Close

Strona 35 z 67 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Do 17-40L mam stosunek ambiwalentny.

Z jednej strony szkło nie jest demonem ostrości, a brzegi i rogi ma nieciekawe, domykanie pomaga ale nie do końca - rogi właściwie nigdy nie są ok.
    Z drugiej strony szkło dużo bardziej zwarte niż trąba jerychońska N16-35, w użytkowaniu znacznie przyjemniejsze.
    O ile w zakresie ultraszerokokątnym Nikkor jest ostrzejszy, o tyle koniec wąski jest lepszy w Canonie. Poniewczasie uważam że to bardzo ważne, bo inaczej zoom UWA zamienia się w stałkę. Hamujemy się przed skręceniem go do standardu, bo wiemy że czeka nas grzybnia - tak miałem z Nikkorem. Z Canonem było ok.
    Ogólnie kolor i kontrast był na tyle dobry, że gotów jestem zaufać wszystkim testom praktycznym, w których przewaga 16-35 (i I i II) w zastosowaniach landszaftowych jest znikoma. Trochę inaczej wygląda kwestia reporterki - tu 16-35L, szczególnie na APSH (1d) wydaje się idealny.
    Parafrazując Rafała, gdybym miał Canona to na 100% kupiłbym 17-40L. Tanie i porządne szkło.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 01-11-2013 o 16:51

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

W rzeczy samej. Gdy kupowałem swoją 6D, na UWA miałem budżet "nieograniczony". W zasadzie nie mieścił się tylko Distagon T* 15/2.8
    Wziąłem do ręki 16-35/2.8 i 17-40/4. Zadałem sobie pytanie, czy warto dopłacić 2.5k za 1mm szerokości na końcu i światło 2.8, które w UWA i tak trzeba przymknąć do 5.6 aby rogi wyglądały jako tako. Zwyciężyła opcja light, bardziej pasująca do torby, czyli 17-40 i nie żałuję, została kasa na 70-200/2.8.

Z 17-40 @17/f7.1
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi, nadal mam namieszane Ale to nic, bo decyzja i tak raczej dopiero za 2 -3 miesiace Fajnie byloby jakby koledzy i kolezanki oczywiscie rowniez, troche przykladow ze wspomnianych szkielek zapodali (ale nie linki do pixelpiperow i innych). A ode mnie troche bokeju z 40-ki na F2.8

Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

17-40 to świetne szkło, zwłaszcza za takie pieniądze jakie można je kupić (używki ok 2k zł). Zazdroszczę canonowi tego obiektywu bardzo. Budowa Lkowa, uszczelniony, stosunkowo nieduży. Może rogi ma słabsze (nie wiem, nigdy w to tak nie wnikam, sam używam pewnie jeszcze gorszego w nikonie), ale ogólnie obrazek jest bardzo w porządku - dobrze przenosi kolory, kontrasty.

Domyślnie

17-40 to super szkło, w testach może nie wypada idealnie, ale w fotografowaniu jego "wady" zupełnie nie przeszkadzają

rogi nie są idealne, dla wielu pewnie będą nawet słabe, ale w normalnej fotografii, nawet na wydrukach, nie widać tego zupełnie

17-35L sobie odpuść, optycznie znacznie słabsze i ciężko raczej będzie znaleźć niezajechane

16-35 mk1 tez jest gorsze niż 17-40, to 2.8 jest dość umownie używalne, 16-35 mk2 jest najlepsze, ale nie wiem czy warte wielokrotności ceny 17-40

Domyślnie

Na długim końcu 17-40 jest optymalne na f/8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    O ile w zakresie ultraszerokokątnym Nikkor jest ostrzejszy, o tyle koniec wąski jest lepszy w Canonie. Poniewczasie uważam że to bardzo ważne, bo inaczej zoom UWA zamienia się w stałkę. Hamujemy się przed skręceniem go do standardu, bo wiemy że czeka nas grzybnia - tak miałem z Nikkorem. Z Canonem było ok.
    Uważam dokładnie odwrotnie. Wolę mieć szeroki kąt ostrzejszy, bo zawsze sobie wycropuję gdyby co. Fakt, że mam z czego cropować (36 Mpx).
    Generalnie zoomy są kiepskie na tych 16 - 17 mm. A "pozycja tele" czyli 35-40 mm jest lepiej obsługiwana przez inne szkła (np 24-70). Ważne jest by mieć ostro gdy jest najszerzej. Ciagle się zachwycam 14-24, ale i 16-35 VR też. I nie jest on wolny jesli chodzi o AF. Małe przeogniskowania na 16 mm są wręcz natychmiastowe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja wolę mieć jak najmniej w plecaku/torbie, czyli 17-40 i 70-200. Brakuje zakresu 40-70, ale da się bez tego żyć, mam jeszcze 50/1.4. Mieści się to wszystko z 6D do Billinghama f/2.8.
    Od bidy w przednią kieszeń EOS M, 22/2 i adapter do EF...i można świat doganiać

Domyślnie

A Canon 20/2.8 USM? Napotkalem wiele skrajnych opinii, zna ktos? Wie cos?
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

EF 20/2,8 miałem i używałem kilka lat.
    Obiektyw ten ma słabą "prasę testową" ale moim zdaniem jest znacznie lepszy niż opinie o nim.
    Ja byłem zadowolony. Pozbyłem się go tylko dlatego ,że od pewnego czasu nie potrzebuję niczego krótszego (szerszego) niż 35 mm.
    Jeśli jesteś purystą optycznym wiele "wad" 20 stki można łatwo i skutecznie poprawić w LR.

Strona 35 z 67 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów