Pytanie mam za 100 punktów dla użytkowników szóstki - czy z naleśnikiem 16/2.8 jest dostępny AF na bazie detekcji fazy?
Szukaj
Pytanie mam za 100 punktów dla użytkowników szóstki - czy z naleśnikiem 16/2.8 jest dostępny AF na bazie detekcji fazy?
Ostatnio edytowane przez asche ; 21-11-2012 o 13:47
chyba nie - fajnie porównanie.
Ja po obejrzeniu aparatów w krakowskim Saturnie mam podobne odczucia.
Dla mnie Nex wygrywa możliwościami video i peakingiem - jak ktoś ma zamiar podpinać szkła z innych systemów to jest to baaardzo pomocna funkcja. Odchylany ekran w Sony to też plus.
Wizjer w Fuji tak jak powiedzieli ma "lagi" i strasznie to irytuje.
Co do szkieł to co kto woli, ale stałki w Fuji to duży plus systemu. A zapowiadają kolejne ciekawe premiery.
Zoom - Fuji ma lepsze światło i ogólnie lepszy optycznie, ale jest duży. Do lustrzanki byłby ok, ale do bezlusterkowców wolę małe obiektywy. Zdecydowanie więc bardziej przypadł mi do gustu obiektyw od Nexa.
No i cena - Fuji jest zdecydowanie droższe.
D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5
Był gdzieś link na sony rumours, że można jakoś obiektyw dostosować... nie za bardzo mam jak teraz to znaleźć, ale jak będę przed kompem, to poszukam...
edit:
Pomimo tego, że nex 6 jest z wizjerem, warto pomyśleć nad 5r (to do tych, co chcą się bawić manualami), który nie ma wizjera, ale dotykowy ekran... On znacznie pomaga przy ostrzeniu ręcznym. Pyknięcie palcem w dowolny punkt, powiększa go umożliwiając dokładniejsze ostrzenie z lepszym peakingiem... Znacznie poprawia to dokładność, szybkość i precyzję.
Ostatnio edytowane przez matys ; 21-11-2012 o 17:42
.
Co do posta wyżej:
sprawdziłem, przepraszam, kłamałem...
Coś mi się ten teges...
.
Tak jeszcze się zastanawiam, bo mając kita(16-50), chyba nie jest niezbędne dublowanie ogniskowych. Może nie ma potrzeby bawić się z 16ka, która i tak zazwyczaj jest przymykana. Nie interesowałem się co prawda jak kit wypada na tle naleśnika, ale...
.
W przypadku gdybym kupił Nex6 z 16-50 to to szkło by poszło od razu na znany portal aukcyjny. Kupiłbym 16/2.8 i 50/1.8. Wady optyczne 16/2.8 mi raczej nie przeszkadzają, jedynie wolałbym mieć trafiający AF.
No to myślę, że trafiający, to on będzie, tak jak jest do tej pory, z body bez detekcji fazy... Plusem jest też ogniskowa, którą chyba dość trudno jest spudłować.
Jedynie co, to może być wolniej, ale czy wyraźnie wolniej? Śmiem wątpić. Chociaż fakt jest taki, że nie napisałeś, do czego ma Ci służyć aparat + szkła...
.
Wczoraj wysłałem do nowego właściciela (z naszego forum) swoje D300, ostatnia rzecz jaka mi została z systemu Nikona. Z Nikonem byłem związany od 2006 roku (d70s), ale decyzję o zmianie systemu na bezlusterkowce podjąłem po tym jak stwierdziłem, że:
- przez ostatnie półtorej roku coraz częściej podbierałem aparat żony - Samsung NX100,
- coraz częściej mnie bolały ręce od noszenia D300 z gripem - mając Nex 6 myślę, że częściej będę go nosił ze sobą,
- postęp techniczny w bezlusterkowcach poszedł znacznie do przodu - jakość obrazka taka sama jak w lustrach,
- Nex 6 - z wizjerem, co prawda nie zastąpi mi w całości lustrzanki, ale jako aparat wycieczkowy, do robienia zdjęć córce myślę, że wystarczy. No, może czasami jeszcze jakąś modelinę
- peaking i możliwość podpięcia w szkieł MF z w zasadzie dowolnego systemu.
Bawiłem się Nex6 z 16-50 i chyba moje przyzwyczajenie do robienia zdjęć stałkami zdecyduje o sprzedaży tego szkła - w Nikonie miałem dwa obiektywy 30/1.4 i 85/1.8 i wystarczyły mi w zupełności do moich gniotów.
W Nexie na początek wymyśliłem sobie 16/2.8, 50/1.8. Do artystycznych ujęćkupiłbym Fujiana, jakąś starą manualną 85-tkę (Nikkor, Zuiko czy coś w tych klimatach) i ewentualnie jeszcze Jupitera 135mm.
Sprzedając 16-50 myślę, że za to spokojnie bym kupił używane 16/2.8 i 50/1.8.
No to myślę, że będziesz zadowolony... Tutaj ISO daje duzo radości, peaking z resztą też, a co do obiektywów, to myślę, że dobry wybór...
Jakosc obrazka nie odbiega, a myślę, że z powodzeniem jest lepsza od tego co oferuje d300 w zakresie jakości (a szkoda, bo z podobnych względów pozbyłem się d90)
.
Skontaktuj się z nami