Stosunkowo niedawno przesiadłem sie z czerwoneg na żółte.
Pracuję wyłacznie w RAWach.
Od dawna wywołuję pod LR. I bardzo sie lubimy a w zasadzie lubilismy z lightroomem.
W ccanonie było wszystko Ok. Fakt, DPP daje lepsze efekty ale różnice były na tyle nieistotne dla mnie ,że obrabiałem wyłacznie w LR . O ergonomi i zletach LR nie pisze bo to oczywiste.
W momencie kiedy przesiadłem sie na nikona efekty osiągane LR sa dla mnie absolutnie nie do przyjęcia.
Występuje róznica miedzy NX2 a LR analogicznie jak w canonie i jego DPP , tylko jak pisalem w canonie ta róznica jest pomijalna.
Przy rawach nikona jest to przepaść. Wołane pliki pod NX szalenie mi sie podobają ale mało podoba mi sie praca w tym programie.
I pytanie jak to praktycznie i skutecznie połaczyć.
W zasadzie to zapytam czy istnieją gdzies (nawet komercyjnie) gotowe presety LR dla nikona?.
Może ktoś ma własne pomysły jak połaczyć wołąnie w NX2 a resta czyli archiwizacja w LR, przy czym nie chodzi mi o teoretyczne pomysly bo je ogarniam tylko konkretne sparwdzone patenty.
Wiem ,że to dość typowy problem i szukając samodzielnie rozwiażań na forum wiele razy spotkałem sie z tym problemem u innych.
Ale mimo ze starannie szukałem u nas na forum i na innych anglojezycznych forach niczego satysfakcjinujacego nie przeczytałem.
Czyżby był to problem bez rozwiązania?
Spodziewam sie i takiej odpowiedzi , choć cały czas nie tracę nadziei
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami