Szukaj
przeglądałem wszystkie zdjęcia z tej serii i wg mnie na każdym jest jakiś błąd ustawienia ostrości... raz przed, raz za celem, bez sensuniektóre fragmenty tych zdjęć SĄ ostre, ale generalnie jako miernik wartości obiektywu nie powinny służyć...
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
oczywiście może Ci się nie podobać, ale łatwiej byłoby się odnieść do Twoich słów, gdybyś wskazał jakieś referencyjne zdjęcia na ok 16mm i 50mm f/2,8, bo przeglądałem te, które zrobiłeś z tamrona i nikkora i nie wydają się jakoś odstawać od tokiny, może nikkor nieco przyjemniej oddaje gradację ostrości, ale za to na szafce wychodzi mu lekka aberracja
Myślę, że nie bedziesz miał problemu z zakupem owej Tokiny.
Sądzę nawet, ze możesz byc jednym z bardzo nielicznych, zadowolonych nabywców (kto wie czy nie jedynym?) .
Pozdrawiam:
Andrzej
być może będę jutro miał swój model - jeśli będzie taki ja wyżej - wszystko okaże sie być jasne - przynajmniej dla mnie
Smurf miło się z Tobą gawędzi
Do czasu, kiedy się nie okaże, że masz rozmówcę gdzieś.
przykro mi, że sceptycznie podchodzę, do opini których sam nie mogę wydać na podstawie autopsji...
nie przekonałeś mnie, że ten obiektyw jest badziewny, co nie zmienia faktu, iz może taki jest... zwyczajnie nie umiałeś tego wykazać drogą porównania lub jednoznacznego przykładu, Twoja sprawa...
Jakubs, wcale nie mam zamiaru Cie przekonywać. Jeżeli zadowala Cie jakość optyki, która widzisz na wczesniej przedstawionych NEF'ach zrobionych Tokina ATX 165 proDX to ok. - co mi do tego.
Ja od obiektywu za 2 tys. zł oczekuję znacznie więcej.
Do porównania masz na forum mnóstwo zdjęć wykonanych Sigmami, Tamronami czy Nikkorami, czesto bardzo amatorskimi za kilkaset zł, znacznie ostrzejszych od przykładów z tejże Tokiny.
Pozdrawiam:
Andrzej
mam prośbę - dzisiaj będę miał tokine - jak najlepiej wg. was przetestować ??
Witaj Wojteh. Zrób tym obiektywem zdjęcia na różnych ustawieniach przysłony i ogniskowej (zapisuj sobie dane i ustawienia żebyś się nie pomylił). Oczywiście aparat na statywie. Resztę danych na PW. I nie przejmuj się opiniami domorosłych "autorytetów" z zakresu optyki i fotografii. Włóż je między bajki - tam ich miejsce. Wysyłam Ci ręsztę danych na PW. Tylko bądź łaskaw mi odpowiedzieć, OK?
To po co ma Ci wysyłać zdjęcia?
Pozdrawiam:
Andrzej
Skontaktuj się z nami