Witam, czy ma ktoś porównanie tych dwóch bezlusterkowców?
Zastanawiam się nad którymś z nich i nie wiem którego wybrać.
Szukaj
Witam, czy ma ktoś porównanie tych dwóch bezlusterkowców?
Zastanawiam się nad którymś z nich i nie wiem którego wybrać.
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
Witaj
Mam aktualnie obydwa z kitowymi zoomami.
Moje wrażenia są tutaj, post 1226.
Teraz dodam jeszcze, że obiektyw Fuji jest mniej ostry na rogach tylko ustawiony na nieskończoność (field curvature?). W zakresie do 5 m praktycznie nie ma wad optycznych. A przy pejzażach trzeba pamiętać o przymknięciu go do f8 i też jest ostro od brzegu do brzegu. Z zoomem Olympusa niestety tak nie jest, na brzegach jest kiepski, szczególnie w zakresie 12-25 mm.
Gdyby Fuji miał AF, filmy i uszczelnienia z OMD to byłby aparatem idealnym, bo wszystko inne robi lepiej lub równie dobrze.
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
W sieci opisują również problem em5 z pękającą ramką LCD, jak to wygląda u Ciebie Tomku ?
U mnie pęknięcia nie ma, a zrobiłem już trochę zdjęć, mam go właściwie od początku sprzedaży w Polsce.
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
Tomku dziękuję. Bardzo mi pomogłeś i rozjaśniłeś mi w głowie.![]()
Chciałbym Ciebie prosić o jedno porównanie. Zdjęcie na ISO 3200 z obu puszek. Może być na PW. To zdecyduje o moim wyborze.
Chyba wiem który z aparatów będzie liderem tego porównania ale chcę się przekonać bez sugerowania komukolwiek.
Raz jeszcze dziękuję.
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
@Kajtuś
Co prawda X-Pro1 ale to ta sama matryca co w X-E1
http://podakuni.livejournal.com/675627.html
Jeszcze to
http://www.dslrmagazine.com/images/s...00_ISO_AAA.jpg
Ostatnio edytowane przez serafin1 ; 09-12-2012 o 23:01
Przyznam się, że takiej czułości nawet nie ustawiałem w żadnym z tych dwóch aparatów.
Postaram się jutro strzelić coś i zawieszę na dropboxie.
Ale gdy patrzę na ISO 800, to już wiem kto kogo zmiażdży
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
Mam nadzieję, że mi wybaczysz ale w tym momencie mam mega dużo pytań do Ciebie w sprawie tych dwóch puszek
Z tego co wczytałem z wielu testów, opinii etc. to można podsumować te dwie puszki tak:
1. Olek
- super AF
- wydajna stabilizacja
- uszczelniony
- super wykonany
- 9 kl/s
- duży wybór fajnych szkiel
Minusy:
- plastyka obrazka
- praca przy wysokim ISO
2. Fuji
- piękny obrazek i plastyka
- super wykonany
Minusy:
- AF
Stąd pytanie do Ciebie, czy w przypadku Olka, jest tak źle przy wysokim ISO. Oraz drugie pytanie: czy AF w XE1 rzeczywiście nadaję się tylko do statycznych zdjęć ?
Z tym AF-em w X-E1 rzeczywiście tak jest, o AFC należy zapomnieć. Próbowałem połapać moje biegające dzieciaki (OMD daje radę) i przełączyłem z powrotem na AFS i postanowiłem zapomnieć o tym wichajstrze z przodu.
Obrazek z OMD jest sporo lepszy niż w poprzednich Penach, ale o plastyce to tu trudno mówić, szczególnie w połączeniu z kitem 12-50. ISO powyżej 800 nie używam, a to jest przyzwoite.
OMD jest nie gorzej wykonany niż X-E1.
A obrazek z X-E1 podoba mi się znacznie bardziej niż z OMD
Teraz robię tak:
- gdy potrzebny będzie dobry AF lub będę filmował biorę Olka. Czyli do reportażu.
- w każdym innym wypadku biorę Fujika.
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
Skontaktuj się z nami