL: mnie jakoś portrety 50-ką nie wychodzą przerysowane... a tu link do fot kumpla, który do focenia (poza małymi wyjątkami) używa właśnie 50-ki - www.fototok.tkb.pl/pt/author.php?l=0&a=5195&s= ... tak dla zobrazowania zagadnienia...
    Pozdrawiam
    Maciej

Domyślnie

Maciej G, tak na żywo: jest w tej galerii kilka prawdziwych perełek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów