Szukaj
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Szczerze, to nie interesuje mnie zakres wiedzy reprezentowany przez ogólnie pojęty serwis. Jeżeli rzeczywiście w przypadku napraw gwarancyjnych wymieniają tylko część elementów, a po gwarancji sztucznie mnoża koszty, to jest to robienie w wała klientów. W sumie jakby mieć na to dowody to można do UOKiKu pismo wysmarować.
Ja miałem grip bodajaże Delta, taki za 200 zł - skończyło się wyminą elektroniki w D700.
Mocno nie polecam tych wynalazków.
Jak to zrobisz, przecież się nie przyznają jak tak robią. Jak się znam na serwisie elektroniki to zawsze robią tak samo, tylko na gwarancji mogą odsyłać płyty do naprawy, a tak wywalają całą płytę. Wymiana układów w tej nowoczesnej technice jest problematyczna. Nie wieże, że w serwisie bawią się w wymianę scalaków w technice smd.
„Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi”. - JP II
Kolego a ja jestem w stanie w to uwierzyć... I to nie tylko SMD ale i BGADzisiaj każdy patrzy na kase, a uwierz mi że takie lutowanie to nie jest az taki kosmos... Robiłem to kiedyś w domowym zaciszu przy okazji zajmowania się naprawami tel. kom.
Mialem również okazje pracować w serwisie elektroniki (trochę innej branzy niz foto) i uwierz mi że potrafią tam za wymianę jednego kondensatorka wartości 20gr skasować za naprawę 1300 plnA najlepszy klient to taki który się nie zna zupełnie a ma kase
a jak ktoś przychodzi z D700/D3/D4 do serwisu to raczej biedny nie jest
Co do zaawansowanej techniki diagnostycznej to kolego serwis to nie placówka naukowa... Tam się nie robi zbyt wielu oscylogramów i wypracowan naukowych. W większości przypadków wystarczy zwykly multimetr (chociaz nie twierdze ze oscyloskop sie czasami nie przydaje)A kazdy sprzet ma serwisówke i jest tak zaprojektowany że ma odpowiednie punkty pomiarowe (testpointy) na których sprawdzasz odpowiednie napięcia i jak czegoś brakuje to już wiesz co padło...
D7000 + 18-105 + 35 1.8G + YN-560 + SHERPA 803R + NANEU K4L
D700 + 70-300 + 35-105 + SB-900 + kilka M42...
flickR
Co do cen napraw to masz rację, mają określony cennik, nie ma znaczenia, czy cześć za 20groszy czy za 20zł, 1300zł inkasują. Parę lat temu sony miało cennik ustalony na podstawie wielkości tv, bez wnikania w co jest uszkodzone. Płacisz za serwis i autoryzację, a nie za to co jest uszkodzone i za naprawę.
„Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi”. - JP II
Wybaczcie, że tak odgrzebuję, ale chciałem od siebie dodać, że i ja miałem przypadek awarii D700 i czarnego wyświetlacza z paskami.
Grip był nieoryginalny firmy Alpha. Awaria oczywiście na weseluŻaden serwis nie chciał się podjąć naprawy, obdzwoniłem całą Polskę wtedy - tylko serwis Nikona ma dostęp do części.
Koszt naprawy w serwisie nikona 2400 PLN - wymiana płyty głównej.
Nie wiem jak to jest, że inni płacili mniej - mnie skasowali na 1800 płyta + gumy + robocizna + kurier
Od tamtej pory przestałem używać jakichkolwiek zamienników i podróbek.
"I am a visual man. I watch, watch, watch. I understand things through my eyes."
H.C-B.
Jakieś 2 lata temu. Wysłałem aparat, zadzwonili z serwisu z wyceną i miałem wybór - naprawić lub nie..
"I am a visual man. I watch, watch, watch. I understand things through my eyes."
H.C-B.
Skontaktuj się z nami