Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 112

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

W BC 700/BC 900 mozna ustawic prąd ładowania niezależnie dla każdego z gniazd. Generalnie stara zasada mówi, że zdrowy cykl ładowania powinien trwać 10h. Czyli ogniwo o pojemności 2000mAh ładujemy prądem 200mA. Czas ładowania skraca się wprost proporcjonalnie do zwiększania prądu łądowania. Czyli prądem 500mA Eneloopek naładuje się w 4h. A prądem 2000mA (w BC 900 można taki prąd ustawić, jeśli ładujemy tylko dwa akumulatory) to tylko godzinka. Itd...

Domyślnie

A jak ladujecie swoje eneloppki 200/500 czy wiecej ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    A jak ladujecie swoje eneloppki 200/500 czy wiecej ??
    Proces rozładowania 100 mA i ładowanie 200 mA niezależnie od pojemności akusa.

Jako ciekawostkę dodam, że przez jakiś czas prowadziłem statystykę naładowania akumulatorków.
    Kilka, niezależnie od producenta trzymały w miarę stabilnie maxymalną pojemność,
    a niektóre za każdym razem ładowały sie do innego poziomu, poniżej przykład ekstremalny
    (ładowanie a-2.57; b-2.79; c-3.61; d-2.56 pojemność znamionowa 2.5 Ah)
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

ostatnio gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że oryginalna ładowarka do eneloopów ładuje prądem 700mA czyli proces ładowania trwa ok 3 godzin, ale proponuję to sprawdzić żeby się upewnić bo naprawdę nie jestem pewny;
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Domyślnie

korzystając z możliwości jakie oferuje moja ładowarka MAHA MH-C9000 przetestowałem ostatnio trochę akumulatorków, tak ze zwykłej babskiej ciekawości...
    ładowarka ta posiada opcję mierzenia rzeczywistej pojemności ogniw a rezultaty tych testów powaliły mnie na glebę i już mówię dlaczego;
    średnie zmierzone pojemności akumulatorów wyglądają tak (mam po kilka akumulatorów każdego rodzaju, mierzyłem wszystkie więc wartości są uśrednione):

- VARTA 2700...........2300-2400 mAh (nowe)
    - SANYO 2500..........1900-2100 mAh (używane)
    - ENERGIZER 2500.....1900-2000 mAh (używane)
    - FOREVER 2500........2000-2100 mAh (używane)
    - VARTA 2100...........2000 mAh (nowe)
    - ENELOOP 2000........2000 mAh (nowe)

jak widać wszystkie akku bez względu na to co jest napisane na obudowie mają bardzo zbliżone pojemności;
    (nowe) były użyte zaledwie kilka razy / (używane) są w moim posiadaniu maksymalnie od dwóch lat i nie były eksploatowane intensywnie;

problem zaczyna się gdy naładujemy sobie zapasowy komplet akumulatorków, chowamy go do torby a za dwa tygodnie wyciągamy go i wkładamy do lampy..... a lampa nie działa!!! dlaczego? bo uległy samorozładowaniu! (prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył zastanawiając się o co biega?)

mierzyłem te naładowane akumulatorki codziennie aż do momentu kiedy wartość napięcia spadła do ok 1 volta co jest uznawane za próg rozładowania;
    równocześnie mierzyłem wartość prądu, która przeważnie spadała proporcjonalnie do wartości napięcia, czyli malała ogólna wydajność akumulatora.

- VARTA 2700...........7 - 9 dni
    - SANYO 2500...........5 dni
    - ENERGIZER 2500......5 - 9 dni
    - FOREVER 2500.........ponad 25 dni
    - VARTA 2100............ponad 25 dni
    - ENELOOP 2000.........ponad 25 dni

..... i zostały mi trzy komplety akku.
    sprzętem się nie chwalę... ale chętnie pochwalę się zdjęciami: www.janoo.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ja mierzyłem BC-700 pojemności różnych aku i wyszło, że Sanyo jest najlepsze, potem długo nic, potem Energizer, potem długo nic , potem GP, potem długo nic i peleton. GB mają bardzo często padnięte aku, ale może to wina MM skupującego aku walnięte/źle wyprodukowane/cokolwiek.

Niestety nie jest tak, że pojemność jest zawsze stała, niezależnie od prądu ładowania. Zdziwiłem się, ale ładując aku prądem 200 mA otrzymywałem dużo mniejsze pojemności niż prądem 500 mA. Aż chciałem reklamować akumulatorki!

Zasada prądu 10-godzinnego nie stosuje się do akumulatorów NI-MH, tylko do kwasowych (jak w samochodach). Można naładować aku chłodząc je i są przecież takie ładowarki! Elektronarzędzia są często ładowane w 15 minut i trzymają pojemność po 5 i więcej lat!

ps. Używam aku Sanyo model HR-3U o pojemności 2700 mAh, które po naładowaniu mają zawsze co najmniej 2600 mAh, a wg opisu na aku mają gwarantowane 2,5 Ah. Aha, wyprodukowane w Japonii

Pozdrawiam
    "Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
    Znawca odnaleziony.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janoo Zobacz posta

- VARTA 2700...........2300-2400 mAh (nowe)
    - SANYO 2500..........1900-2100 mAh (używane)
    - ENERGIZER 2500.....1900-2000 mAh (używane)
    - FOREVER 2500........2000-2100 mAh (używane)
    - VARTA 2100...........2000 mAh (nowe)
    - ENELOOP 2000........2000 mAh (nowe)
    Hmmmmmmmm smutne to,
    ALE ALE dla pocieszenia powiem, że są producenci sprzedający naprawdę porządne ogniwa na sztuki po 8 zł.
    Polecam wiele razy już przez mnie polecane HFRY. Nie mam z tego nic niestety
    Na akumulatorach o pojemności 2000mAh robię -zrobiłem można rzec półtora ślubu czyli ok 750 zdjęć w różnych trybach pracy lampy. Akumulatorki potem włożyłem do przenośnego odtwarzacza CD i słucham muzyki

ps.
    chętnie za obiecane piwo podam namiary na dystrybutora, ogniw rzecz jasna, a nie piwa.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 22-09-2008 o 18:10

Domyślnie

Gdzieś się ostatnio natknąłem na informację, że SANYO zaleca ładowanie Eneloopków prądem 700mA. To tak na zasadzie ciekawostki. Ładowanie takim prądem to czas rzędu 3 godzin.

Domyślnie

Witam!

Producent jedynie zaleca by czas ładowania (dla 2 ogniw) nie był krótszy niż 2 godziny.Ładowarka Sanyo MDR03 ładuje 2 ogniwa w około 4h i tak zaleca producent, a jesto ładowarka typu "quick".

Domyślnie

No ale kożystając z "ęteligętnej" ładowarki rozbijanie czasu na poszczególne ogniwa mija się z celem. Chodzi o to, żeby prąd ładowania w poszczególnych gniazdach nie przekroczył 1A, dobrze kombinuję?

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów