Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

w UK w jessops masz na oddanie 30dni ,a co do lampy jak już robisz takie zamiany to kup sb700 i bedziesz miał wszystkie dobrodziejstwa co za tym idą TTL-BL ,CLS i takie tam, zobaczysz sam jaka jest różnica, i bedziesz miał lampke na pare ładnych lat.

Domyślnie

SB 700 to dla mnie za duzo kasy, zeby wydac na lampe, ale...
    Mysle, ze gdybym sie na taki wydatek przygotowal przez kilka miesiecy, wowczas bylby on dla mnie bardziej do przelkniecia. Tylko, ze w takiej sytuacji lepiej by chyba bylo mi zostawic tego Jessopsa i troche sie przy nim pouczyc robienia zdjec z lampa.
    Co sadzicie?
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Ja nabyłem jakieś 2 tygodnie temu właśnie Mezta 50 AF-1, ale tylko z powodu ceny - w promocji kosztowała mnie 470 zł z przesyłką (przy normalnej cenie ok 700 zł). Gdyby nie ta promocja, to kupiłbym SB-700, właśnie z powodu filtrów do niej dołączonych. Niestety do Metza ich nie ma wcale i trzeba kombinować.

Domyślnie

No to nadal nic nie rozumiem. Paliłeś 15 lat i większość Ci mówiła że to jest złe ale nadal paliłeś. Teraz kupiłeś lampę nie znasz się na niej i pod wpływem nieznanych Ci ludzi zmieniasz na inną. Co ta inna lampa Ci zmieni w stosunku do tej którą posiadasz. Podaj powody dla których ta lampa którą posiadasz jest zła. Skoro się nie znasz to to czy będziesz zadowolony z Metza? Czy po prostu ta jest nie fajna bo ma brzydką nazwę? Mogę Ci wymienić wszystkie powody dla których oddałem lamy innych firm niż marka danego aparatu. Ale nigdy nie oddałem żadnej z powodu że ktoś powiedział że jest badziewna tylko z powodu że nie współpracowała ona z moim sprzętem do którego wg producenta była przeznaczona.
    Mam wrażenie że zawsze chciałeś mieć coś lepszego ale żona nie pozwalała, teraz wyjechała a Ty po cichu wymienisz na to co chciałeś wykorzystując wszystkie argumenty na nie z tego forum aby uzasadnić nowy zakup.
    Do tej pory ani razu nie opisałeś jaki masz problem z Jessopsem 360AFDN. Oczekujesz że my Ci go wytkniemy.
    Jeszcze raz Ciebie zapytam:
    co jest nie tak z tą lampą?
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209 Zobacz posta
    . Tylko, ze w takiej sytuacji lepiej by chyba bylo mi zostawic tego Jessopsa i troche sie przy nim pouczyc robienia zdjec z lampa.
    Co sadzicie?
    Sorry że jestem taki nie miły ale właśnie takiego pytania oczekiwałem.
    Moim zdaniem zostaw naucz się i później zadecyduj.
    Do miłej zabawy i fajnych efektów polecam to:
    http://www.jessops.com/online.store/...0441/show.html
    Tanie i przynosi niezłe efekty.
    Ostatnio edytowane przez foveon ; 27-10-2012 o 22:34

Domyślnie

foveon
    Nie twierdze, ze nie znasz sie na lampach blyskowych. Na ludziach zas uwazam, ze znasz sie troszke mniej. Zaczales od tego, ze "szukam pocieszenia" dla "zakupu najgorszego sprzetu" -to Twoje slowa, a teraz na sile probujesz ode mnie wyciagnac potwierdzenie wlasnej tezy (tej o najgorszym sprzecie), pytajac po raz kolejny: co z nim jest nie tak, podczas gdy juz zapewnialem, ze o zadnych jego wadach/usterkach nie wiem. A teraz koniecznie chcesz sie dowiedziec o jakims problemie z Jessopsem, o ktorym ja nigdzie nie wspominalem. Zalozylem watek na temat opinii o lampie (samemu majac o niej niewielkie pojecie), kilka z nich zostalo przytoczonych, ja faktycznie mam chwile wolnego czasu, wiec idac za wskazowkami Forumowiczow szukam troche w necie i wraz z tymi poszukiwaniami wzrasta we mnie poczucie, ze byc moze warto bylo wydac troche wiecej i wiecej pozniej oczekiwac.

Tyle i tylko tyle.
    Za Twoje rady dotyczace tej nieszczesnej i innych lamp blyskowych bede bardzo zobowiazany, zas Twoje "wrazenia" na moj temat, moje portrety psychologiczne i oceny mojej osoby ani nie sa przedmiotem tego watku, ani mnie interesuja.
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Jeżeli Cię uraziłem przepraszam. Faktycznie to forum o fotografii a nie psychologiczne.
    Sadziłem że pomogę komuś i nie było złą wolą obrażać ciebie wybacz.
    Najwyraźniej nie zrozumiałem tematu ot taki głupol ze mnie co to chce komuś pomóc a chyba szkodzi choć zamiary ma dobre.
    Faktycznie nie napisałeś w pierwszym poście o tym że lampę chcesz kupić ani że ją masz. Zrozumiałem że zakup jest przed tobą i z tond moja opryskliwość jak dowiedziałem że posiadasz ową lampę a ja nie potrzebnie zużywam baterie w klawiaturze wypisując swoje wywody na temat jakiś staroci które Ci polecam.
    Jeżeli będziesz chciał pomocy na temat analogowej fotografii barwnej i cz-b oraz starszego sprzętu nikona służę chętnie pomocą mam trochę w tym doświadczenia w końcu jestem z zawodu i z pasji fotografem .
    Życzę powodzenia.

Domyślnie

Przeprosiny przyjete. Topor, uwazam zakopany. Moze faktycznie powinienen na samym poczatku podkreslic, ze juz kupilem ta lampe. Wlasciwie to to zrobilem, bo zaraz po zarejestrowaniu sie na Forum umiescilem lampe w swoim opisie, jednak z nieznanych mi przyczyn nie od razu ten opis byl widoczny, pojawil sie po jakims czasie (przynajmniej w mojej przegladarce). Poza tym czy az takie znaczenie przy ocenie urzadzenia ( a o to prosilem w pierwszym poscie) ma to czy sie je psiada, czy nie? Moim zdaniem, choc moze sie myle, cos albo jest dobre, albo nie. Oczywisice dochodza przy ocenie argumenty za i przeciw, zupelnie jak tutaj i na podstawie tych argumentow wychodzi jakies podsumowanie.

Wszystkim jeszcze raz chcialem podziekowac za glos w dyskusji.

Troche ostatniej nocy popstrykalem sobie w domu dosc intensywniej niz do tej pory i musze powiedziec, ze nawet nie bylem jakos specjalnie rozczarowany efektami. Np. zdjecia przedmiotow przy skierowaniu lampy na wprost wychodz moim zdaniem akceptowalne. Czasem przeswietlone, ale zmniejszenie ekspozycji i uzycie dolaczonego do lampy dyfuzora daje moim zdaniem calkiem zadowalajace efekty.
    Problem pojawil sie, gdy probowalem odbijac swiatlo. Niezaleznie czy to od sufitu, czy od sciany (chyba ze przedmiot umieszczalem naprawde blisko sciany). I tu wlasnie byly moje najwieksze obawy co do tej lampy od momentu zakupu. Zanim moja rodzina pojechala na wakacje, czyli zaraz po zakupie przeze mnie lampy, pstryknalem im kilka zdjec w domu, glownie takich wlasnie odbitych od sciany/sufitu i niemal wszystkie te zdjecia wydawaly mi sie albo przeswietlone (gdy w manualu ustawialem moc na max) albo niedoswietlone w TTL. Nie uznalem tego jeszcze za niedoskonalosc lampy, tylko zrzucilem to wowczas na moj brak doswiadczenia pracy z nia.
    Po moim nocnym eksperymentowaniu coraz bardziej dochodzilem do wniosku, ze mam zbyt maly wplyw na to, ( niewiem, czy to dobrze ujme) jakie swiatlo dostaje z tej lampy podczas wykonywania zdjecia.
    Podsumowujac -to, do czego lampe wlasciwie kupilem, czyli robienia zdjec rodzinnych (do albumu jak to sie mowi) glownie w pomieszczeniach, bo na zewnatrz w nocy raczej strzelam malo, a w dzien jakos sobie radzilem do tej pory bez lampy, moge chyba miec z ta lampa utrudnione. Ciezko uzyskac ladne zdjecie twarzy strzelajac lampa na wprost i ciezko kontrolowac swiatlo jakie daje lampa Jessopsa po odbiciu o jakas powierzchnie. Przynajmniej mi bylo ciezko. Moze ktos znajacy sie bardziej na sprzecie ( jak Lazyboy) zrobi ladny portret za jej pomoca i mozliwe, ze ja za pomoca drozszej/lepszej lampy tez spartole zdjecie. Takie jednak sa moje odczucia odnosnie lampy Jessopsa po strzeleniu wiecej niz kilku zdjec.

Rano zawiozlem lampe do Jessopsa, przyjeli bez mrugniecia okiem. Zaproponowalem wymiane za doplata na Metza 50 AF-1, ale ze nie mieli na stanie bez wahania dali refund. Dodam ze wczesniej sprawdzilem, ze nie maja tego Metza na stanie, zeby im w razie czego pomoc w podjeciu decyzji. Na ebayu moge miec nowego na gwarancji za £30 taniej niz od nich, wiec wolalem takie rozwiazanie. Na chwile obecna nie mam lampy i moze nadal niewiele o nich wiem, zeby dokonac przemyslanego zakupu, ale wiem duzo wiecej niz w momencie zakupu Jessopsa i obracam sie wlasciwie wokol kilku modeli przez Was proponowanych. Zadecyduje zapewne cena, bo choc przez ostatine kilka dni wypralem sobie mozg totalnie jesli chodzi o lampy, to chociaz wiem czego sie trzymac. SB -700 bylby dla mnie chyba najlepszym wyborem, ale sczegolnie teraz, gdy zdecydowalem sie byc jakis zcas bez lampy, musialbym za dlugo czekac, by sobie na nia pozwolic. Podobnie Metz 52 AF-1. Z kolei Metz 50 AF-1 zastanawia mnie ze wzgledu na chociazby taka opinie, ktora wczoraj znalazlem:
    http://www.techradar.com/news/photog...1812?artc_pg=6
    Mozliwe, co mam nadzieje, ze to: "niedoswietla" i moje "niedoswietla" z doswiadczen z Jessopsem, to beda dwa rozne niedoswietlenia. Bo chyba jakis powod jest ze, Jessops w takim zestawieniu/tescie w ogole nie zostal uwzgledniony.
    Ostatnio edytowane przez andy royal1209 ; 28-10-2012 o 15:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209 Zobacz posta
    Z kolei Metz 50 AF-1 zastanawia mnie ze wzgledu na chociazby taka opinie, ktora wczoraj znalazlem:
    http://www.techradar.com/news/photog...1812?artc_pg=6
    Co do testów na tej stronie, to bym raczej nie zawracał sobie nimi głowy. Autorzy tych testów nawet nie potrafią czytać specyfikacji lamp.
    Nikon SB-900 - LP 34 dla 35mm i zmierzone 32
    Metz 50 AF-1 - LP 50 dla 105 i 36 dla 35, zmierzone 32...
    Pytanie, na jakim ustawieniu głowicy robią pomiar.... bo wykresy podają co innego niż podpisy pod nimi.
    Np. speedlights.net podaje zupełnie inne wyniki pomiarów dla lamp:

wg. tego, to dla 35mm większość lamp daje więcej światła niż podają producenci.

Jest tu Metz 48 AF-1, który jest słabszy od 50 AF-1 dla 50 mm:
    48 AF-1: 35m
    50 AF-1: 36m
    więc dla 35mm powinno być podobnie...
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 28-10-2012 o 15:43

Domyślnie

Lampy zazwyczaj wykładają się na odbitym świetle. Nawet znakomita SB-800 z Nikonem D2x też potrafiła zaskoczyć. Wiem że jestem nudny i nie wszyscy lubią używany sprzęt ale może spróbujesz na początek SB-24,25,26? Jest znakomity do nauki lecz szczerze nie wiem jak taki stary sprzęt sprawdzi się z Twoim sadze że można to będzie zweryfikować. Chodzi mi o przekazywanie zoomu i ISO z aparatu do lampy. Reszta leci z automatu w lampie. A może SB 600?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów