Witam, przymierzam sie do kupienia 50mm ze starszej wersji nikkora serii E, ale nie wiem jak to ma sie do cyfrowego D300 czy Ktoś moze mi powiedzieć, napisać? Dzięki.
Szukaj
Witam, przymierzam sie do kupienia 50mm ze starszej wersji nikkora serii E, ale nie wiem jak to ma sie do cyfrowego D300 czy Ktoś moze mi powiedzieć, napisać? Dzięki.
Na co sprzętu kupa, gdy fotograf d... to o mnie
Nikkor 50/1,8 "E" to obiektyw produkowany od 1978 do 1981 w wersji black. Od 1981 do 1985 w wersji silwer. jest lżejszy od zwykłej 50-waży: 135 gram. Bardzo płaski - pozwalał na ustawienie ostrości od 60cm. seria obiektywów "E" pozbawiona była charakterystycznych widełek. Z przodu zamiast "Nikkor" znalazł sie napis "Nikon LENS SERIES E". Litera "E" ma związek z "ekonomicznością". Elementy wykonane były przede wszystkim z plastiku a nie mosiądzu. Miał pojedyńcze powłoki przeciwodblaskowe, małą liczbę soczewek. Ważna była niska cena i waga.
Jak najbardziej bedzie współpracował z D300, ale ma ograniczenia: manualne ostrzenie, crop. W porównaniu do innych 50 najsłabszy obrazek.
Jeżeli szukasz więcej szczegółów to napisz, co masz na myśli pytając "jak to się ma do cyfrowego D300"?
Skoro nikt nic ... E series to "seria ekonomiczna", jest w niej kilka szanowanych obiektywów, ten też, przyznam się że czasem go szukam dla siebie.
Ich "ekonomiczność" miała by polegać na powłokach przeciwodblaskowych starszej generacji, mniejszej ilości soczewek, niektórzy zauważają luzy w mechanice.
Luzy ja mam w "nieekonomicznym" nikkorze 1965r bo to teżi kwestia lat.
Nieskończoność jest (może nie zadasz tego pytania, ale wielu zada), przysłona pracuje, pomiar na d300 jakoś po ustawieniu w menu - ale to ty masz wiedzieć lepiej. Jeśli złapiesz to za cenę zbliżoną do heliosa z oprzyrządowaniem, to tysiąc razy lepszy zakup.
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
D300 i reszta dSLR, które mierzą z manualami, nie potrzebują niczego mieć wprowadzone do menu, żeby mieć pomiar.
Dane wprowadzane w menu są tylko do EXIFa.
Dziękuję wszystkim za informację, Można zamknąć. Udzielono mi wystarczających wiadomości.
Na co sprzętu kupa, gdy fotograf d... to o mnie
Skontaktuj się z nami