Szukaj
Moze ja sie na reporterce slubnej nie znam i oczywiscie nie zamierzam Cie do niczego przekonywac, ale:
1, Zakres FF 15-36 jest chyba do reporterki ciekawszy niz samo 21mm (FF)
2. Jesli chodzi o gabaryty, to z tego co sie zapowiada, duzej (jesli w ogole) roznicy nie bedzie.
3. Jesli chodzi o dystorsje, to o 10-24, jeszcze nic nie wiadomo, wiec chyba nie mozna wydawac jeszcze wyroku
4. Swiatlo, to oczywiscie jest argument, ale mialem kiedys na DX Sigme 10-20, te ciemna i jakos przy tych szerokosciach brak swiatla mi nie doskwieral.
1. Chciałem takiego 16-35 L do nikona. A niektórym wystarcza tylko 35, żeby zrobić cały reportaż.
2. http://www.youtube.com/watch?v=Wn5UBqBvvQA
3. W zoomach, zawsze jest większa ( nie mówiąc o innych wadach optycznych) i nie równa w zależności od ogniskowej.
4. Na szerokim, zawsze można zamrozić ruch lampą. Ale tu się sprawdza lepiej DSLR.
Rozumiem Twoje argumenty i będzie mi brakować uniwersalności zooma. A w stalkach najbardziej lubię to, że przykładam aparat do oka tylko wtedy gdy chce zrobić zdjęcie, wiedząc mniej więcej co się zmieści, co wypadnie z kadru i jaką odległość od obiektu muszę mieć.
14-tka miała premierę we wrześniu do sprzedaży trafia teraz, 10-24 zapowiedziane na koniec roku, w sprzedaży pewnie luty, marzec 2014 r. Jak bym miał na nią czekać do bym poczekał i na x-pro2.
X-T10: xf 35f2, xf90
D600:
1. Mysle, ze 35 w reportazu to jednak nie to co 21mm (FF), 35 moze spokojnie byc uniwersalna ogniskowa, natomiast 21mm juz nie bardzo.
2. No jest wieksze, ale niewiele wieksze od 18-55, nie wiem, czy bawiles sie juz obiektywami xf, one sa tak nprawde wszystkie male
3. Czy zawsze? Nikkor 14-24 vs samyang 14
4. Tez wole stalki, ale mialem rownoczesnie N20/2.8 i Tamrona 17-35 i zostawilem tamiego, wygrala wygoda.i jednak te 35mm na koncu pozwala na fotografowanie ludzi bez robienia z nich potworow
Najlepiej byloby miec wszystkie szkielka, moze kiedys, powoli wyskrobie sie na komplet, czego i Tobie zycze![]()
Ta 18/2 to jest jakies zło czy przyzwoity obiektyw?
WojtehP poleca 18/2, mały, jasny, szybki autofokus, przyzwoity optycznie.
Ale są opinie, że kit 18-55 lepiej wypada na 18, a ja się nie polubiłem tej ogniskowej. Na standard trochę za szeroko, na szeroki kąt za wąska, a wykrzywia ludzi. Może to przez moje doświadczenia z 18-105.
D600:
28 na pelnej klatce spisuje sie znakomicie stad moje pytanie... ktos jeszcze tego uzywa? moze jakies przykladowe fotografie?
Nowy coś pokazywał.
Kilka tygodni temu miałem okazje poużywać x-pro1 z 18mm przez weekend, dla mnie ideał. Szkło jest bardzo małe, odwzorowanie kolorów świetne, kontrast dla mnie idealny. Braku ostrości nie zauważyłem, ale żadko strzelam na pełnej dziurze przy tej ogniskowej.
Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 24-01-2013 o 10:09
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Się rypło. W promocji teraz tylko, 18,35 i 60.
D600:
Skontaktuj się z nami