Close

Strona 33 z 74 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ja mam taki sam jak pokazuje artek1012 - firmowany przez fotoenergia.pl
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 01-02-2013 o 11:58

Domyślnie

Dzięki za info, taki też kupię.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Nowy soft wrzuciłem do x-pro1 i jest szok ... przy fujionie 18/f2 zapierdziela jak błyskawica przy fujion 35/f1,4 troszkę wolniej ale jest w końcu precyzyjny i wydaje mi się ze jednak szybciej niż poprzednio

Domyślnie

Ja żeby się nie frustrować wrzuciłem od razu i nie mam porównania z poprzednim. 35 działa ok, zoom wręcz bardzo dobrze.

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

jak pierwsze wrażenia ??? ogólnie sprzętu ??

jesli moge doradzic to warto zakupic na ebay skóropodobną podróbe oryginalnego etuji ... za taki zapłaciłem 75 zł w komplecie był dodatkowy jeszcze akumulator
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 01-02-2013 o 13:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    jak pierwsze wrażenia ??? ogólnie sprzętu ??
    Ostatnio robiłem zdjęcia analogowym pentaxem (szkło i stal) i mamiyą 645 (też bardzo porządna budowa), przy nich szkło 35mm to lekka, delikatna popierdółka. Pierścień ostrości chodzi bardzo luźno itp. Porównując do nikonów (np 85mm) - jakość wykonania podobna.
    W porównaniu z D90, wszelkimi nexami i innymi wynalazkami budowa body jest super. X-e1 wygląda nawet solidniej niż x-pro1.

Ergonomia x-pro1 jest cudowna. Nie mam żadnego problemu ze znalezieniem czegokolwiek potrzebnego - przyzwyczajenia z analoga. W menu nie grzebię wcale bo nie ma potrzeby, wyłączyłem tylko dźwięk.
    Aparat jest skonfigurowany bardzo dobrze, świetnie leży w rękach, kontrolki ma tam gdzie powinien, wszystko super.
    OVF jest świetny, kadrowanie nagle bajecznie proste mimo że nigdy nie byłem fanem 50mm. Zupełnie nie widzę potrzeby używania telewizora w patrzałce.
    Jedyny duży minus to kiepski dekielek, chyba kupię jakiś nikonowy. Dziwi mnie też że aparat wydaje tyle dźwięków - np przesuwa układ optyczny w wizjerze przy włączaniu. Może da się to gdzieś wyłączyć.
    Generalnie super aparat dla osób robiących zdjęcia i nielubiących gmerania w menu. Przyjemność fotografowania ogromna. Dokładnie czegoś takiego potrzebowałem.

X-e1 jest dla mnie za mały, niezbyt wygodnie się go trzyma (znowu przyzwyczajenie, mój pentax ma podobną wielkość do x-pro1, moja żona za to woli wielkość xe1). Poza tym (i brakiem OVF co dla mnie jest ogromną wadą) to równie świetny aparat. Mam dziwne wrażenie, że pokrętła i przyciski w xe1 wykonane sa jakoś porządniej. Zoom zbudowany jest bardzo dobrze, o niebo lepiej niż 18-105 nikona.

Co do samych zdjęć - jeszcze niczego na kompa nie zgrałem więc nie wiem.

jesli moge doradzic to warto zakupic na ebay skóropodobną podróbe oryginalnego etuji ... za taki zapłaciłem 75 zł w komplecie był dodatkowy jeszcze akumulator
    A dasz jakąś linkę?
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 01-02-2013 o 14:09

Domyślnie

Ale napisałeś recenzję... Aparat jakby dla mnie zrobiony. Mam mocny dylemat czy nie kupić w zamian za D700 +24-200/2,8. Powiem szczerze, że mam dość wielkości i wagi. Zoom mnie mniej interesuje. Widziałbym u siebie 14/23/54 ale tych szkieł nie ma jeszcze na rynku.
    Poczekam na Twoja ocenę obrazka i możliwości w gorszym oświetleniu.

Domyślnie

Mi się d90 nie chciało dźwigać, a co dopiero d700 z dwoma zoomami. Mój plan na aparat to body z 18mm w łapie i 35mm w kieszeni.
    Docelowo może wymienię 35 na 23 i 54mm.

Ale muszę uczciwie przynać że strzelanie w biegu do ruchomego celu nikon ma lepiej opanowane. To aparat przeznaczony dla ludzi którzy wola prostotę od 1000 punktowego AFa.

Ja puściłem d90, zooma, 4 stałki i 2 sabiny i nie zastanawiałem się ani sekundy. Aparat w dłoni na pewno zrobi lepsze zdjęcia od tego na półce.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 01-02-2013 o 16:03

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ja sprzedałem d700, 35,50,85,100, 24-70,80-200afs,24-120 i mam tylko x-pro1 ze stałkami

Domyślnie

Decyzja mocno dojrzewa we mnie. Zostawię sobie F100 z 35 i 85 na specjalne okazje. Pro1 z 23/54 i powinno być ok.
    Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    ... Mój plan na aparat to body z 18mm w łapie i 35mm w kieszeni...
    I właśnie o to chodzi: 23 na aparacie i 54 w kieszeni.

ja sprzedałem d700, 35,50,85,100, 24-70,80-200afs,24-120 i mam tylko x-pro1 ze stałkami
    Jak się "odnalazłeś" po tej zmianie? Powiem szczerze, że mam obawy pozbyć się FF... Analogi tez sprzedałeś?!
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 01-02-2013 o 16:22

Strona 33 z 74 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów