Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie Wordpress kopia blogu

Witam serdecznie mam pytanie odnośnie kopi bezpieczeństwa blogu. Jestem w tej kwestii bardziej zielony niż sama zieleń. Póki co z poziomu administratora wybieram narzędzia-beckup i zapisuję w wybranym miejscu na dysku. Następnie loguję się na https://mysql.nazwa.pl/ i z tego poziomu tez robię kopię bazy danych. Nie wiem czy tak wygląda tworzenie kopii ale póki co nie musiałem blog stawiać od nowa. Druga sprawa to zdjęcia fizyczne które wgrywam na serwer. Czy w przypadku gdybym wybrał inny serwer to czy ta kopia która tworzę pozwoli mi odtworzyć cały blog wraz ze zdjęciami? Dlaczego pytam sprawdzam wagę pliku który utworzyłem i waży on tylko 145kb. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tworzenia kopii za co serdecznie dziękuję.

Domyślnie

Hej, poczytam też chętnie co koledzy robią w tej materii.
    Ja z racji tego, że nie wiem co mam dokładnie kopiować, archiwizuje wszystkie pliki które tam są (wiem, że duża część jest pewnie nie potrzebna ale z racji nie wiedzy wole mieć wszystko niż o jeden plik za mało)

Do WP jest kapitalna wtyczka WordPress Backup to Dropbox, dzięki której cały blog archiwizuje się w kopiach na Dropbox i moim komputerze. Wtyczka jest automatyczna i sama robi kopię wg harmonogramu. Po właczeniu komputera, nastepuje synchronizacja Dropboxa z lokalnym komputerem. Mam 2 kopię, śpię spokojnie.
    Oczywiście musisz posiadać konto Dropbox, ale to pewnie się domyślasz.
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

Uzywam WordPress Database Backup. Ustawilem wysylanie na maila raz w tygodniu. Taki plik wazy ok 200-300 kb. Nie wiem czy to duzo czy malo, nigdy jeszcze nie musialem z niego korzystac

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

No ale jeśli ten plik tyle waży to nie umiem lub nie potrafię zrozumieć na jakiej zasadzie odbywa się stawianie bloga na nowo gdzie jeden wpis ze zdjęciami waży przykładowo 50 mb.

Domyślnie

Generalnie, żeby mieć pełną kopię jakiejkolwiek strony trzeba backupować cały katalog, w którym leżą pliki na serwerze oraz mieć kopię pliku bazy. Ja to robię na chama. Przez FTP kopiuję sobie calusieńki katalog na dysk (pliki silnika strony, katalogi ze zdjęciami, katalogi ze template'ami itd), następnie z panelu administracyjnego bazy danych robię zrzut bazy do pliku. Odtworzenie strony z backupu na tej samej domenie, na tym samym serwerze nie stanowi problemu, schody mogą zacząć się przy przeprowadzce na inny serwer, bo może zajść konieczność wykonania zmian w ścieżkach ręcznie. Generalnie takich kopii nie robię za często, bo serwery, na których stoją moje strony mają swój backup, w ramach usługi i jak coś się schrzani, to wystarczy jeden telefon do helpdesku i w przeciągu 10 minut mam stronę odtworzoną z ich backupu. W sumie, to na przestrzeni kilku lat korzystałem z tej opcji raz. Oczywiście dobrze mieć też swój backup zrobiony raz na jakiś czas, bo historia zna przypadki, gdy infrastruktura u dużego i renomowanego dostawcy zdycha w całości i wszytko szlag trafia. Ostatnio nawet było głośno o takim wypadku, już nie pamiętam, o jaką firmę chodziło.

EDIT:
    Te wtyksy do Wordpressów i innych gotowych silników (CMSowych, forowych itp) wykonują jedynie kopię bazy danych - wtedy plik waży kilka mega. Chodzi o to, że nie trzeba mieć dostępu do panelu administracyjnego bazy, żeby wykonać jej kopię. O backup samej zawartości strony trzeba zatroszczyć się osobno, kopiując z serwera odpowiednie katalogi, a najlepiej całość. No chyba, że o czymś nie wiem i istnieje jakiś mechanizm robiący wszystko za jednym kliknięciem. Nie zetknąłem się z czymś takim, ale może za mało drążyłem, bo ja do tego bez fanatyzmu podchodzę.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 14-09-2012 o 10:59

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

No to zrobiłem jak piszesz i połączyłem się z serwerem ale tam nie widzę fizycznie swoich zdjęć oj czarna magia nadciąga.

Domyślnie

Domyślnie Wordpress zakłada katalog "uploads", w którym umieszcza wszystkie media wrzucane na bloga. Katalog ten znajduje się w tym samym miejscu, co pozostałe katalogi zawierające silnik. Masz konkretnie wp-admin, wp-includes, wp-content i właśnie uploads. Tam są podkatalogi z latami, w każdym z nich masz podkatalogi z miesiącami i dopiero tam znajdziesz foty w oryginalnym rozmiarze, plus miniatury, plus wszelkie inne modyfikacje, które Wordpress sam z siebie wykonuje przy uploadowaniu zdjęć na serwer. Tak to przynajmniej działa domyślnie. Chyba, że używasz zewnętrznego pluginu do generowania galerii, czy jakiegoś innego mechanizmu lub tez masz to inaczej ustawione w panelu administracyjnym samego Wordpressa (tam możesz sobie dowolnie ustawić, jaką silnik ma przyjąć strukturę do przetrzymywania plików wrzucanych na bloga).

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Mam znalazłem. Czyli aby zrobić całkowita kopię wystarczy TC przekopiować pliki z serwera na dysk i dodatkowo zrobić beckup z WP. Dobrze rozumuję?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Mam znalazłem. Czyli aby zrobić całkowita kopię wystarczy TC przekopiować pliki z serwera na dysk i dodatkowo zrobić beckup z WP. Dobrze rozumuję?
    raczej tak

Domyślnie

Tak, najlepiej przekopiuj cały katalog nadrzędny, w którym siedzą pliki i katalogi bloga. Różnie się on nazywa, w zależności od hosta. Najczęściej jest to po prostu "www", "public_html" lub coś w ten deseń. Dla pewności backup bazy bym zrobił jednak z wykorzystaniem panelu administracyjnego bazy (nie przez plugina do Wordpressa), o ile masz do niego dostęp. W sumie to powinieneś mieć, bo dostęp do phpMyAdmin to dosyć standardowa obecnie usługa.

Uprawnienia umieszczania postów