Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Do czego służy AF-ON?

Witam,
    tytuł wątku dokładnie jak fraza wpisywana przeze mnie w szukajce, nie wiele trafień. Do czego służy ta funkcja, zdublowana przecież pod spustem migawki? Nie pytam o czysto techniczne działanie przycisku, bo to opisano w instrukcji, ale o praktyczne wykorzystanie możliwości "odcięcia" AF'u od spustu migawki. W jakich sytuacjach warto używać tej funkcji, kiedy ma więcej zalet niż ostrzenie w spuście?

Domyślnie

Funkcję tą wykorzystują fotograficy wykonujący bardzo dynamiczne ujęcia (sport itp.). Wynika to z tej przyczyny, że w normalnej sytuacji wciśnięcie spustu migawki zawsze powoduje uaktywnienie działania układu AF, co w pewnych sytuacjach może być niepożądane - po rozdzieleniu tej funkcji wciśnięcie spustu po prostu wyzwala migawkę, bez gmerania AF-em, co w dynamicznych sytuacjach daje większą kontrolę i swobodę. Stosuje się to np. do zakładania pułapek ostrości (wciskasz spust migawki, a aparat wyzwala ją w momencie, w którym obiekt znajdzie się w polu ostrości AF).

Domyślnie

tak, o pułapce wiedziałem. Można to ująć w ten sposób, że AF-ON jest pewnego rodzaju "tuningiem" auto-fokusu? A co w sytuacji kiedy cel będzie poza obszarem ostrości wcześniej określonym przez uźycie AF-ON? Spust zablokowany, kadr utracony?

Domyślnie

Czornyj!? Dzięki za wprowadzenie światła w moje fotograficzne życie. Zero sarkazmu w mojej wypowiedzi Tez nie wiedziałem po co to ustrojstwo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrza Zobacz posta
    tak, o pułapce wiedziałem. Można to ująć w ten sposób, że AF-ON jest pewnego rodzaju "tuningiem" auto-fokusu? A co w sytuacji kiedy cel będzie poza obszarem ostrości wcześniej określonym przez uźycie AF-ON? Spust zablokowany, kadr utracony?
    Chodzi o to, by wogóle można ją było założyć - a czy uda się w nią coś złapać, to już inna sprawa.
    Jest to pozostawienie fotografującemu większej kontroli - wciskając spust migawki mimowolnie aktywujemy układ AF, a reporterzy często tego nie lubią, wolą by spust migawki odpowiadał za wyzwolenie migawki i nic więcej.

Cytat Zamieszczone przez Rafał63 Zobacz posta
    Czornyj!? Dzięki za wprowadzenie światła w moje fotograficzne życie. Zero sarkazmu w mojej wypowiedzi Tez nie wiedziałem po co to ustrojstwo.
    Nic dziwnego - w bardziej "cywilnych" zastosowaniach jest to bajer bez większego znaczenia.

Domyślnie

ok, dziękuje za wyjaśnienia. Stworzenie poczucia większej kontroli nad sprzętem, dla fotografików, wiedzących kiedy i jak im się to przyda. Taki mój wniosek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Stosuje się to np. do zakładania pułapek ostrości (wciskasz spust migawki, a aparat wyzwala ją w momencie, w którym obiekt znajdzie się w polu ostrości AF).

stary juz jestem a takich ficzerow nie znalem... jak tym zadzialac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    stary juz jestem a takich ficzerow nie znalem... jak tym zadzialac?
    Normalnie - w custom menu włączasz AF activation - AF-ON only. Potem nastawiasz ostrość na miejsce w którym spodziewasz się złapać coś w pułapkę i wciskasz spust migawki (oczywiście musisz też mieć włączony priorytet ostrości AF, choć ten akurat włączony jest fabrycznie). Efekt jest taki, że migawka nie ulegnie wyzwoleniu, dokąd coś nie znajdzie się w polu ostrości punktu AF.

Domyślnie

Czyli mozna tak na zwierzyne zapolować, to bedzie jak łowienie ryb zarzucasz wędzisko, otwierasz pifffko i czekasz, czekasz i czekasz :] dobrze pisze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marian Kusibab z Przyrowa Zobacz posta
    dobrze pisze?
    Przy odrobinie szczęścia tak... ale dochodzą inne czynniki które mogą mieć wpływ na powodzenie całej akcji.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów