Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Domyślnie

AE-L mozesz miec pod spustem przeciez.
    .

Domyślnie

Dokładnie, blokada ekspozycji pod spustem a AE-L to wyzwalania AF, dla mnie najlepsza kombinacja w D90.

Domyślnie

Że najlepsza to się zgadzam, bo jedyna. Blokowanie AE spustem migawki to taki ersatz. Czym w końcu różni się blokowanie spustem migawki AF od blokowania AE? Tu i tu jest to niepewne. Z tym, że łatwiej jest później poprawić niewłaściwe naświetlenie, niż niewłaściwą ostrość .

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bragjure Zobacz posta
    Można poczytać na form tu
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84908

Załączam jeszcze to...chyba już dawałem na forum ale nie mogę odnaleźć gdzie)

--------------
    ...Mały cytat ... nie dosłowny bo omawiał temat na przykładzie Canona z artykułu w Foto - Kurierze 06/2009 autorstwa Jarosław Mikołajczuka ...w sprawie m.in. AF-ON

Wielkie dzięki. D700 mam od niedawna. Póki co używałem AF-ON głównie w połączeniu z 70-200 VR aby zaoszczędzić prąd (jestem z Poznania) . Czytając powyższy tekst zrozumiałem jakie korzyści daje przeniesienie AF pod ten przycisk, właśnie przy pojedynczym AF. Bywały sytuacje z chwilową dużą ilością pary albo dymu gdzie traciłem ostrość bo AF w takich warunkach nie dał rady (postać w środku tego dymu czy mgły lub pary wodnej). Jeżeli są to sytuacje przewidywalne (tzn wiemy że za chwilę można się spodziewać widowiskowej mgły albo dymu) można ustawić przy pomocy AF-ON ostrość i czekać. Normalnie musiałbym praktycznie cały czas trzymać zablokowany spust migawki. Z kolei puszczając spust wciśnięty do połowy AF i tak zacznie zabawę od nowa. Kilka razy już mnie przekonywano do tej opcji (podczas krótkiej przygody z F100) jednak dopiero powyższy tekst uświadomił mi zalety tej metody. Pozostaje tylko się przyzwyczaić do nowego nawyku. Mam nadzieję że nie będzie to takie trudne. Jedyna obawa to taka aby nie zapomnieć podczas dynamicznych scen aby najpierw wcisnąć AF-ON a dopiero potem lub prawie jednocześnie spust migawki do końca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ramzey Zobacz posta
    Możesz sobie zatrzymać AF w trybie AF-C, albo go uruchomić w AF-S, choć właściwie można i na odwrót, jak co komu pasuje.
    Nie udało mi się zatrzymać AF w trybie C
    Jedynie uruchomić w S i C, czy mam coś pokręcone w menue (próbowałem to znaleźć), czy może ramzey się pomylił ?
    Af udało mi się zatrzymać jedynie przyciskiem blokady ekspozycji i przyciskiem funkcyjnym.
    Jeszcze taki drobiazg piszę o d800, ale pewnie d700 ma tak samo.
    Ostatnio edytowane przez Bambello ; 17-01-2013 o 10:19

Domyślnie

o

Cytat Zamieszczone przez ramzey Zobacz posta
    Możesz sobie zatrzymać AF w trybie AF-C
    Jakbyś był uprzejmy opisać jakąś syt. w której zatrzymujesz AF w trybie C....
    Ostatnio edytowane przez popi ; 17-01-2013 o 11:31
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    o

Jakbyś był uprzejmy opisać jakąś syt. w której zatrzymujesz AF w trybie C....

Chodzi oto, żeby nie uczyć się przyzwyczajeń od nowa i uruchamiać af spustem migawki.
    Natomiast jak chcę przekadrować to tylko wciskam af-on, który jest w bardzo wygodnym miejscu.
    Teraz blokowanie af ustawiłem pod przycisk funkcyjny, ten z przodu na dole.

Na podstawie Waszych podpowiedzi potestowałem sobie ostrzenie za pomocą af-on i dostrzegam w tym jeden duży minus.
    Uruchamiając af kciukiem nie możemy dynamicznie zmieniać punktów af i jak dla mnie to przekreśla to rozwiązanie.
    Wydaje mi się że ostrzenie spustem plus ewentualne zatrzymanie przyciskiem funkcyjnym, lub blokadą ekspozycji jest lepszym rozwiązaniem.
    Ale to wiadomo, zależy jak komu wygodniej

Zapytam jeszcze przy okazji.
    Jakie macie doświadczenie w temacie czasu na jaki aparat ma blokować ostrość w trybie afc?
    Może tak jak z przyciskiem af-on ktoś to porządnie przetestował?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-01-2013 o 15:04

Domyślnie

Przecież nie zmieniasz punktów jednocześnie ostrząc...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Przecież nie zmieniasz punktów jednocześnie ostrząc...
    Fotografuję śluby.
    Wyobraź sobie taką sytuację:
    Para tańczy i śledzisz punktem ładną panią
    Raz jest z prawej, za chwilę z lewej w tym przypadku wygodniej jest śledzić ją ciągle kursorem, a w najfajniejszym momencie pstryknąć fotę.
    Ja tak działam od zawsze.
    To pierwszy przykład, który mi przyszedł do głowy.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów