Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: LightRoom a NX2

Domyślnie LightRoom a NX2

Stosunkowo niedawno przesiadłem sie z czerwoneg na żółte.
    Pracuję wyłacznie w RAWach.
    Od dawna wywołuję pod LR. I bardzo sie lubimy a w zasadzie lubilismy z lightroomem.
    W ccanonie było wszystko Ok. Fakt, DPP daje lepsze efekty ale różnice były na tyle nieistotne dla mnie ,że obrabiałem wyłacznie w LR . O ergonomi i zletach LR nie pisze bo to oczywiste.
    W momencie kiedy przesiadłem sie na nikona efekty osiągane LR sa dla mnie absolutnie nie do przyjęcia.
    Występuje róznica miedzy NX2 a LR analogicznie jak w canonie i jego DPP , tylko jak pisalem w canonie ta róznica jest pomijalna.
    Przy rawach nikona jest to przepaść. Wołane pliki pod NX szalenie mi sie podobają ale mało podoba mi sie praca w tym programie.
    I pytanie jak to praktycznie i skutecznie połaczyć.

W zasadzie to zapytam czy istnieją gdzies (nawet komercyjnie) gotowe presety LR dla nikona?.
    Może ktoś ma własne pomysły jak połaczyć wołąnie w NX2 a resta czyli archiwizacja w LR, przy czym nie chodzi mi o teoretyczne pomysly bo je ogarniam tylko konkretne sparwdzone patenty.

Wiem ,że to dość typowy problem i szukając samodzielnie rozwiażań na forum wiele razy spotkałem sie z tym problemem u innych.
    Ale mimo ze starannie szukałem u nas na forum i na innych anglojezycznych forach niczego satysfakcjinujacego nie przeczytałem.
    Czyżby był to problem bez rozwiązania?
    Spodziewam sie i takiej odpowiedzi , choć cały czas nie tracę nadziei

Domyślnie

pracujesz na macu czy pc?

Tutaj są presety do nx http://www.flickr.com/photos/3429356...7624884849598/
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

1.Zawsze możesz wywołać Rawa w ViewNX zapisując do Tiff, a ubarwianie dokończyć w LR.
    2.Colorchecker passport rozwiązuje problemy z Rawami, ale nie zawsze się da stosować :/
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Uprawnienia umieszczania postów