Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie dobre karty pamięci do d800

mam zamiar kupić d800, jakie karty pamięci byłyby optymalne do tego body biorąc pod uwagę, że chcę robić fotki raczej tylko w RAWach?

tomano

Domyślnie

Pojemność karty podziel przez rozmiar NEFa z d800 i zobaczysz co Ci wyjdzie Mniej więcej wiesz ile zdjęć robisz lub jesteś w stanie zrobić naraz tak żeby Ci miejsca nie brakło
    Ja gdybym miał d800 to kupiłbym ze dwie szybkie 32 GB karty SDHC bo są tańsze od CFów i jedną 32 GB lub dwie 16 GB CFki do drugiego slotu do zapisu jpgów
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

dzięki, bardziej chodziło mi jaką min. prędkość zapisu / odczytu karty powinny mieć by dobrze chodzić w d800
    2 sprawa, zawsze używałem sandisk, czym różni się extreme od ultra?

tomano

Domyślnie

nie baw się w żadne SDHC ;] chyba, że znacznie ograniczają Cię fundusze.
    Ja od lat używam kart firmy Lexar, zero problemów, 100% zadowolenia. Przyjrzyj się LEXAR Pro 400x 16GB, w pełni wystarczy do D800. Oczywiście licz się z wydatkiem rzędu 300zł.
    Karty SanDiska są bardzo popularne i często podrabiane...
    Co do różnicy między kartami SanDiska, wystarczy wejść na stronę producenta by zauważyć, że Extreme Pro to te najszybsze, a wersja Ultra najwolniejsza ;]
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Domyślnie

Ostatnio kupiłem SDHC San Disk Extreeme Pro i jestem zadowolony. Na początku byłem nawet lekko ale pozytywnie zdziwiony prędkością zapisu i odczytu. W kategorii cena/jakość wypadają bardzo przyzwoicie. Tylko faktycznie trzeba uważać na podróbki i kupować w jakimś większym sklepie a nie na allegro.
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Domyślnie

A tu taka ciekawostka, jakoś żaden producent się nie chwali prędkością zapisu, w każdym razie jest ona zdumiewająca 10MB/s czyli plik RAW z D800 10s a po serii 17 tylu ile ma ponoć pomieścić bufor można zapalić fajkę
    http://www.bhphotovideo.com/indepth/...eep-any-camera
    to tyle co do danych, jak ktoś używa a na pewno tak jest bo musi mieć kartę w D800 może napisze jak to się ma w rzeczywistości, a może uda się porównać serię kart z odczytem 400 do 600 jak one się mają co do prędkości zapisu, a też raczej używacie kart SanDiska, jakieś wrażenia, porównania?? Myślę, że się to może przydać coraz większej rzeszy użytkowników z coraz większymi plikami.
    Dzięki i pozdrawiam
    puszka, poduszka i kawałek łóżka

Domyślnie

Sensowne karty to sd extreme pro 95 mb/sek albo cf extreme 60 mb/sek

Oba modele osiągają realna prędkość zapisu w aparacie ok 45mb/sek czyli zapisują
    w tym czasie jednego rawa w pełnej jakości

Domyślnie

Sandisk 32 GB CF 60mb/s + Sandisk SD 16GB 60MB/s

To zestawik na ok 500 NEFów w 14bitach i bez kompresji + SD na JPEG w pełnym rozmiarze

2/3 takie zestawiki i masz spokoj.

używam spisuje się dobrze, robie na tym zestawie nawet pokazy mody gdzie często trzeba troche wiecej kl/s wycisnac
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Tutaj test prędkości kart w D800:
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...&sort_dir=DESC

Krótkie podsumowanie:
    Lexar Professional 1000X - najszybsze CF
    Sandisk Extreme Pro 95 MB/s - najszybsze SD
    CF Lexar Professional 600X wolniejsza od Sandisk Extreme Pro SDHC

Domyślnie

W ramach podsumowania warto wspomnieć ze najszybsza SD (czyli 95 mb/sek) ma takie same osiagi jak Sandiskowe Extreme 60mb/sek a jest o polowe tańsza

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów