Panowie wrocmy do glownego tematu watku - bo niedlugo bedzie on o wszystkim tylko nie o rzeczonej Tokinie![]()
Szukaj
Panowie wrocmy do glownego tematu watku - bo niedlugo bedzie on o wszystkim tylko nie o rzeczonej Tokinie![]()
racja Calme, racja
No a na Tokinę czekamy, czekamy... i tak dalej pójdzie to się raczej nie doczekamy - przynajmniej ja...![]()
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
16 stron wątku o obiektywie którego nie ma. Co o nim można pisać?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No to ja spróbuję przetłumaczyć co nieco z tej ruskiej strony.
Ostrzenie wewnętrzne ale zmiana ogniskowej zmienia długość obiektywu jak widać na zdjęciu. Dystorsja, winietowanie nawet na krótkim końcu prawie niezauważalne. Aberracja (CA) wyraźnie widoczna na 16mm zmniejsza się przy 50mm do pomijalnego poziomu. Autor jednak nie narzeka bo łatwo ją usunąć softem NC/NX jeśli robimy w RAW.
AF radzi sobie dość dobrze i szybko (nie odczuł dyskomfortu). Ostrość: cudu nie ma ale jest poprawa w stosunku do obiektywu 28-80/2,8 (starsza Tokina?) przy pełnej dziurze. Ostrość jest najlepsza przy 16mm a przy 50mm robi się miękko. Przymknięcie do 4-5,6 poprawia sprawę i jest ostro (nawet na brzegach przy 16mm).
Końcowej oceny autor nie robi bo było pochmurno i zaczęło padać więc zdjęć zrobił niewiele.
To moje tłumaczenie z cyrylicy to takie amatorskie (tyle co jeszcze ze szkoły pamiętam). Jeśli coś przekręciłem to proszę o poprawienie przez kogoś bardziej biegłego w rosyjskim.![]()
Ostatnio edytowane przez Jasiek ; 30-04-2007 o 16:37
jesthttp://cgi.ebay.com/Tokina-16-50mm-F...QQcmdZViewItem
Pozdrowionka Jaca
To może spróbuj kupić.Takie aukcje na e-bayu to sa juz od ok. miesiąca, ale nie słyszalem żeby komuś udalo sie kupić ten obiektyw.
Pozdrawiam:
Andrzej
jeśli zaplacisz, zrobię to zaraza czy znasz kogoś kto próbowal kupić ??
Oczywiście - kwotę 799,95 + 19,95 $ - bez najmniejszych problemów.
Pozdrawiam:
Andrzej
dolicz 15% do ceny plus przesylka do PL i robię to natychmiast![]()
Zdzierca.
Pozdrawiam:
Andrzej
Skontaktuj się z nami