Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie problem z portretem

Witam.Mój problem polega na tym, że chciałbym zrobić sobie portret w domowych warunkach. Zakładam D90 na statyw, ustawiam tryb portret, samowyzwalacz i tu zaczyna się problem. Ponieważ stojąc za zestawem przyciskam spust do połowy, aparat łapie sobie ostrość na ścianie i kiedy samowyzwalacz "odlicza" ja wtedy szybko wchodzę, ustawiam się.PSTRYK - moja osoba wychodzi zamazana. Jak mam jednocześnie ustawić się przed dokonaniem zdjęcia łapiąc ostrość na sobie, skoro jakoś muszę nacisnąć spust migawki.Co robię źle? Może jakaś inna funkcja?

Domyślnie

Postaw krzesło albo cokolwiek w miejscu w którym będziesz stał i wyostrz na to... jejku, troszkę wyobraźni...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie odp.

Już szukam, znajdę tylko lewitujące krzesło. Ja robię zdjęcie od torsu w górę, aparat jest ustawiony sztywno by dokładnie obejmował ten kadr, który mam zamiar fotografować. Mam przykleić miśka taśmą do ściany? - ale mi podpowiedziałeś.

Nie chce mi się wierzyć, że muszę za każdym razem łapać ostrość na czymś (powiedzmy krzesełko), następnie znowu ustawić aparat ku górze, żeby obejmował dokładnie tors, następnie odkładać krzesełko bo przeszkadza i klikać spust.Wyobrażasz sobie zrobić tak 20 zdjęć? Może jest jakieś inne rozwiązanie/ustawienia.
    Ostatnio edytowane przez Marcin24 ; 10-03-2012 o 18:14

Domyślnie

Mam jeszcze jedną podpowiedź - przeczytaj instrukcje aparatu. Ze zrozumieniem.

Domyślnie

Hmmm... Miotła jest rozwiązaniem.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie odp.

Pomijając, że jesteś kompletnie nieuprzejmy muszę cię zdziwić. Zdążył mi ktoś inny pomóc, wystarczy zmienić z trybu "portret" na "S" i zdjęcia wychodzą świetnie. Skoro nie znasz podstaw (bo ja się tego przynajmniej nie wstydzę) to nie odsyłaj kogoś do instrukcji, jeżeli da się coś załatwić linijką tekstu. Temat zamknięty.
    Ostatnio edytowane przez Marcin24 ; 10-03-2012 o 18:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin24 Zobacz posta
    Pomijając, że jest kompletnie nieuprzejmy muszę cię zdziwić. Zdążył mi ktoś inny pomóc, wystarczy zmienić z trybu "portret" na "S" i zdjęcia wychodzą świetnie. Skoro nie znasz podstaw (bo ja się tego przynajmniej nie wstydzę) to nie odsyłaj kogoś do instrukcji, jeżeli da się coś załatwić linijką tekstu. Temat zamknięty.
    Tyle, że ktoś Ci to napisał a Ty nadal nie wiesz co, dlaczego i jak działa. Wymyślisz inne zdjęcie, znowu nie będziesz wiedział i kolejne pytanie na forum - jak przeczytasz instrukcje ze zrozumieniem to może się czegoś nauczysz przynajmniej i będzie łatwiej.
    Zmiana trybu z "Portret" na S nie ma żadnego wpływu na to, ale tego nie zrozumiesz, bo nie chce Ci się. Jak ktoś z sensem pyta to pomagam, ale jak widzę ordynarnego lenia co mu się nawet chwile nie chce pomyśleć, to wybacz, ale - no mercy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Zmiana trybu z "Portret" na S nie ma żadnego wpływu na to
    Dobrze Ci kolega radzi, tak że się nie unoś. NAPEWNO ma rację.
    Pozdrawiam.
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie odp.

Przed chwilą proponowałeś mi (używając wyobraźni) postawić krzesło - jest jak byk. Potem zarozumiale odburknąłeś, że mam czytać instrukcję. Wytłumaczyłem, że zmiana trybu z "portret" na "S" przyniosła skutek, bo zdjęcia wychodzą igła. Skoro można pomóc komuś jednym ruchem pokrętła, a ty nie masz o czymś pojęcia to nie pogrążaj kogoś w problemie.

Jarekf34. No widzisz tak się składa, że po zmianie trybu problem znika, zdjęcie nie jest rozmyte i nie trzeba ustawiać żadnych przedmiotów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin24 Zobacz posta
    Przed chwilą proponowałeś mi (używając wyobraźni) postawić krzesło - jest jak byk. Potem zarozumiale odburknąłeś, że mam czytać instrukcję. Wytłumaczyłem, że zmiana trybu z "portret" na "S" przyniosła skutek, bo zdjęcia wychodzą igła. Skoro można pomóc komuś jednym ruchem pokrętła, a ty nie masz o czymś pojęcia to nie pogrążaj kogoś w problemie.

Jarekf34. No widzisz tak się składa, że po zmianie trybu problem znika, zdjęcie nie jest rozmyte i nie trzeba ustawiać żadnych przedmiotów.
    Tak, tkwij w tym przekonaniu. Później jak będzie z czymś problem to zmień na inną literke - też napewno zdjęcia zaczną wychodzić świetnie!

Propozycja przeczytania instrukcji to nie zaruzumialstwo - po prostu widać, że nie masz absolutnie żadnego pojęcia co tam sobie klikasz na tym aparaciku tymi guziczkami wszelkimi, więc to najlepsza rada jaką mogłeś dostać. Problem w tym, że nie potrafisz tego zrozumieć.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów