Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Nowości Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    W takich np Czechach jest gwarancja dwa lata. Powód : w czeskim kodeksie cywilnym jest zapis o dwuletniej gwarancji a nasi kochani przedstawiciele narodu uchwalili , że w Polsce będzie tylko jeden rok.
    Nie ma w całym polskim prawodawstwie przepisu, określającego długość okresu gwarancji. Nie ma i kropka. Co więcej gwarancja w ogóle nie jest obowiązkowa.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Kodeks cywilny
    Dział III
    GWARANCJA JAKOŚCI
    Art. 577. § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.
    § 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Art. 578. Jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.

Domyślnie

Najpierw wprowadzono na rynek z różnymi cenami .
    Wprowadzono go na rynek z jedną ceną. A że sklepy oferowały go w różnych cenach, to chyba normalne. Minęły już czasy, kiedy ceny końcowe były ustalane centralnie (no, przynajmniej w większości przypadków minęły...) - teraz cena zależy od marży sklepu, ustalanej przez jego właściciela.

Później wprowadzono promocję 1+2 lata gwarancji i zaczął się wyścig no i ceny zaczęły szybować w górę do nawet 5.700.
    Jak popyt jest wyższy niż podaż, to chyba normalne, że ceny rosną. Sklepy nie prowadzą działalności charytatywnej, tylko służą do zarabiania pieniędzy.

Wszystkie dostępne aparaty w cenie do ~5.200 zł zostały sprzedane w mgnieniu oka, a zostały w ofercie tych którzy chcieli najwięcej.
    Trudno, żeby było na odwrót

Z Nowym Rokiem sprzedaż zerowa.
    A skąd te dane?

A ceny nadal od 5.200-5.700.
    Nie martw się, sklepy wiedzą, co robią. A jak nie wiedzą, to pójdą z torbami, wyprzedając wcześniej wszystko za pół ceny.

Ciekawe , że z niemieckiej dystrybucji można kupić za 4.600-4.900 i są dwa lata gwarancji a nie jeden rok jak u nas.
    Zawsze będą różnice w cenach między poszczególnymi państwami. Wynika to z podatków i z wewnętrznej konkurencji. Niemcy są większym rynkiem zbytu dla takich (luksusowych, jakby nie było, bo nie są to dobra pierwszej potrzeby, tylko drogie zabawki dla pasjonatów) towarów, więc i sklepy bardziej konkurują cenowo ze sobą.

W takich np Czechach jest gwarancja dwa lata. Powód : w czeskim kodeksie cywilnym jest zapis o dwuletniej gwarancji...
    Błąd. W Czechach nie ma żadnego prawnego wymogu stosowania dwuletniej gwarancji. Piszesz o odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową, która w całej Europie jest taka sama i wynosi 2 lata. W Polsce obowiązują dokładnie takie same przepisy.

...a nasi kochani przedstawiciele narodu uchwalili , że w Polsce będzie tylko jeden rok.
    Nic takiego nie uchwalali. Gwarancja rozumiana jako odpowiedzialność producenta względem konsumenta w całej Europie jest dobrowolna i nieuregulowana żadnymi przepisami. Wiążące są jedynie warunki gwarancji przedstawione w stosownych dokumentach dostarczanych wraz z produktem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Kodeks cywilny
    Dział III
    GWARANCJA JAKOŚCI
    Art. 577. § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.
    § 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
    Te przepisy znam, ale nie oznaczają one, że istnieje wymóg udzielania gwarancji oraz, że okres gwarancji jest określony w przepisach. Jakby Fuji napisało, że gwarancji udziela na tydzień, to by był tydzień.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Jak nie szanujemy się sami i nie domagamy się minimum tego co maja inni to dlaczego inni mają nas szanować. Dalsza dyskusja dla mnie staje się zbędna przy takim podejściu do tematu.

Domyślnie

Jak nie szanujemy się sami i nie domagamy się minimum tego co maja inni to dlaczego inni mają nas szanować. Dalsza dyskusja dla mnie staje się zbędna przy takim podejściu do tematu.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

a ja starszym x100 Wygrałem konkurs!!!! bardzo duże to jest dla mnie wyróżnienie - bardzo jestem zadowolony.

http://www.facebook.com/groups/oneve...7864054637878/

Domyślnie

Gratuluję, jeszcze raz.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów