Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jesienny spacer

Domyślnie Jesienny spacer

Domyślnie

Jestem amatorem uczącym się na błędach swoich i innych forumowiczów... przeglądaj inne zdjęcia i opinie. To naprawdę pomaga.
    Dla mnie kadr trochę krzywy i ogólnie słaby, za dużo góry - te pręty jakoś psują całość (kadrowałbym ciaśniej - nieco powyżej barierki). Kolorystyka też jakaś taka mało jesienna. Trzeba by też rozjaśnić trochę cienie na twarzy... Walcz dalej. Na pewno będzie lepiej Powodzenia!

Domyślnie

Wersja poprawiona

Domyślnie

Zwracaj uwagę na światło, jego kierunek i charakterystykę. Bez tego bardzo ciężko jest zrobić dobry portret. Jeden ze znanych fotografów powiedział kiedyś: 'daj mi dobre światło, a zrobię dobre zdjęcie, nie ważne gdzie'.

Tutaj jest twarde, daje mocne wypalenia (które chyba starałeś się odratować) i ostre cienie. Kierunek jest bardzo przypadkowy, o czym świadczy to, co dzieje się na twarzy dziewczyny - jakieś bliżej nieokreślone plamy.

Popracuj nad tym na początek i nie kombinuj z wymyślnymi pozami. Do albumu sobie takie zdjęcie możesz oczywiście schować, ale kolejność jest chyba 99% ta sama: światło -> cała reszta. To chyba najlepsza rada jaką mogę Ci dać, bo mówienie 'przytnij z góry, wyprostuj i wyostrz' tego zdjęcia nie uratują. Nie ma odpowiedniego światła - nie rób zdjęć. Tylko tyle

Co do tego zdjęcia, to miejsce jest przecież takie sobie. Ja na ścianę bym go nie powiesił, ale każdy miał swoje początki

Domyślnie

Serdecznie dziękuję mam nadzieję, że kolejne zdjęcia będą lepsze po zastosowaniu wskazówek bardziej doświadczonych w tym fachu!

Uprawnienia umieszczania postów