Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Morze w B&W

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Morze w B&W

Witam

Przeglądałem ostatnio zdjęcia Joela Tjintjelaara i przyszło mi do głowy, żeby spróbować czegoś podobnego. Zrobione w Orłowie tuż przed zmierzchem. Nie wiem, czy wybrałem dobrą porę dnia i pogodę (tuż przed zmierzchem w pochmurny, szary dzień), ekspozycja wyszła też trochę za ciemna. 10mm, 42s, f/22, ISO 100 (teraz zszedłby do f/16 albo wydłużył dwukrotnie ekspozycję, bo musiałem sporo w LR rozjaśnić). Wszystkie komentarze i rady mile widziane

Szczęśliwego nowego roku!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EONOnly Zobacz posta
    Witam

Przeglądałem ostatnio zdjęcia Joela Tjintjelaara i przyszło mi do głowy, żeby spróbować czegoś podobnego.
    Czyli postanowiłeś co nieco podpatrzeć ale w efekcie wyszło niechlujnie, z paprochami, szumem na niebie, okropną dystorsją, czernią bez detalu na molo, brakiem ostrości. Ale początki bywają trudne .

ps
    jak widac jego początki też były kiepskie:
    http://www.flickr.com/photos/tjintje...in/photostream by nie rzec koszmarne.

Ooo i mam nawet lepsze:
    http://www.flickr.com/photos/tjintje...in/photostream

Ależ mam paskudny charakter .
    Ostatnio edytowane przez Kulten ; 31-12-2011 o 16:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kulten Zobacz posta
    Czyli postanowiłeś co nieco podpatrzeć ale w efekcie wyszło niechlujnie, z paprochami, szumem na niebie, okropną dystorsją, czernią bez detalu na molo, brakiem ostrości. Ale początki bywają trudne .

ps
    jak widac jego początki też były kiepskie:
    http://www.flickr.com/photos/tjintje...in/photostream by nie rzec koszmarne.

Ooo i mam nawet lepsze:
    http://www.flickr.com/photos/tjintje...in/photostream

Ależ mam paskudny charakter .
    Dziękuję za opinię Z większością uwag chyba muszę się zgodzić - zdjęcie wymaga jeszcze sporo dłubania przy obróbce, ale dopóki nie będę miał kopii CS-a, to moje możliwości są mocno ograniczone.

Formy Pana wypowiedzi nie skomentuję - zrobił Pan to sam.

Domyślnie

Dziękuję za opinię Z większością uwag chyba muszę się zgodzić - zdjęcie wymaga jeszcze sporo dłubania przy obróbce, ale dopóki nie będę miał kopii CS-a, to moje możliwości są mocno ograniczone.

Formy Pana wypowiedzi nie skomentuję - zrobił Pan to sam.
    Raczej należałoby podejść do miejsca na nowo miast dłubać w sofcie.

A co do zaś formy..., sądzę, że lepiej w taki sposób niż słodzić, cackać się i bawić "w naokoło".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kulten Zobacz posta
    Raczej należałoby podejść do miejsca na nowo miast dłubać w sofcie.

A co do zaś formy..., sądzę, że lepiej w taki sposób niż słodzić, cackać się i bawić "w naokoło".
    Z całą pewnością, przede wszystkim po wyczyszczeniu matrycy, bo dopiero wczoraj zorientowałem się, jak źle już z nią jest. Szkoda, że w swojej wypowiedzi ograniczył się Pan do krytyki obróbki, a nie skrytykował merytorycznie innych aspektów zdjęcia. Bo domyślam się, że pozytywnych aspektów Pan nie dostrzega.

Co do formy - nie zamierzam komentować manier osoby sporo ode mnie starszej, chociaż wydaje mi się, że forma przekazu i jej treść nie mają ze sobą żadnego związku. Jeśli jedynym sposobem przekazania swojej opinii jest wg Pana zrobienie tego w sposób mało przyjemny i zniechęcający do jakiejkolwiek dyskusji - nie mi to oceniać.

Domyślnie

Z całą pewnością, przede wszystkim po wyczyszczeniu matrycy, bo dopiero wczoraj zorientowałem się, jak źle już z nią jest. Szkoda, że w swojej wypowiedzi ograniczył się Pan do krytyki obróbki, a nie skrytykował merytorycznie innych aspektów zdjęcia. Bo domyślam się, że pozytywnych aspektów Pan nie dostrzega.

Co do formy - nie zamierzam komentować manier osoby sporo ode mnie starszej, chociaż wydaje mi się, że forma przekazu i jej treść nie mają ze sobą żadnego związku. Jeśli jedynym sposobem przekazania swojej opinii jest wg Pana zrobienie tego w sposób mało przyjemny i zniechęcający do jakiejkolwiek dyskusji - nie mi to oceniać.
    Matryca w moim aparacie również woła o pomstę do nieba zwłaszcza zważywszy na potężną rysę jaką osobiście sobie zafundowałem ale mniejsza o to , rzecz w tym by po ukończeniu procesu obróbki dokładnie przyjrzeć się jeszcze raz zdjęciu i usunąć wszystkie niepokojące elementy począwszy od paprochów poprzez bliki i na martwych pikselach kończąc.

Co do obranej formy, wieku czy zawoalowanej formy przekazu jak jest źle to..., jest to forum fotograficzne i co zeń wyniesiemy to już nasz zysk a i koszt osoby pomagającej, która tu raczej mało zyskuje. Więc trzeba się liczyć z humorem tejże, charakterem itp, ot nieduża to cena z potencjalnie odniesionych korzyści.

A czy ja tu coś dostrzegam pozytywnego? Sądzę, że jednak będą z Ciebie ludzie, czyt. przynajmniej poprawnie fotografujący fotograf.

PS
    z tym per panem to anonimowość co prawda wysoce względna w mojej ocenie nie nakazuje stosowanie tego typu form kolego .

Domyślnie

f22 to już dość sporo i jakość może siadać, spora dystorsja powyginała Ci lampy, szumy i syfy z matrycy można usunąć, jednak osobiście podszedł bym do tematu jeszcze raz. Masz podgląd, masz histogram więc możesz sobie kontrolować naświetlanie i warto dobrze naświetlić klatkę bo potem przy wyciąganiu wychodzi szum, jak widać zresztą.
    Przymierzam się aby wyskoczyć któregoś popołudnia do Orłowa na wieczorne foty, możemy się razem podejść jak byś chciał.
    Co do formy Pan/Pani to przyjeło się że na forum mówimy sobie na Ty
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Poprawiona wersja zdecydowanie lepsza, i nie ma się co obrażać jak panowie zamiast słodzić, napiszą prawdę, wytkną błędy. Jak widać poskutkowało, bo przynajmniej dystorsję poprawiłeś! Co natomiast kuleje, to obróbka, ciągle jest sporo do poprawienia.

Wszystkiego najlepszego kolego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martinez Zobacz posta
    Poprawiona wersja zdecydowanie lepsza, i nie ma się co obrażać jak panowie zamiast słodzić, napiszą prawdę, wytkną błędy. Jak widać poskutkowało, bo przynajmniej dystorsję poprawiłeś! Co natomiast kuleje, to obróbka, ciągle jest sporo do poprawienia.

Wszystkiego najlepszego kolego
    Ale gdzie ja napisałem, że mam coś przeciwko wytykaniu błędów? Wręcz przeciwnie, po to umieściłem tutaj moje zdjęcie i bardzo jestem za wszystkie sugestie wdzięczny Jedyne, co mnie zdziwiło, to forma, w jakiej pierwszego posta napisał Kulten. Natomiast na pewno się z tego powodu na nikogo nie obrażam.

I wzajemnie

Domyślnie

Jedyne, co mnie zdziwiło, to forma, w jakiej pierwszego posta napisał Kulten.
    Pan Kulten

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów