Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Filtry ND??

Domyślnie

Ja mam tego fadera. Bardzo fajna sprawa, choć przy szerokich kątach trzeba uważać, bo jak za bardzo się przekręci to wychodzi czarny X na środku Ale poza tym polecam, wyraźnej straty jakości nie odczułem.

Domyślnie

CO to znaczy 'za bardzo'? Przymierzałem się do tego fadera, ale po zobaczeniu, ze bliżej ciemnego końca staje się bezużyteczny (chyba, że ktoś lubi krzyże ), to zrezygnowałem w ogóle z tego wynalazku. Od ilu do ilu (w procentach, czy jakoś inaczej) używasz i nie notujesz pojawiania się magicznych krzyży? I na jakich ogniskowych?

Domyślnie

Też mam fadra z Lightcraft. Krzyż pojawia się na szerokich kątach, wynika to z zasady działania. Do krajobrazu odpada raczej ale na ogniskowych portretowych nie ma problemu. Dodatkowo raczej rzadko przyciemnia się go tak, że nic przez wizjer nie widać a właśnie wtedy pojawia się krzyż.

Domyślnie

Wiem, i właśnei dlatego chciałbym uzyskać jakieś dane liczbowe. Jakie ogniskowe, jakie wartości siły filtra...

Do czego się nadaje i co nim fotografować, to sobie każdy sam odpowie na podstawie tego, co usłyszy. Problem w tym, że tak naprawdę ciężko znaleźć jakieś dokładne dane: zauważalny krzyż pojawia się odtąd-dotąd - czy coś z tym guście... Wszędzie piszą, że przy szerokim kącie i przy ciemnym końcu skali, ale jak dokladnie ten kąt wygląda i jak blisko (czy daleko) jest koniec skali, tego juz nei piszą...

A ja chciałbym sobie wyrobić swoje zdanei.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Znalazłem konkretny test

http://flashraw.com/review-light-cra...fader-nd-mk-ii

problem wydaje się pojawiać od 24 mm w dół na FF.

Domyślnie

Nigdy nie robiłem testów bo szkoda mi było czasu, nie używam go na szerokich kątach więc problem mnie nie dotyczy. Zawsze można kupić Kenko NDX. Ciekawostką jest cena. Jacyś chętni?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

moment, moment panowie... nie wyciągajmy pochopnych wniosków Ten fader to miód na moje utrapienia i zbolałe serce.

Troszkę szkoda mi 24/1.4 ale w górę czuję będzie bosko. Mam przynajmniej powód by rozmyslać nad 35/1.4 a z dwódziestką czwórką poradzimy sobie inaczej.

Domyślnie

Dzięki za ten test, z zainteresowaniem (ale i niezadowoleniem) się dowiedziałem tego, co mi było potrzeba. Z neizadowoleniem, bo akurat na moje potrzeby, to ten wynalazek nei jest za dobry.

PS
    Podobał mi się fragment textu, który mówi, że choć zjawisko moiry (powodujące krzyż) jest dość dobrze opisane w instrukcji obsługi, to, cytuję, 'it is suspiciously absent' na stronei producenta.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 01-03-2012 o 16:54

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kurcze... tak teraz myślę, jak tu zapodawać do fleszmiarki korekcję EV?? Mam zamiar kupić L-358. Ten filtr ma zakres od -2 do około -8/9 EV. Szlag by... podziałka na filtrze to... 10 działek. Jakiś patent?? Chyba tylko własnoręczne oznakowanie wchodzi w grę. Tylko jak to się ma do powtarzalności pomiarów i ogólnej korekcji EV. Ktoś testował?? Dajmy na to dokręcam ND8 Hoyi to wiem że 3 działki w dół... a tu??

Filtr w sumie kręci jak CPL, czy zatem przekręcenie go o jedną podziałkę na obudowie (dla przykładu niech to będzie 1,5 działki EV) da powtarzalne rezultaty??

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sirk Zobacz posta
    [...]Filtr w sumie kręci jak CPL, czy zatem przekręcenie go o jedną podziałkę na obudowie (dla przykładu niech to będzie 1,5 działki EV) da powtarzalne rezultaty??
    Jest jeszcze zależność kątowa (pod jakim kątem pada światło)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów