Witam mam problem gdyż wczoraj w moim obiektywie urwała się częśc plastiku która wchodzi do body i teraz obiektyw wypada, jakie są koszty takiej naprawy i czy to cos poważnego
Szukaj
Witam mam problem gdyż wczoraj w moim obiektywie urwała się częśc plastiku która wchodzi do body i teraz obiektyw wypada, jakie są koszty takiej naprawy i czy to cos poważnego
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
dzięki
Pewnie znajdziesz taniej na ebay, to taki przykład żebyś wiedział czego szukać.
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
ok
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....50&postcount=1 A tu masz opis jak![]()
Witam! Zakupiłem właśnie używany N D90 z 18-105 VR. Troche zdziwiło mnie to że obiektyw przy maksymalnym wysunięciu i wycelowaniu obiektywu w " sufit" opada pod własnym ciężarem. Czy to normalne czy coś nie tak z obiektywem? Na obiektywie zamocowany jest tylko filtr UV. Jeśli chodzi o wysuwanie samoistne to rozpoczyna sie od ogniskowej 35 i wysuwa sie do końca sam.
Pozdrawiam
W nowym obiektywie to zjawisko nie występuje - testowałem w Macalni Miejskiej. W obiektywie, który już trochę pracował - tak. Jest za to odpowiedzialny pierścień metalowy powleczony jakąś substancją antypoślizgową i umieszczony jest on pod plastikową osłonką tuż za gumą pierścienia ogniskowej, kończącą pierwszy główny człon obiektywu. Nie znalazłem jednak tego elementu na schemacie obiektywu. Nie mam też pojęcia, czy można to jakoś naprawić bez wymiany tego pierścienia.
Hmm moja siostra emigrantka też ma D90 i ten obiektyw, myśle już ze 2 lata i po telefonicznych konsultacjach, stwierdziła to u niej nie występuje no ale skoro to kwestia używania/zużywania <20k wykonanych zdjęć> to można to uznać za normalne zużycie. Chyba.
Ostatnio edytowane przez Kenneth ; 08-02-2012 o 10:21
F3.5 będziesz miał tylko przy ogniskowej 18mm. Wraz ze wzrostem ogniskowej będzie rosła wartość przesłony do f5.6 I to jest normalne dla tego obiektywu. Ustaw ogniskową 18mm i przednim pokrętłem (aparat w trybie M) ustaw wielkość przesłony na f3.5
Skontaktuj się z nami