Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Mam Epson P50 i CISS za 100zł (pusty z Allegro);"0" problemów, nic się nie zapycha i nie zapowietrza. Drukarkę kupiłem z "wiecznymi kardridżami" ("naboje wielokrotnego napełniania") - to była porażka na całej lini, co chwilę kończył się któryś z pojemników i trzeba było resetować pojemnik. Z CISS nie ma żadnego problemu, jednym przyciskiem resetujesz wszystkie pojemniki jednocześnie, a tusz zasysany jest z większych pojemników więc nigdy go nie braknie.
    Przy użytkowaniu zwróć uwagę na to by drukarka i zewnętrzne pojemniki były na tym samym poziomie i nie napełniaj pojemników "do końca" (instrukcja).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Przy użytkowaniu zwróć uwagę na to by drukarka i zewnętrzne pojemniki były na tym samym poziomie i nie napełniaj pojemników "do końca" (instrukcja).
    Niezupełnie... U mnie, jak pojemniki stały na tym samym poziomie, to "zapowietrzyła" mi się głowica i kolejne czyszczenia tylko pogarszały sprawę..
    Tusz do głowicy podawany jest grawitacyjnie na zasadzie naczyń połączonych (w ciss'ie). Jak poziom tuszu w którymś z pojemników zrobi się zbyt niski, drukarka przestanie drukować ten kolor (bo może zassać tyko ok 20mm z tego co pamiętam) - będzie gubić coraz więcej kresek na teście dysz.. (im więcej czyszczeń tym gorzej, aż test pokaze wszystkie dysze niedrożne).
    IMO (nie patrząc na instukcję) najlepiej utrzymywać górny poziom tuszu w pojemnikach ciss'a na dolnym poziomie damperów czy też wkładów (jak zwał tak zwał). Za wysoko też nie może być bo podobno tusz zacznie sie z głowicy wylewać.

P.S.Mam ciss'a z tuszem Lyson Fotonic XG na PX650... i żadnych problemów z zasychaniem... za to miałem bardzo duże problemy z kolorem...! Ale ColorMunki Photo już w drodze...!
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 20-01-2012 o 22:53

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Pojemniki powinny stać na poziomie drukarki, ale nie wolno dopuścić do ich całkowitego opróżnienia, ani przepełnić przy zalewaniu (max. poziom tuszu nie wyżej niż poziom kardridży i min. nie niżej jak poziom kardridży.
    Tak jak napisałeś, to są naczynia połączone.
    Dla mnie profilował Czornyj; "mniód malyna"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    max. poziom tuszu nie wyżej niż poziom kardridży i min. nie niżej jak poziom kardridży
    dokładnie tak jak napisałeś...!

A co do zlecania profili.... Mam zamiar experymentować z różnymi rodzajami papieru - koszt profilowanie poprzez zlecanie ich wykonania, szybko przekroczyłby cenę ColorMunki. No i zabawa większ jak można to robić sobie samemu.. Do tego dochodzi mozliwość kaibracji monitorów.. (choćby z grubsza). A Czornyj jest cool tyko mieszka w Krakowie, a ja jak widać...

Uprawnienia umieszczania postów