Zapraszam.
Pozdr Piotr.
Szukaj
Zapraszam.
Pozdr Piotr.
Ostatnio edytowane przez pitbul60 ; 11-01-2012 o 20:11
A jak by z 1.5eV więcej ? Albo chociaż kontrast do tyłu ?
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
A cóż to sie stało temu zdjeciu?
Pytanie Jaro zasadne jak najbardziej. Kilka groszy o tendencji w Twoim kadrowaniu, ktore jakos tak mi sie w oczy od pewnego czasu rzuca. Wiem- piekna to kraina, ale czasem odnosze wrazenie ze zbyt wiele za jednym zamachem starasz sie w kadrze umiescic. Czasem mniej znaczy lepiej.
Ale to tylko takie moje gadanie...
Zgodzę się i co do obróbki (ciemno i jakoś tak dziwnie, chłodno), jak i kadrowania - ja tutaj widzę dwa ciekawe zdjęcia, jedno to mniej więcej kwadrat cięty od górnej krawędzi a drugie to kadr zaczynający się na dolnej i kończący nad budynkiem - z pozbyciem się nieba. Spróbuj tak zrobić![]()
No cóż dziwnie zrobiłeś tę fotografię, format kadru 4/5 mz. nie jest najszczęśliwszym wyborem, podziel go na dól i górę i dojdziesz do wniosku że wystarczyłoby na dwie różne fotografie, tak więc w mojej ocenie jest to podstawowa sprzeczność. Następną sprawą jest sama obróbka mimo że starasz się obrobić fotę na "miękko" co widać po dole kadru, to i tak kontrastowość jest zbyt duża, tonacja ciepła czy też zimna to już indywidualna sprawa.
Mz. powinieneś się skupić na kadrach z tele, Toscania jest wręcz stworzona do takiego kadrowania, jeżeli szeroko to bardzo umiarkowanie, sadzę że ogniskowa w granicach 35-40 mm jest w Twoich warunkach optymalna. Bardziej doświadczony fotograf spokojnie poradzi sobie i z bardzo szeroka ogniskową, ale oceniając Twoje jednak jeszcze niewielkie doświadczenie bezpieczniej będzie zastosować Ci się do moich rad. Oczywiście wybór należy do ciebie, a ja mogę się mylić
pozdrawiam![]()
Amen , i zostalo wszystko powiedziane .Czemu taki crop ,bu nie mam pojecia ,ale postaram sie wyciagnac wnioski z Waszych podpowiedzi , dziekuje wszystkim .tak to w orginale wygladalo.
Widzisz ile tu jest kadrow?
Np. tak.
Racja ,racja , racja .
Piotrek puść wodze fantazji, może tak ?
Skontaktuj się z nami