Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: D5100 i FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woit Zobacz posta
    Tak, z aparatem który ma BF...
    Założę się, że laboratorium Sigmy pokaże Ci, że 100% ich obiektywów z ich aparatami pracuje bez BF/FF.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Założę się, że laboratorium Sigmy pokaże Ci, że 100% ich obiektywów z ich aparatami pracuje bez BF/FF.
    Nie obchodza mnie ich obiektywy, niech pokaza lepiej jak dziala moj z ich aparatami, pewnie te ich w labo sa juz po kalibracji.
    Nie odpowidzial mi nikt co oznacza przypadek moj ze widze ze jest nie ostro a af potwierdza, i np widze ostro w pkt ostrzenia af potwierdza a na fotce bf lub ff
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Nie obchodza mnie ich obiektywy, niech pokaza lepiej jak dziala moj z ich aparatami, pewnie te ich w labo sa juz po kalibracji.
    Nie odpowidzial mi nikt co oznacza przypadek moj ze widze ze jest nie ostro a af potwierdza, i np widze ostro w pkt ostrzenia af potwierdza a na fotce bf lub ff
    Ja Ci odpowiem dlaczego tak się dzieje, bo to co widzisz w wizjerze nie zawsze wygląda tak samo na matrycy.
    W wizjerze obserwujesz obraz który przechodzi przez soczewki obiektywu, następnie pada na lustro główne,
    po odbiciu od lustra na matówkę a następnie do wizjera.
    Za lustrem głównym jest lustro pomocnicze, które odpowiada za prawidłowe działanie AF-u, ten sam obraz, konkretnie
    światło które pada na matówkę, przechodzi przez lustro główne, środkowa część tego lustra jest półprzepuszczalna,
    i pada na lustro pomocnicze.
    Odbija się pod kątem prostym i pada na czujniki AF-u, które znajdują się w dolnej części komory lustra.
    Jeśli odległość promieni światła odbijana od lustra pomocniczego w kierunku czujników i matrycy jest taka sama
    to ostrość zawsze będzie tam gdzie ostrzyliśmy, jeśli odległości będą różne, to mamy BF lub FF.
    Przeczytaj TO
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Być może mniej byś się denerwował, gdybyś wcześniej poczytał na temat udostępniania niezależnym producentom, niektórych tajemnic, przez Nikona - nawet tu na tym Forum.

Miałem Sigmę, chwalę i uważam, że dużo trzeba umieć, by uzyskać poprawną współpracę z aparatem, którego patenty skutecznie odstraszają. Twój obiektyw ma typowy objaw, a to że da się go dostosować do aparatu Nikona - świadczy tylko o podejściu Sigmy do klienta. Gdybyś miał aparat Sigmy i obiektyw Sigmy - to na pewno bez żadnej kalibracji wszystko pracowałoby cacy. A skoro się uparłeś na niesystemowy obiektyw (pomimo ostrzeżeń Nikona w każdej instrukcji obsługi), to pewno są jakieś tego powody --> domyślam się jakie.

W domu mam gadane:"Drogie hobby sobie wybrałeś !" --> już nie chcę wspominać, że lotnictwo od zawsze mnie fascynuje... Niestety ! Na to drugie hobby nie stać mnie i pewnie nigdy stać nie będzie. Może obniż półkę z Nikona na coś słabszego (nie będziesz stosował opcji "Bo tańsze ale też może być") albo podwyższyj: Hasselblad tylko czeka na klientów.

Nie piszę tego złośliwie i nie chcę Cie urazić, ale fakty i Twoje zdenerwowanie na prawdę skłaniają do przytoczonych wniosków.

Pzdr.

P.S.
    Przecież to nie serwis Nikona kalibruje obiektywy Sigmy do swoich aparatów !
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 16-05-2012 o 20:28

Domyślnie

Ostatnio edytowane przez ikar39 ; 16-05-2012 o 20:46
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    a masz wyregulowany wizjer,takie małe pokrętło przy wizjeże
    "O o s m a p n u"

Domyślnie

Witam!

Stwierdzam że ta Sigma jest nieobliczalna...Pierwsze testy, te z ff, robiłem na padajacym aku. Reszte testow zostawiłem sobie na po naładowaniu aku. Akumulator naładowany na maksa, ustawiłem obiekty i :

KLIK

Sigma trafiła...zwątpiłem....następnie poszedłem po metrówke, rozwinołem i tu było gorzej, ani razu w pkt. zawsze ff.
    Zmieniłem na N18-135 i ten na metrówce zawsze w pkt. Czyli wniosek że puszka jest ok.

Zdarzało się że Sigma trafiała też w inne pkt. No chyba nie ma tu znaczenia poziom naładowania aku, myśle że wtedy jak trafia to chyba jest błąd focusa...

N18-135
    S18-200
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Pewnie ta Sigma przypięta do innego body Nikona zachowywałaby się jeszcze inaczej. Podobno z aparatami Canona jest to samo - jedynie z aparatami Sigmy jest bezbłędnie.

Domyślnie

Z d60 Sigma pracuje tak samo ...

Pozdrawiam
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów