Szukaj
Kodeks cywilny
Dział III
GWARANCJA JAKOŚCI
Art. 577. § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.
§ 2. Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
Art. 578. Jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.
Wprowadzono go na rynek z jedną ceną. A że sklepy oferowały go w różnych cenach, to chyba normalne. Minęły już czasy, kiedy ceny końcowe były ustalane centralnie (no, przynajmniej w większości przypadków minęły...) - teraz cena zależy od marży sklepu, ustalanej przez jego właściciela.
Jak popyt jest wyższy niż podaż, to chyba normalne, że ceny rosną. Sklepy nie prowadzą działalności charytatywnej, tylko służą do zarabiania pieniędzy.
Trudno, żeby było na odwrót
A skąd te dane?
Nie martw się, sklepy wiedzą, co robią. A jak nie wiedzą, to pójdą z torbami, wyprzedając wcześniej wszystko za pół ceny.
Zawsze będą różnice w cenach między poszczególnymi państwami. Wynika to z podatków i z wewnętrznej konkurencji. Niemcy są większym rynkiem zbytu dla takich (luksusowych, jakby nie było, bo nie są to dobra pierwszej potrzeby, tylko drogie zabawki dla pasjonatów) towarów, więc i sklepy bardziej konkurują cenowo ze sobą.
Błąd. W Czechach nie ma żadnego prawnego wymogu stosowania dwuletniej gwarancji. Piszesz o odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową, która w całej Europie jest taka sama i wynosi 2 lata. W Polsce obowiązują dokładnie takie same przepisy.
Nic takiego nie uchwalali. Gwarancja rozumiana jako odpowiedzialność producenta względem konsumenta w całej Europie jest dobrowolna i nieuregulowana żadnymi przepisami. Wiążące są jedynie warunki gwarancji przedstawione w stosownych dokumentach dostarczanych wraz z produktem.
Jak nie szanujemy się sami i nie domagamy się minimum tego co maja inni to dlaczego inni mają nas szanować. Dalsza dyskusja dla mnie staje się zbędna przy takim podejściu do tematu.
a ja starszym x100 Wygrałem konkurs!!!! bardzo duże to jest dla mnie wyróżnienie - bardzo jestem zadowolony.
http://www.facebook.com/groups/oneve...7864054637878/
Gratuluję, jeszcze raz.
Pozdrawiam Krzysztof M.
Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....
Skontaktuj się z nami