Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Co wybrać ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Do znudzenia: 18-105 to najgorszy kit Nikona. Z uporem maniaka "wszyscy" go polecają. Marketing to jednak potęga...
    Jak ktoś nie musi mieć tych 70-105, to niech bierze 18-70. Już nawet 18-55 jest lepszy (choćby dlatego, że mniejszy i lżejszy). Lepiej kupić 18-55 + 35/1.8.

Aparat w sumie bez znaczenia. Ja bym brał D3200, bo tańszy
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Do znudzenia: 18-105 to najgorszy kit Nikona.
    To znajdź mi inne w C, S, i P takie szkło o takim zakresie o takich właściwościach i co najwazniejsze w takiej cenie na rynku wtórnym. I żeby nie było mam 18-55 i 18-105.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Karolt jest uczulony na to szkło tak mocno jak mocno zakochany jest w 18-70 i w każdym wątku pisze to samo, więc nie ma sensu go przekonywać tym bardziej że kity go pewnie nie interesują. Ważne by umieć wyłuskać z wypowiedzi to co istotne a przecież prawdą jest, że 18-55 to super propozycja ze względu na relację cena/jakość, podobnie jak 18-70 dla potrzebujących szybkiego AFu.Dla tych co wolą coś bardziej uniwersalnego ze stabilizacją(choćby do filmowania) dobrym wyborem będzie 18-105. Nie nasza wina, że wśród kitów mamy spory wybór. Jeszcze lepsza informacja jest taka, że niezależnie od tego co wybierzemy to raczej będziemy zadowoleni. Nie rozumiem jedynie tego radykalnego podejścia no ale widocznie ten typ tak ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Do znudzenia: 18-105 to najgorszy kit Nikona. Z uporem maniaka "wszyscy" go polecają. ...
    Jest takie powiedzenie - Jeśli ktoś Ci mówi że jesteś koniem daj mu po mordzie, jeśli zrobi to drugi to zbluzgaj go, jeśli trzeci to samo stwierdzi to umów się do weterynarza - oczywiście odnośnie tych dwóch kitów a nie osoby.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

a ja swoim okiem amatora polecam bardziej właśnie 35 niż 18-55. ja się o wiele więcej nauczyłem robiąc stałką, nie ma mozliwości bezmyslnego kręcenia zoomem. nie wspominam już o świetle, głębi ostrości i jakości zdjęć (choć tu trzeba mieć wyrobione oko). mi stałka dała duży impuls nauki.

co nie zmienia faktu że używany 18-55 jest śmiesznie tani i można go nabyć.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Zdecydowanie zoom na początek jest lepszy.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów