Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sceny rodzinne

Domyślnie Sceny rodzinne

Bączek samiec z młodymi
    1.

Pisklaki bączka w charakterystycznej pozie
    2.
    Ostatnio edytowane przez Henry ; 23-06-2012 o 00:34
    http://www.henrykkoscielny.pl/najnowsze.php5
    D750, D300s, ob. 300/2,8 i parę gratów

Domyślnie

Henryku, z całym szacunkiem dla twojej osoby, wydaje mi się że nie powinieneś fotografować ptaków przy gnieździe...
    Jak zapewne zauważyłeś, wiele portali przyrodniczych zabrania publikacji takich zdjęć...

Domyślnie

Ale dlaczego? Narusza intymną sferę ptaków? Jeżeli nie wyrządza ptaszkom krzywdy to w czym problem?

Domyślnie

Henryku super fotki, na 2 maluchy urocze, a 1do albumu rodzinnego bączków.
    Jeśli chodzi o wypowiedź myczy - uważam że jeśli fotografujemy ptaki młode w gnieździe i jeśli nie przeszkadzamy im w egzystencji to nie mam nic przeciwko temu, każdy z nas powinien wiedzieć gdzie leży granica za którą nie powinniśmy się posunąć. Pozdrawiam.
    D7100, N 300/f4 + TC14
    http://www.januszszyma.com/

Domyślnie

...szczególnie jeśli mówimy o 300mm, a nie o 50mm
    ładne ujęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mycza Zobacz posta
    Henryku, z całym szacunkiem dla twojej osoby, wydaje mi się że nie powinieneś fotografować ptaków przy gnieździe...
    Jak zapewne zauważyłeś, wiele portali przyrodniczych zabrania publikacji takich zdjęć...
    Zabrania publikacji, ale nie wykonywania i to w celu aby mało doświadczeni fotograficy nie próbowali czegoś podobnego. Henryk ma spore doświadczenie i jestem pewien, ze zadnej szkody nie wyrządzi lęgu. Mycza, wszystko mozna, jeśli robomu to z rozsądkiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawoj400 Zobacz posta
    Zabrania publikacji, ale nie wykonywania i to w celu aby mało doświadczeni fotograficy nie próbowali czegoś podobnego. Henryk ma spore doświadczenie i jestem pewien, ze zadnej szkody nie wyrządzi lęgu. Mycza, wszystko mozna, jeśli robomu to z rozsądkiem.
    Dokładnie, nikt nie podważa doświadczenia Henryka, tylko zwraca uwagę, żeby takich zdjęć nie prezentować bo daje to zły przykład osobom znacznie mniej doświadczonym. I to, też niestety deje obraz o doświadczeniu i świadomości fotografa.
    Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.

Domyślnie

Piękne te zdjęcia - gratuluję.
    W temacie czy robić zdjęcia patkom na gnieździe i lęgom - ostatnio widziałem gniazdo remiza niestety na ziemi, ktoś chciał przyjrzeć się z bliska i raczej to nie był fotograf przyrody z 50tką - żadne zakazy, nakazy nic tu nie dadzą jeżeli ludzie bez podziału na fotografów i tych innych nie będą mieli świadomości jakie działania w stosunku do świata przyrody są etyczne a jakie nie. Jakim sprzętem fotografować i jakim technikami aby nasze działania były etyczne. Dla tego protestuję, że ktoś a priori zakłada że każde zdjęcie tego typu łamie zasady etyki fotografa przyrody - bezwzględnie zdjęcia tego typu powinny zawierać exifa aby nie było wątpliwości jakie ogniskowe były użyte. Ostatnio byłem świadkiem na BW niemalże histerii i ,,linczu zbiorowego" na fotografie który sfotografował zimowego rysia i miał czelność napisać że na niego ,,polował" - tak jakby ryś w swoich wędrówkach codziennych nie ocierał się zupełnie o ludzi - no cóż jest i śmieszno i straszno . ,,Lincz" na fotografie jest zdecydowanie łatwiejszy jak na qładowcu który z....dala duktem leśnym 80 km/h z wielkim hukiem płosząc wszystko co żyje - bo to trzeba mieć odwagę
    serdecznie pozdrawiam
    Mariusz
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

Elegancko ;D. Szczególnie 1.
    | D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
    Pozdrawiam Mateusz Cofta

Domyślnie

Łał, cóż za egzotyczny ptak!
    Tak jak gdzieś wspomniałam nie znam się na ptakach, ale ten wyglada naprawdę zjawiskowo.
    Nie wiedzieć czemu skojarzyło mi się to ptaszysko z tą fotografią Tillmansa mimo, ze to dwie różne stylistyki i ptaki
    http://4.bp.blogspot.com/-i195A-aI6r...ngtillmans.jpg

Uprawnienia umieszczania postów