Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie i1Display Pro i spyder4print

Mam kalibrator i1Display Pro którym sobie kalibrowałem monitor.
    Zakupiłem jakiś czas temu drukarkę no i jej też chciałem zrobić profil.

Zastanawiam się, czy lepiej jest sprzedać kalibrator i kupić colormunki photo czy zostawić i dokupić spyder4print?

Ktoś z Was doradzi?

Domyślnie

Zostaw i1, a w drukarce przerzuć się na firmowe tusze i taki papier, do jakiego będziesz miał profil od producenta (firmowy, ilford, canson, itd.) Te firmowe profile są dużo dokładniejsze niż byłbyś w stanie sam ukręcić domowymi czujnikami.
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Czyli firmowy, defaultowy profil będzie dokładniejszy niż ukręcony samodzielnie na konkretnym egzemplarzu papieru i tuszu? Mają tak niezmienny proces produkcji, że profil robiony kiedyś tam raz będzie lepszy?

Domyślnie

Tak. Różnice między egzemplarzami dzisiejszych, markowych papierów i tuszy są mniejsze niż błędy czujników dostępnych dla szarego obywatela.
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Ok, spróbuję.
    Btw, co prawda drukuję na oryginalnym papierze Epsona, ale kupiłem drukarkę (p50) z cissem w tusze.info. Nie wiem czy mam pecha ale jakaś masakra. Nie dość, że kolory odbiegają bardzo od oczekiwanych to jeszcze kilka wydruków tego samego pliku potrafi mieć zauważalnie rożny odcień, zwłaszcza w fioletach.

Domyślnie

Jeśli kilka wydruków ma zauważalnie różny odcień, to profilowanie pomoże w równym stopniu co okadzanie.

Domyślnie

No tak, ale pewnie zmniejszyło by ten stały, duży błąd. Małe wachnięcia były by już akceptowalne dla docelowych odbiorców
    Nie mniej jednak kupię oryginalny tusz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    Ok, spróbuję.
    (...) kupiłem drukarkę (p50) z cissem w tusze.info. (...)
    To nie było kupić L800? To też jest ponoć P50 z CISS'em, a miałbyś tanie oryginalne tusze i gotowe profile.

Domyślnie

Po pierwsze za wysoka cena. A po drugie nigdzie nie mogłem znaleźć oryginalnych tuszy epsona do uzupełnienia ciss'a. Może się teraz pojawiły.
    Swoją drogą to też jest jakieś rozwiązanie - wlać do nieoryginalnego cissa oryginalny tusz jeśli się już pojawił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eagis Zobacz posta
    ..jakaś masakra. Nie dość, że kolory odbiegają bardzo od oczekiwanych to jeszcze kilka wydruków tego samego pliku potrafi mieć zauważalnie rożny odcień..
    Robiłeś test dysz..? Taki efekt jakby podczas drukowania zapowietrzała Ci się głowica.. Może wystarczy podnieść wyżej zbiorniczki z atramentem..?

ColorMunki Photo z ArgyllCMS wymiata...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów