Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Marlena

Domyślnie

Napisz jak udaje Ci się owładnąć AF w 5dmk2.Foty są piękne ostre.Ostrzysz centralnym punktem i przekadrowanie.Co robisz jak jest jasny obiektyw na bagnecie,papierowa go przy powiedzmy f-1.4 i centralny punkt AF nie wychodzi na oku w portrecie np.Trochę off-topowo ale przez AF 5dmk2 stalem się posiadaczem d700 gdyż nie ogarniałem tematu(dużo nieostrych fot).Twoje fotografie są znakomite,dlatego chcialem usłyszeć opinię mistrza gdyż 5d do dziś nie daje mi spokoju ze względu na filmowanie.

Domyślnie

Co prawda OT, ale temat jest ciekawy
    Oczywiście używam tylko centralnego punktu, bo jak na archaiczny układ AF przystało, tylko ten jest krzyżowy (szok).
    AF w tym body jest.. no.. jakby powiedzieć żeby nikogo nie obrazić.. cieniutki
    Mam sigme 50mm 1.4, kupowałem ją z myślą o pracy na pełnej dziurze. No i bardzo słabo to działa, w praktyce conajmniej połowa nieostra. Już się przyzwyczaiłem że robię 3 razy to samo ujęcie za każdym razem pozwalając AF "popracować". Ale już do wideo, gdzie focus ustawia się ręcznie - jest pięknie.
    Niedawno nabyłem bardzo udana konstrukcję w stajni C czyli 85mm 1.8. I jestem pozytywnie zszokowany
    Te zdjęcia były robione na F9 właśnie, ale na pełnej dziurze również działa całkiem sensownie, liczba nietrafień AF spadła do jakiś 10%, a poza tym obiektyw ma bardzo ładny kontrast. No i GO inaczej się układa. Założyłem go w czasie kupowania, żeby zrobić kilka zdjęć próbnych - i już nie zdjąłem

Domyślnie

No na optycznych Canonierzy ciągle marudzą coś o współpracy Sigmy (nie wiem czy i nie Tamrona) z ich systemem. Widać dostałeś rykoszetem. A tak z ciekawości jeszcze... w jakimś taniutkim 550D bodajże, w trybie manualnym zapalały się w wizjerze punkty, w których ustawiła się ostrość. Wyglądało to naprawdę fajnie. Może tak w studio lepiej pracować po prostu? Szczególnie w okolicach f/9. No, ale jak 85-ka działa fajnie, to nic tylko się cieszyć.

Domyślnie

Problem polega na tym, że punkty się zapalają, a ostrości nie ma

Domyślnie

Więc wniosek taki że na pelnej F ciężko z AF w 5dmk2.Myslałem że ja jakiś lewy jestem i nie umiem puszki ustawić.D700 ostrzy każdym punktem praktycznie jednakowo skutecznie,jest to ulatwienie dla amatora takiego jak ja. Filmowanie w 5d wgniata w fotel,niesamowita sprawa,po obejrzeniu Twoich filmów na stronce jeszcze bardziej ślina cieknie.Nie organizujesz warsztatow z filmowania lustrzanką.....

Oszczędny w słowach Awatar jungli
    Miasto
    Wolne Miasto Gdansk

Domyślnie

1. Dzioucha wyglada jakby byla chora, tez zwezajacy sie dol przypamina mi o ciezkich chorobach
    2. bez jaja, oko jedno dostalo mocniej, genrlanie takie od niechecnia ale moze byc

pozdroofka
    Member of ABCDEFG POLSKA.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów