Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Ola 3 Serie

Domyślnie

Światło bardzo średnie niestety. Szczególnie na S01 daje się to we znaki - z takiej odległości błysk centralny wyszedł amatorsko. S02 2 najbardziej przypadła mi do gustu pod względem momentu uchwycenia. Za to kadrowanie niezbyt się udało. Trudno to dobrze uciąć, ale może coś się by tu dało wykombinować. S03 ze zbyt wysokiej perspektywy i za sztuczne jak na pojedyncze ujęcia. Taka gra aktorska jest dobra jako opowieść lub bardzo dopracowana kompozycja. No ale na to pewnie nie miałeś wpływu. Światło ponownie - wyłącznie na pierwszym planie - dla mnie za mocne. Na plus sensowna obróbka bez wpadek.

Domyślnie

Dzięki mOSAD
    Nie wiem czy pamiętasz moje pierwsze zdjęcia które wstawiałem ale chyba dałem kroczek do przodu, niestety jako samouk mogę tylko podglądać i czytać lub jak ostatnio Plener z ludźmi którzy maja pojecie i wiele mi wytłumaczyli, podpowiedzieli czy nawet szybka lekcja z błyskania przeprowadzona przez Jacka_Z to dla mnie cenne, czytam z uwaga każde wasze opinie moich czy od innych kolegów zdjęć .
    Po powrocie z Pleneru nawet jeszcze nie rozstawiłem lamp ale już nie długo coś będę chciał błysnąć,
    Mam jeszcze trochę ciekawych zdjęć z Pleneru którymi będę chciał sie pochwalić lecz najgorsze jest to ze moje koncepcje na obróbkę lub które zdjęcie z danej sesji wybrać jest co 5 min inna nie znam nikogo kto mógłby ze mną przejrzeć zdjęcia i podsunąć jakieś fachowe wskazówki

np

Wiem, cięte kończyny i za ciemno, nie może tak byc ? czy nie można łamać zasad czy sa sztywne zasady w fotografii i koniec, kadry robiłem celowo takie, dłoń u dołu na p3 mogla by wejść nie zauważyłem przy kadrowaniu za szybko jeszcze dla mnie bylo w dodatku modelka jest niesamowita i po klapnięciu zmienia pozycje trzeba ja hamować,
    ale np na p1 dłoń nad głową lub dokładniej cześć dloni jest to błąd czy do przejścia ? co z Ekspozycja musi byc do wykresu np Poziomow ?
    czy dany szczegół lub mimika twarzy "emocja" na fotografii ktora chcemy pokazać jest wystarczająca i w tedy możemy olać kadrowanie bo cos co chcieliśmy pokazać juz jest ?

Domyślnie

S02 - 1 świetne. S03 bardzo dobra praca modelki, delikatnie można było ulepszyć kompozycję, ale obróbka jakoś mi średnio się widzi taka. Co do S04 - dla mnie nie ma problemu że za ciemno, nie ma też problemu z cięciem rąk, zasady można łamać, byle efekt był fajny, klimat. Nie pasuje mi tu tylko cięcie czy też ustawienie nogi - najbardziej na 2 i 3.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Domyślnie

p1/p2 - nie przeszkadzają mi cięcia - przy tak ciasnych kadrach według mnie to właśnie pracuje
    tylko co to jest przy ręce na p1 ? (jasne?)

Domyślnie

zupełnie nie wykorzystałeś potencjału modelki.
    widziałem ją już w wielu odsłonach i wiem, że potrafi bardzo wiele.
    kadry jakieś niedbałe. światło płaskie.
    modelka Ci nie zaufała.
    te ostatnie zdjęcia technicznie choć najsłabsze, to emocjonalnie najlepsze, co nie znaczy dobre.
    to najgorsze jej zdjęcia jakie widziałem.
    szkoda
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 03-05-2012 o 10:44
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Płaskie światło ?!??!???
    Widzimy te same zdjęcia ? (p1,p2,p3)?
    Chyba ze pisałeś o pierwszych fotach z tego wątku

Domyślnie

nie wiem, które są pierwsze w wątku (coś bylo zmieniane?)
    piszę o tych które widze.
    pierwsze dwa z serii drugiej
    i w sumie pierwsze dwa z serii pierwszej.
    światlo bez żadnej fantazji. po prostu jasno wszędzie.
    w trzeciej serii technicznie słabo - te emocje modelki się gubią kompletnie.
    a p1 to już jakaś masakra w cięciach.
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 03-05-2012 o 10:54

Domyślnie

Czyli płaskie światło jest gdzie ? (s01,s02) ? Bo z tym się zgodzę. W serii s03 mamy już jakiś światłocień, choć wysoka ekspozycja niweluje go częściowo. Ale już nie można napisać że światło płaskie.
    A już na pewno nie mozna napisać że płaskie światło w zestawie p1/2/3 - bo to jest bardzo dobra praca pod względem światłocienia. Cięć można się czepiać ale to już sprawa gustu

Domyślnie

płaskie w serii drugiej.
    w serii pierwszej też jakoś nie szczególnie mi się widzi. za mało kontrastowe.
    seria trzecia odrzuca mnie poziomem technicznym do tego stopnia, że nie dostrzegam tam nic z tych światłocieni.
    lub widzę z trudem. myślę, ze doszukujesz się go tam nieco na siłę. po wtóre nawet jesli jest tam jakiś światłosiceń, to nie jest on efektem świadomości autora zdjęć, bo ten brak świadomości w świeceniu widać na wszystkich zdjęciach. próby cenne, ale ten etap pracy jeszcze nie jest do pokazania.
    tak po mojemu to wygląda.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów