Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42
    Zbanowany
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie Raynox DCR-250 MAKRO

Obecnie mam nikona D50 z sigma APO DG 70-300 z funkcja makro. Zast sie nad tym czy lepsze makro osiagnolbym dokladajac do tego obiektywu : Konwerter Raynox DCR-250 MAKRO.
    Czy ma to ses?, z tego co wiem odleglosc z tym konwerterkiem od obiektu powinna byc ok 6-7cm, problem w tym ze moj obiektyw sigma 70-300 ma makro, ale ostrzy i pozwala na wykonanie makro w odleglosci od ok 50cm, -70cm... Czy ma ses dokladac konwerter??? Moze ktos ma jakies doswiadczenia...

Domyślnie

Ja sie bawilem tym z nikkorem 55-200. Smiesznie to wychodzilo ale zdjecia jakies byly.
    Jak podpialem do Tokinki 100 to byla dopiero jazda

Jak chcesz robic macro zainwestuj w szklo do macro - nikkora 60, tamrona 90 albo tokine100 lub nikkora 105
    Jakosc optyczna bedzie bez porowania lepsza. Kazdy dodatkowy element optyczny pogarsza jakosc.
    Aczkolwiek do zabawy mozna sobie sprawic te soczewke.

Domyślnie

z tego co wiem to odległość ostrzenia z konwerterem nie musi wynosić 6-7 cm i zależy od szkła na które go założysz. Po prostu zmniejszy się minimalna odległość ostrzenia szkła. a czy warto? no cóż ja myślę że konwerterek jest niezłym rozwiązaniem jeśli chcesz posmakować makro a nie możesz lub po prostu nie chcesz na dzień dobry wywalić ponad 1k na jakiegoś np tamrona 90 makro. a na marginesie tzw makro w zoomach to raczej z prawdziwym "makro" nie ma zbyt wiele wspólnego . Nie wiem jak do tego się podchodzi w cyfrze ale coś mi się po głowie kołacze że w czasach analogowych makro to było odwzorowanie co najmniej 1:1 (stosunek wielkości obiektu do wielkości obrazu na klatce filmowej) - jeśli się mylę to proszę poprawić bo ekspertem nie jestem.

Domyślnie

u mnie odległość zestawu raynox + 70-300G na ogniskowej ok. 200mm od obiektu focenia wychodziła ok. 30-40cm
    tu masz próbkę: http://plfoto.com/1021804/zdjecie.html

pozdrawiam paskud
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

A ja mam do sprzedanie prawie nówkę Raynoxa MSN 202... "ciut" mocniejsze powiększenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskud Zobacz posta
    u mnie odległość zestawu raynox + 70-300G na ogniskowej ok. 200mm od obiektu focenia wychodziła ok. 30-40cm
    tu masz próbkę: http://plfoto.com/1021804/zdjecie.html
    Czy uzywajac DCRa na obiektywie z AF, dalej dziala AF i pomiar swiatla? Masz moze jeszcze jakies probki z raynoxem na 200mm?

Domyślnie

Ja podpinalem dcr250 pod swojego nikkora 70-300 ale jednak jak patrze co robilem z tym konwerterem na kompakciku a co robie teraz dochodze do wniosku nieodmiennie, ze tylko na obiektywnie makro mozna cos zdzialac - tele z rayem to ogolnie slabizna

w zasadzie mam narazie jedyne jako takie zdjecie z tego zestawu

http://onephoto.pl/uploads/calme/117...060_427594.jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shados Zobacz posta
    Czy uzywajac DCRa na obiektywie z AF, dalej dziala AF i pomiar swiatla? Masz moze jeszcze jakies probki z raynoxem na 200mm?
    jasne że działa - raynox to taka soczewka ze specjalnym mocowaniem
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ja podpinalem dcr250 pod swojego nikkora 70-300 ale jednak jak patrze co robilem z tym konwerterem na kompakciku a co robie teraz dochodze do wniosku nieodmiennie, ze tylko na obiektywnie makro mozna cos zdzialac - tele z rayem to ogolnie slabizna
    Niestety fundusze w tym momencie mnie mocno ograniczaja (mieszkanie wazniejsze) - stad moje zainteresowanie takimi polsrodkami...

w zasadzie mam narazie jedyne jako takie zdjecie z tego zestawu

http://onephoto.pl/uploads/calme/117...060_427594.jpg
    Na jakiej ogniskowej bylo to zrobione? Jak duze te kielki byly w rzeczywistosci?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shados Zobacz posta
    Na jakiej ogniskowej bylo to zrobione? Jak duze te kielki byly w rzeczywistosci?
    ISO 100
    1/100
    F8
    70mm
    spot

kielki to po prostu zarodniki mchu na konarze w lesie a co do wielkosci - no raczej male to jest jak wiem jak to porownac - jak 1/3 dlugosci zapalki moze ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów