Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: jaki Nikon???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytek6
    Co do Canona mam uraz - kolega, ma dwie sztuki - jeden cyfra [20d] drugi analog [300v], ale fotki jak by nie zrobił z nikonowskimi naprawdę sie nie równają pod względem jakości i ostrości.
    ...to na pewno kolega musi mieć zajebiste standardowe obiektywy 28-90 do filmu i 18-55 do cyfry... Jeśli tak, to nawet DsMkII mu nie pomoże, bo to straszny syf jest, ale jakby założył dobre szkło to byłaby pewnie inna rozmowa, gdyż pospolicie mówią "Canonowskie L-ki nie mają sobie równych"...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Cytat Zamieszczone przez woytek6
    Co do Canona mam uraz - kolega, ma dwie sztuki - jeden cyfra [20d] drugi analog [300v], ale fotki jak by nie zrobił z nikonowskimi naprawdę sie nie równają pod względem jakości i ostrości.
    ...to na pewno kolega musi mieć zajebiste standardowe obiektywy 28-90 do filmu i 18-55 do cyfry... Jeśli tak, to nawet DsMkII mu nie pomoże, bo to straszny syf jest, ale jakby założył dobre szkło to byłaby pewnie inna rozmowa, gdyż pospolicie mówią "Canonowskie L-ki nie mają sobie równych"...
    Do 300v ma standardowy, natomiast dn 20d założył już Tamrona 28-75mm F/2,8, więc wcale nienajgorszy, ale i to nie pomogło.
    gg#1658333
    Stopka niezgodna z regulaminem

Domyślnie

To może powinien do kalibracji oddać? Widziałem ci ja parę testów zdjątek zrobionych tym okropnym skondinąd aparatem, ale pod względem jakości i ostrości takie złe to raczej nie były, a z 8Mpixeli niewiele, bo niewiele, ale troche więcej detalu niż D70 to wyciskały...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maroo
    Jego parametry - głownie czas synchronizacji z lampą, szybkość i czasy otwarcia migawki - napewno w 100% zadowolą fotografa studyjnego.

Niektórym np. "sportowcom" może to czasem nie wystarczać.
    Jasne, ale jednoczesnie...

Co w takim razie pomiedzy D70 a D2x/D2Hs (pomine nieprodukowane juz D1x/D1h)?

D100 ma juz swoje lata, a szlag trafia z jego synchrem 1/180s, chodz korpus dosc wygodny i cudny z gripem.

D70/D70s to nie ta polka - brak gripa go wlasciwie dyskwalifikuje, a brak synchro powyzej 1/500s moze byc problemem (i dla reporterki jest).

Zostaja nieprodukowane D1'ki i S2 lub wlasnie S3, z czego S'ki maja "problem" z szybkim synchro, a S2 gripa niet i szybkosci niet.

To co - czekamy na D200? :->

[bo chiba D90 jesli bedzie, to nastepca D70'ki]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adak
    D70/D70s to nie ta polka - brak gripa go wlasciwie dyskwalifikuje, a brak synchro powyzej 1/500s moze byc problemem (i dla reporterki jest).
    A mam do ciebie takie pytanko - który aparat, choćby najcudniejszy, ma synchronizacje pow. 1/500s? (np. takie Canony serii 1 - 1/250s, Nikony D2 - 1/250s)

Domyślnie

Do studia to nie D70 (brak wyjscia na lampy studyjne) tez nie D70s (to samo), nie D100 a S2pro lub S3pro, ale idac dalej to wogole szarpnalbym sie na sredni format cyfrowy. Jak mam byc jakosc to nie dajmy sie zwariowac matryca APS-C. Sredniak z cyfrowymi pleckami, zawsze mozna wsadzic w to Astie i powtorzyc na slajdziku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    A mam do ciebie takie pytanko - który aparat, choćby najcudniejszy, ma synchronizacje pow. 1/500s? (np. takie Canony serii 1 - 1/250s, Nikony D2 - 1/250s)
    A kto mowi o full synchro?
    Do doswietlania cieni wystarczy HSS, ktore jest wlasnie nieobecne z D70, D100 (S'kach chyba tez).

I dla mnie to lekka porazka Nikona, bo po co mi full sychro na 1/500s jesli jest tak jasno, ze conajmniej na 1/2000s by sie przydalo?...
    Oczywiscie, mozna przymknac przeslone, ale wtedy niepotrzebnie rosnie GO, a na dodatek lampa musi walnac jak glupia.

A wszystkie aparaty konklurencji to maja (procz tego nowego Pentaxa costam L ) - nawet 300D. Lepiej - jest to calkowicie normalne - na Nikona przesiadlem sie z juz nienajnowszego EOS50, w ktorym nie sprawialo problemow doswietlanie portretow przy 1/4000s na f2.8...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów