Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie Epson R2880- 3 dysze nie ciągną tuszu

No i stało się... Zasechł mi tusz w głowicy w mojej R2880. Nie użytkowałem jej jakiś czas z powodu wyjazdu, wróciłem, przeczyściłem głowicę kilka razy i na osiem dysz trzy cały czas nie działają. Dodam, że korzystam z CISS z pigmentowym tuszem Lysona.
    Nie poddałem się, wyciągnąłem wszystkie damperki i po kolei w miejsce kazdego zakładałem damperek z płynem czyszczącym, również Lysona i pod delikatnym ciśnieniem przepłukałem wszystkie dysze. Do czysta.
    Pomyślałem, że może to wina tuszu, który długo stał, więc porządnie go wymieszałem w buteleczkach, rozrzedzając delikatnie płynem Lysona. Poskładałem wszystko do kupy, napełniłem system tuszem i dalej mam problem. Nie działają mi obydwa cyjany oraz yellow. Zauważyłem, że one po prostu nie ciągną tuszu w takim stopniu, jak inne dysze, tylko baaardzo wolno, prawie wcale. Co może być przyczyną?
    Drukarka stoi w tej chwili i nie jest używana. Za długo nie może stać z wiadomych względów. Do serwisu nie chcę jej wysyłać.
    Jak ktoś ma pomysł, to PROSZĘ O POMOC!!!

Domyślnie

Wylej tusz z zapchanych damperkow i napelnij CISS plynem czyszczacym i drukuj przez kilka dni tusz powinien sie rozpuscic. Potem wylej plyn czyszczacy napelnij znowu tuszami i powinno byc OK. Kluczem zawsze jest czas, czasem trzeba byc twardym i robic kilka prob przez kilka dni. Jesli to nie pomoze (w co watpie) to zawsze mozesz uzyc mocniejszego plynu czyszczacego np.lyson dead head recovey.

A tak na marginesie ile czasu Cie nie bylo, ze az tak przyschlo ??

Domyślnie

Około miesiąca. Sam byłem zdziwiony, bo nie spodziewałem się, że tak szybko może mi to pozasychać. Dobra, w takim razie zacznę zabawę z płynem czyszczacym.
    Ale skoro już płukałem płynem i wypłukałem cały tusz z głowicy, to czy aby na pewno to pomoże? Sa do tego stopnie zapchane, że podczas testu głowicy na tych trzech dyszach nie ma śladu nawet jednej kreski. Ale tusz z nich wcześniej wypłukałem, więc to mi się kupy nie trzyma. Skoro płyn przepłukał dysze, to jakim cudem teraz nie ciągna tuszu...??

Domyślnie

Miesiac to dlugo jak na atramentowke.

Napewno nie wyplukales calego zaschnietego tuszu, dlatego trzeba go "odmoczyc", jako ze masz glowice ktorej nie mozna zdemontowac i zamoczyc (ja tak zawsze robie ze mocze 24h w plynie i myjce ultradzwiekowej) to musisz zalac plynem czyszczacym CISS i troche poczekac.

Jescze jedna rzecz jesli wydaje Ci sie ze glowice nie potrafi zaciagnac tuszu, sprobuj podniesc zbiorniki z tuszem lekko do gory to zwiekszy cisnienie w damperkach(zasada naczyc polaczonych), pozostale kolory moga wtedy kapac wiec raczej proby rob na byle jakim papierze.

Domyślnie

Mogę podnieść tylko te zbiorniki, z których tusz nie jest zaciągany, one nie są ze sobą połączone. Płyn już zamówiłem, Lysona- Dead Head Recovery Zacznę więc od porządnego przeczyszczenia, a później zobaczymy. Dzięki wielkie za wskazówki.

Domyślnie

Miesięczne przestoje w mojej 3880(chyba bebechy takie same co w 2880?) to standard, a i dłuzsze sie zdarzały. Nic mi nigdy nie zaschło, no ale drukarke mam od 9 miesięcy to może niewiele wiem. Używam oryginalnych tuszy Epsona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez veldon Zobacz posta
    Mogę podnieść tylko te zbiorniki, z których tusz nie jest zaciągany, one nie są ze sobą połączone.
    No to jestes w super sytuacji. To mozesz je nawet podniesc wiecej niz "lekko". Daj potem koniecznie znac jak Ci poszlo.

Pentaxian zasychanie nie jest wina atramentu tylko CISS'u samego w sobie, to jego najwieksza wada ze trzeba o to dbac. 3880 ma tez troche inaczej rozwiazane podawanie tuszu do glowicy, i z tego co mi wiadomo 3800 i 3880 sa znacznie mniej podatne na zasychanie nawet z CISS'em.
    Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 17-10-2010 o 16:39

Domyślnie

Są do dostania dwa rodzaje tuszy czyszczących. Jeden używasz tak jak zwykły tusz czyli napełniasz pojemnik drugim namaczasz kawałek szmatki i "parkujesz" na niej głowicę drukującą, pozostawiasz na jakiś czas aby środek zadziałał. Mi w starszym Epson-ie przyschły głowice i za pomocą tych tuszy odetkałem dysze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    drugim namaczasz kawałek szmatki i "parkujesz" na niej głowicę drukującą, pozostawiasz na jakiś czas aby środek zadziałał.
    Tego jeszcze nie próbowałem. A jakbym tak na szmatkę zamoczoną w płynie czyszczącym zaparkował głowicę, to będzie ok? I gdzie ją wtedy kładę? Tam, gdzie spuszcza tusz, na te gąbeczki? Czy po prostu w dowolnym miejscu? I jak sprawdzić, czy ta szmatka dobrze dolega do głowicy, żeby sposób zadziałał?

Domyślnie

Jak drukarka jest wyłączona to głowica parkuje w określonym miejscu. Musisz spowodować aby głowica odsunęła się z tego miejsca i tam położyć szmatkę nasączoną płynem czyszczącym a następnie naprowadzić głowicę ponownie w miejsce jej parkowania. Dzieje się to po wyłączeniu drukarki. Dysze głowicy oprą się na szmatce z płynem a resztą zajmie się chemia płynu czyszczącego. Z reguły jest to chyba to samo miejsce gdzie drukarka spuszcza tusz podczas czyszczenia głowicy. Jak głowica opadnie to dociśnie do szmatki. Ja w Epsonie R220 odsunąłem głowice za pomocą przycisku używanego przy zmianie kartridzy. Trochę jej pomogłem ręcznie . Operacja trochę ryzykowna ale dała pozytywny rezultat. Użyj szmatki, która nie kłaczy.
    Ostatnio edytowane przez motyl ; 17-10-2010 o 20:54

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów