Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzie nogi poniosą

Domyślnie Quantuum Dual Power czy Quantuum S + generator?

Aktualnie jestem posiadaczem zestawu Quantuum r+300 dual power oraz r+600 dual power.
    Będę bazował na cenach ze strony cyfrowe.pl
    r+300 dp ( 979zł )
    r+600 dp ( 1379zł )

Więc sumując, za 2358zł mamy 900W mocy i możliwość zabrania lamp w plener.
    Przed zakupem czytałem, że do przebicia się przez słońce będzie potrzebna lampa w okolicach 1000W, podszedłem do tego z przymrużeniem oka - lecz okazuje się, że to prawda, 600W nie daje sobie rady.
    Tak się składa, że znajomy chce odkupić ode mnie ten zestaw ze stratą dla mnie minimalną bo zaledwie 150zł.
    No i mam dylemat co zrobić teraz :

opcja A ) Quantuum s400 + Quantuum s1200 = 2469zł i 1600W mocy i za miesiąc dokupić generator za kolejne 2399zł
    Suma to już wtedy 4868zł ( kwota robi się duża, ale da możliwość podłączenia w przyszłości jakiejkolwiek nowo nabytej lampy - to główna zaleta )

opcja B ) czy jest jakaś inna dobra alternatywa dla powyższego zestawu?
    Ostatnio edytowane przez studiofocus ; 31-03-2012 o 16:35

Domyślnie

Tylko plener, czy głównie studio + czasami plener?
    A może coś takiego (600 i 1200Ws) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196257

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

W ciągu kilku ostatnich dni sporo się zmieniło - mam tu na myśli pojawienie się Pixel King'a i synchro do 1/8000s.
    Czekam na słoneczne dni i sprawdzę co potrafi 600Ws w trybie FP

Domyślnie

Tryb FP wycina część błysku (czyli mocy) lampy (zobacz co się dzieje z mocą (zasięgiem) sabinki w trybie FP), więc to już nie będzie 600 WS.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzie nogi poniosą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Tylko plener, czy głównie studio + czasami plener?[/url]
    Trochę na przewagę studia, lecz plenery też bardzo często więc zestaw uniwersalny - bez faworyzowania jednego bądź drugiego.
    A tryb FP przy 600W mimo wszystko sądzę, że nie poprawi osiągów ..
    Natomiast ten zestaw Discovery we fripers ma zakres regulacji 1/16 więc raczej nie ma sensu ładować się w to.. bądź co bądź w Quantuumach mam 1/32
    Ostatnio edytowane przez studiofocus ; 01-04-2012 o 13:09

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tryb FP wycina część błysku (czyli mocy) lampy (zobacz co się dzieje z mocą (zasięgiem) sabinki w trybie FP), więc to już nie będzie 600 WS.
    Oczywiście, masz rację ale ja w trochę innym sensie. Chodzi mi o wykorzystanie małej wartości przesłony bez szarego filtra i zastanawiam się ile trzeba Ws by taki zestaw był użyteczny.

Cytat Zamieszczone przez studiofocus Zobacz posta
    [...]A tryb FP przy 600W mimo wszystko sądzę, że nie poprawi osiągów ..[....]
    Nie poprawi, a z pewnością znacząco obniży. Zastanawiam się czy 1200Ws da radę na pełnej dziurze pod słońce w trybie FP. Dzisiaj nie dam rady ( szkoda bo wyszło właśnie słoneczko ). Wprawdzie nie mam 1200, tylko 600Ws ale spróbuję. Nawet jeśli lampa się niewyrobi, to będzie jakieś rozeznanie ile Ws brakuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Oczywiście, masz rację ale ja w trochę innym sensie. Chodzi mi o wykorzystanie małej wartości przesłony bez szarego filtra i zastanawiam się ile trzeba Ws by taki zestaw był użyteczny.
    Zagadnienie jest bardziej rozbudowane. Istotny jest także czas błysku lampy. Parametr 600WS nie mówi nam nic o tym w jakim czasie te 600 WS jest wydatkowane.
    Jednym słowem - jesli lampa ma krótki błysk to 600WS będzie lepsze niż gdy ma długi błysk. Czyli jedno 600WS nie będzie równe innemu w innym modelu lampy, u innego producenta.
    Trzeba zrobić swoje testy.

No i słońce słońcu nierówne

Niemniej z ciekawością poczytam o twoich próbach. Pamiętaj przelecieć większy zakres czasów, a nie tylko 1/8000. Korzystniejszy może się okazać czas np 1/500 czy 1/1000.
    Pocket Wizard lepiej wyzyskuje tryb FP niż firmowe lampy, uwzględnia różne czasy zwłoki różnych modeli aparatów. W efekcie może lepiej kupić PW niż silniejsza lampę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-04-2012 o 15:03
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Zagadnienie jest bardziej rozbudowane. Istotny jest także czas błysku lampy. Parametr 600WS nie mówi nam nic o tym w jakim czasie te 600 WS jest wydatkowane.[...]
    Jasne, wszystko zależy od typu lampy, ustawionej mocy i tego co moglibyśmy zobaczyć na wykresie dla danej lampy; do tego trzeba by wiedzieć dokładnie jak pracuje King w trybie FP
    Jednym słowem - jesli lampa ma krótki błysk to 600WS będzie lepsze niż gdy ma długi błysk. Czyli jedno 600WS nie będzie równe innemu w innym modelu lampy, u innego producenta.
    Trzeba zrobić swoje testy.

No i słońce słońcu nierówne
    Niemniej z ciekawością poczytam o twoich próbach. Pamiętaj przelecieć większy zakres czasów, a nie tylko 1/8000. Korzystniejszy może się okazać czas np 1/500 czy 1/1000.
    Pocket Wizard lepiej wyzyskuje tryb FP niż firmowe lampy, uwzględnia różne czasy zwłoki różnych modeli aparatów. W efekcie może lepiej kupić PW niż silniejsza lampę.
    Nie porównuję PW do Kingów, bo to nie ta liga i zupełnie inny target. Tutaj jest dość dokładnie opisane to o czym piszesz http://www.optyczne.pl/53.1-poradnik..._praktyka.html dla Canona.
    Będzie mi bardzo miło jeśli zinterpretujesz wyniki, bo chyba nikt nie zrobi tego lepiej od Ciebie
    Oczywiście umawiamy się, że wyniki testu będą jedynie poglądowe z uwagi na to co napisałeś wyżej; MZ coś w stylu porównania LP lamp systemowych i Ws lamp studyjnych ( czyli bez sensu, ale jakiś tam pogląd na sytuacje nam daje ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studiofocus Zobacz posta

opcja B ) czy jest jakaś inna dobra alternatywa dla powyższego zestawu?
    Zawsze jest

Rozumiem, że pisząc o generatorze miałeś na myśli Panthera? A gdyby tak wymienić go na np: Tronix Explorer XT za jakieś 1900? Nawet dobrze o nich piszą.
    Nadwyżkę można zainwestować w lampy: Jinbei Pilot New 1200 z regulacją do 1/64 i sterowaną pilotem DPsIII-400. Ceny sprawdzałem we fripers.pl i razem wychodzi jakieś 10zł taniej, niż za zestaw o którym pisałeś :P Ale lampy wg mnie masz tu już lepsze. (nie wiem do kiedy mają promocję ale chyba jeszcze w tym tygodniu jakoś, więc mogłoby wyjść jeszcze taniej)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Dager ; 01-04-2012 o 22:31

Uprawnienia umieszczania postów