Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zieleniec

Domyślnie Zieleniec

Witam.
    Po świętach wybieram się*rodzinnie do Zieleńca. Mógłby ktoś obeznany w temacie zwrócić uwagę, co jest tam wartego obfotografowania ? Bo moja wiedza o ciekawych i fotogenicznych miejscach w Polsce jest naprawdę znikoma.
    Jeżeli ten post lepiej pasowałby do innego działu, to nie protestuję, i proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

w tej chwili to śnieg, wypozyczalnie sprzętu narciarskiego, budki z kiełbasa i browarem. Do tego zaśnieżone choinki i trochę gór.

Domyślnie

Choinki i góry to wiem Pytam o ewentualne doświadczenia z miejscem i okolicami, w końcu to Sudety, rejon o którym słyszałem same superlatywy.
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

Polanica Zdroj, Kaplica Czaszek w Czernej, Duszniki Zdroj, fabryka papieru w Dusznikach ... a sam Zieleniec ... fotograficznie spieprzony wyciagami, budami z zarciem. Jak bedziesz mial chwile mozna zajrzec do kosciola w Zielencu ale nie pamietam w jakim on jest stanie (chyba jest barokowy jak wiekszosc kosciolow na tym terenie). Za rogiem masz Gory Stolowe, a na poludnie idaca od Zielenca "autostrade sudecka" zwana tez Droga Göringa,

Zapomialem o bazylice w Wambierzycach ... warto wybrac sie jak nie ma ludzi, np w dowolny dzien poza niedziela lub swietami koscielnymi. Jeden z ciekawszych obiektow architektonicznych w okolicy. Poza tym twierdza w Klodzku, starowka w Klodzku, miniatura mostu Karola w Klodzku ... Dolny Slask odrywa sie samemu zagladajac do roznych mniejszych i wiekszych dziur. Wiekszosc zabytkow i ciekawostek w stanie zapuszczenia totalnego ale naprawde sliczne perelki mozna znalezc.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-12-2012 o 15:48 Powód: łączymy, nie mnożymy.

karolamac
    Gość

Domyślnie

informacja z pierwszej ręki jeżeli chodzi o warunku narciarskie w Zieleńcu, jeżdzić się da, jednak bez większej rewelacji czy przyjemności bo mokro strasznie ;/

Domyślnie

Miejsc jest sporo.
    Szczeliniec Wielki - nie wiem czy jest otwarty zimą.
    Błędne Skały super miejsce - choć by dojechać w tamte miejsca od Kudowy Zdrój to ten podjazd a przy powrocie zjazd tą drogą musi być niezłym doznaniem - zimowy hardcore
    Spokojniej można odwiedzić Adrspach i Teplice - bez problemu jednego dnia bo po drodze.

Miejsce ciekawe - choć trzeba być dobrze przygotowanym "zmotoryzowanym".
    NIKON D3100, N 18-105 VR, N 70-300 VR

Domyślnie

Ja zima z Polanicy Zdrój pojechałem do Czech (Nachod + jeszcze jakies inne miasteczko) rowerem MTB gdyż byliśmy tam na wyjezdzie treningowym. O Zieleniec też zachaczyliśmy, a ten podjazd na Zieleniec to autem bez łańcuchów raczej bedzie trudny do pokonania, jeśli wystąpi oblodzenie. Tam chyba nawet jest obowiazek ich założenia, choć mogę się mylić bo bylem tam z 18 lat temu. Rowerem to też była niezła jazda ale miło wspominam wizytę w tym miejscu.

Mam nawet fotke w najwyższym punkcie w Zieleńcu:
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

Domyślnie

Przy oblodzeniu, zadne lancuchy nie pomoga. Lancuchy sa na snieg a nie na lod. A jak ktos chce jezdzic po gorach, to bez lancuchow nie powinien wyjezdzac z domu.

Uprawnienia umieszczania postów