Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: D3100 vs. D3200

Domyślnie

a możliwe, nawet nie sprawdzałem, dla mnie to wszystko małe zabawki.
    I tak cokolwiek byś wybrał będziesz zadowolony.
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

a mógłbys cos wiecej o tych filtrach? do czego słuzą i czym sie różnia? zielona jestem w tym temacie

Domyślnie

ja też jestem zielony żadnego nie mam hehe ale na pewno kupię na lato 2013.
    albo nakręcane na obiektyw albo zestaw cokin, z adapterem.
    Polaryzacyjny - stosuje się do wzmocnienia barw, wzmacnia fajnie niebo, jest niebieskie a nie białoniebieskie na zdjęciach.
    połówkowy szary - pół to przeźroczysta soczewka a pół jest szary, mniej światła wpada do matrycy przez tą połowę, przez co możemy sprawić że niebo, słońce, chmury nie będą tak wypalone (bez szczegółów, białe plamy) na zdjęciach. ale to długi temat musisz sobie wygooglować, tego dużo w sieci, opisów itp, na forum też tego dużo
    na początek polecam filtr UV, zwykły przeciwsłoneczny, by bliki świetlne nie powstawały na zdjęciach pod słońce itp, a najczęściej stosowany w celu zabezpieczenia przedniej soczewki przed uszkodzeniami mechanicznymi, tylko nie kupuj UV za 25 zł w markecie, to zawsze dodatkowa soczewka. Jeśli będzie słabej jakości zdjęcia mogę być mniej ostre.
    -=JEŚLI COŚ ŹLE PISZĘ, PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ=-
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

wielkie dzięki, tak zrobie. Na początek aparat i obiektyw a później jak juz sie troche podszkolę rozejrzę sie za filtrami

Domyślnie

Przydają się bardzo w słoneczne dni dla podkolorowania nieba, czy też ochrony soczewki obiektywu.
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Pomyśl jeszcze nad D5100 z 18-105. W założeniach finansowych będzie trochę ciężko ale jakś szansa jest.

Domyślnie

Obstawiam, że używki tego kitowego 18-105 chodzą na allegro bardzo nisko, a że są ściśle używane w fotografii amatorskiej toteż nie będą nigdy mocno wyeksploatowane.
    edit. zerknąłem na pierwszą lepszą aukcje na allegro - http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-s-...908808816.html
    koleś sprzedaje też używkę d90 za 1600, nieporównywalnie lepsza jakość wykonania puszki od tych plasticzaków, a jakbyś je obie wzięła to pewnie by zszedł ze stówę niżej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów