AE-L mozesz miec pod spustem przeciez.
Szukaj
AE-L mozesz miec pod spustem przeciez.
.
Dokładnie, blokada ekspozycji pod spustem a AE-L to wyzwalania AF, dla mnie najlepsza kombinacja w D90.
Że najlepsza to się zgadzam, bo jedyna. Blokowanie AE spustem migawki to taki ersatz. Czym w końcu różni się blokowanie spustem migawki AF od blokowania AE? Tu i tu jest to niepewne. Z tym, że łatwiej jest później poprawić niewłaściwe naświetlenie, niż niewłaściwą ostrość .
Wielkie dzięki. D700 mam od niedawna. Póki co używałem AF-ON głównie w połączeniu z 70-200 VR aby zaoszczędzić prąd (jestem z Poznania). Czytając powyższy tekst zrozumiałem jakie korzyści daje przeniesienie AF pod ten przycisk, właśnie przy pojedynczym AF. Bywały sytuacje z chwilową dużą ilością pary albo dymu gdzie traciłem ostrość bo AF w takich warunkach nie dał rady (postać w środku tego dymu czy mgły lub pary wodnej). Jeżeli są to sytuacje przewidywalne (tzn wiemy że za chwilę można się spodziewać widowiskowej mgły albo dymu) można ustawić przy pomocy AF-ON ostrość i czekać. Normalnie musiałbym praktycznie cały czas trzymać zablokowany spust migawki. Z kolei puszczając spust wciśnięty do połowy AF i tak zacznie zabawę od nowa. Kilka razy już mnie przekonywano do tej opcji (podczas krótkiej przygody z F100) jednak dopiero powyższy tekst uświadomił mi zalety tej metody. Pozostaje tylko się przyzwyczaić do nowego nawyku. Mam nadzieję że nie będzie to takie trudne. Jedyna obawa to taka aby nie zapomnieć podczas dynamicznych scen aby najpierw wcisnąć AF-ON a dopiero potem lub prawie jednocześnie spust migawki do końca.
Nie udało mi się zatrzymać AF w trybie C
Jedynie uruchomić w S i C, czy mam coś pokręcone w menue (próbowałem to znaleźć), czy może ramzey się pomylił ?
Af udało mi się zatrzymać jedynie przyciskiem blokady ekspozycji i przyciskiem funkcyjnym.
Jeszcze taki drobiazg piszę o d800, ale pewnie d700 ma tak samo.
Ostatnio edytowane przez Bambello ; 17-01-2013 o 10:19
Chodzi oto, żeby nie uczyć się przyzwyczajeń od nowa i uruchamiać af spustem migawki.
Natomiast jak chcę przekadrować to tylko wciskam af-on, który jest w bardzo wygodnym miejscu.
Teraz blokowanie af ustawiłem pod przycisk funkcyjny, ten z przodu na dole.
Na podstawie Waszych podpowiedzi potestowałem sobie ostrzenie za pomocą af-on i dostrzegam w tym jeden duży minus.
Uruchamiając af kciukiem nie możemy dynamicznie zmieniać punktów af i jak dla mnie to przekreśla to rozwiązanie.
Wydaje mi się że ostrzenie spustem plus ewentualne zatrzymanie przyciskiem funkcyjnym, lub blokadą ekspozycji jest lepszym rozwiązaniem.
Ale to wiadomo, zależy jak komu wygodniej
Zapytam jeszcze przy okazji.
Jakie macie doświadczenie w temacie czasu na jaki aparat ma blokować ostrość w trybie afc?
Może tak jak z przyciskiem af-on ktoś to porządnie przetestował?
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-01-2013 o 15:04
Przecież nie zmieniasz punktów jednocześnie ostrząc...
Fotografuję śluby.
Wyobraź sobie taką sytuację:
Para tańczy i śledzisz punktem ładną panią
Raz jest z prawej, za chwilę z lewej w tym przypadku wygodniej jest śledzić ją ciągle kursorem, a w najfajniejszym momencie pstryknąć fotę.
Ja tak działam od zawsze.
To pierwszy przykład, który mi przyszedł do głowy.
Skontaktuj się z nami