Szukaj
Zgadzam się całkowicie, ludzie Tokiny zapewne dobrze skalkulowali ten manewr. Ale opcja jest jeszcze druga - mogą w ten sposób próbować niejako zbadać rynek, jego reakcje na wrzucenie tandety (może uważali że nikt się nie zorientuje i będą mogli robić tak dalej?) Być może odzew doprowadzi do tego że kolejny obiektyw Tokiny wrzucony na polski rynek nie będzie japońską tandetą? Tokina nigdy nie ukrywała że ich polityka jest skierowana w stronę reporterów stąd duża szybkość. Szkło mogli postawić jako drugi priorytet który zostanie zmieniany w następnej kolejności.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
DOKŁADNIE!
hmmmmm no ciekawy ten obiektyw się robi, ciekawy......
A może to jakaś ,,awaria"jakaś partia szkieł
czy no nie wiem czemu wypuścili coś takiego. Często się zadzarz, że dany produkt (samochód, aparat itp.), szczególnia pierwsza seria jest wadliwa.....Może się kapną
i wstrzymją a potem puszczą poprawioną wersję (ps ciekwae ile wtedy wszyscy by czekali na taki obiektyw)
Chyba, że do Frimy Tokina wkradł się ,,agent-Tamron" i ostro im namieszał.....
nie bym jakiejś firmy nie lubił ale konkurencja stosuje różne metody![]()
l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l
Ty masz z zupełności rację. Do zbadania tej sprawy powinna zostać wysłana w delegacja do Tokio , składajaca się z "najlepszych" polskich parlamentarzystów. Taka wyjazdowa parlamentarna komisja śledcza. Tylko takie widzę rozwiązanie. To jest plan "A". A plan "B" - to przenieść biuro konstrukcyjne i firmę Tokina do Polski. Obiektywy schodziłyby z taśmy sztuka w sztukę. Mam również miejsce gdzie można wybudować zakłady Tokiny - w Klewkach.
http://raw.fotosite.pl/index-Nikon_D...IF_AF-S_DX.htm
szkoda że nie ma nic z mniejszej odległości.
pozdrawiam Krzysiek
Sporo ironii w tej wypowiedzi, jednakże jest to jakieś rozwiązanie :]
Tokina nigdy aż tak nie nawalała, ja więc stawiałbym albo na niedostrzeżoną usterkę techniczną którą zapewne już poprawili, lub z gory negatywne nastawienie osób testujących w Polsce w.w. obiektywy Tokiny. Sam nie posiadam, więc o zaletach/wadach technicznych nie mogę się wypowiadać, jednakże popieram opinie przedmówców iż wrzucenie fotograficznego chłamu na rynek to zupełnie nie w stylu Tokiny.
I wierzę że poprawią się przed 2011 bo do tego czasu to zdążę już wyjechać stąd ;]
1. W dzisiejszej konkurencyjnej rzeczywistości Tokina ma już na tyle wyrobioną dobrą pozycję na rynku, że nawet taka prowokacja nie byłaby dla nich samobójstwem - niektorzy wyznają teorię że nieważne jak się mowi, byleby się mówiło
2. Szybkość obiektywów Tokiny pochwalają użytkownicy sklepów internetowych, wystarczy wejść na którąś ze stron i poczytać parę komentarzy
Skontaktuj się z nami