Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ładowarka MH-23 problem

Witam

Jestem w posiadaniu Nikona D3000 i ładowarki MH-23. Dzisiaj zauważyłem następujący problem.

Po włączeniu ładowarki do sieci dioda nie świeci i po włożeniu akumulatorka stwierdziłem, że ładowarka nie ładuje. Sprawdzając styki ładowarki probówką napięcia stwierdziłem, że prąd dochodzi na stykach. W czym może być problem?

Pozdrawiam

Domyślnie

Gdzieś słyszałem, że przy podobnych problemach czasem pomaga przeczyszczenie styków akumulatora, np. spirytusem.

Domyślnie

Mam takie pytanko. Czy po włączeniu ładowarki MH-23 sprawdzając próbnikiem napięcia wszystkie styki powinien próbnik świecić. Bo mi świeci.

Bądź podajcie jakieś inne możliwości sprawdzenia czy ładowarka jest sprawna?

Domyślnie

Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.

Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii - tego żadnym próbnikiem czy miernikiem nie sprawdzisz.
    Jedyna pewna metoda, to podłączeni innej baterii oraz sprawdzenie twojej baterii na innej ładowarce.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.

Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii
    Ciekawe, bo na przykład ładowarka MH-18a nie posiada środkowego styku a ładuje.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Ale ten temat dotyczy ładowarki MH-23 i ona bez sygnału na środkowym styku NIE będzie ładować...

Jeżeli nie masz drugiej baterii na testy to spróbuj tą wyładować ( w aparacie masz podgląd stanu naładowania baterii ), włóż ją do ładowarki na godzinkę i sprawdź znów w aparacie, będziesz wtedy miał pewność czy ładuje czy nie
    D90 + MB D-80 + N 17-55 2.8 + N 35 1.8 + S 70-300 + SB-700 + chęci.......

Oszczędny w słowach Awatar Koszmar
    Miasto
    Olsztyn/Zatorze

Domyślnie

"Zimne luty", urwana ścieżka, zepsuty przekaźnik w baterii, uwalony procesor ładowarki. Więcej nie wymyślę, moja mh-23 ładowała baterię nikona en-el9, a phothixa en-el9a nie chciała. Okazało się że miałem urwaną ścieżkę przy wtyku kabla zasilającego. Po pewnym czasie w ogóle przestała ładować więc ją reanimowałem kabelkiem, cyną i lutownicą
    / Nikon d40x / Nikkor 18-55mm ED(KIT) / nikkor 35mm 1.8G / Tamron 24mm f2.5 Adaptall 2 - Zaginą w akcjii za oceanem.. ;(

Uprawnienia umieszczania postów