Witam,
Nie wiem jak nazwać ten efekt, ale interesuje mnie jak można uzyskać efekt taki jakby z bajki czy rysunkowy tak jak te chmury na poniższej fotomanipulacji..
Szukaj
Witam,
Nie wiem jak nazwać ten efekt, ale interesuje mnie jak można uzyskać efekt taki jakby z bajki czy rysunkowy tak jak te chmury na poniższej fotomanipulacji..
A w jakim programie będziesz obrabiał: PS, NX czy Paint-cie?
Podejrzewam, że chodzi o zmniejszenie wartości lokalnego kontrastu. Coś jakbyś zmniejszał clarity. Plus odrobina blura i efekt gotowy.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-07-2012 o 15:56 Powód: lit.
Ja drodzy koledzy siedzę w photoshopie od dosyć dawna i nawet dla mnie wasze rady są póki co jak o kant stołu (:
To nie jest oczywiście fotomanipulacja, jest to zwykły obraz namalowany zapewne w Photoshopie lub innym programie typu SAI paint tool.
sam efekt kolorystyczny to kilka warstw w Photoshopie:
tutaj oryginał:
tutaj porównanie oryginału z moją modyfikacją kolorów i kontrastu:
w grafice z pierwszego postu dodatkowo został wmontowany balon:
No i dorysowane ptaki
W sumie całość to nic nadzwyczajnego i trudnego, znając podstawy Photoshopa można to zrobić bez problemu (jeśli chodzi o montaż i kolory) gorzej z malowaniem zaczynając od białej kartki, ale podstawy w rysowaniu powinny wystarczyć![]()
Dziękuję za pomocmiałem jednak nadzieję, ze taki efekt można uzyskać za pomocą zabawy na warstwach :P no cóż muszę to przeboleć i próbować
pozdrawiam
"Powiedziano, że coś tak małego jak trzepotanie skrzydła motyla...
Może finalnie spowodować tajfun na połowie świata."
bierzesz fotkę łąki, nieba, balon i ptaki, trochę "zabawy na warstwach" z kontrastem i kolorami i gotowe, toż to zwykły fotomontaż.Dziękuję za pomoc miałem jednak nadzieję, ze taki efekt można uzyskać za pomocą zabawy na warstwach :P no cóż muszę to przeboleć i próbować pozdrawiam
1500/100/900
a sprawdź efekt odszumiania, powinno wyjść podobnie przy wyższych wartościach
_____
D90 | D500
Skontaktuj się z nami