Szukaj
Drodzy NEX'iarzeJeszcze mam E16+ECU (także wiem czego się spodziewać po obrazku) i powiedzcie mi - gdybyście mieli drugi raz kupować bezlusterkowca z nastawieniem na używanie UWA to co byście wybrali gdyby nawet to nie miał być NEX
Chyba żaden inny system nie ma takiej możliwości, że w jednym słoiczku praktycznie mam 16mm i 12mm z konwerterem ?
Ale są zoomy:P
Nie wiem czy u mnie nie skończy się kiedyś i tak na e10-18 ale jestem zbyt ciekawy tego samyanga 12/2 i się chyba nie powstrzymam przed nim:P
PS. Teraz też używam ECU, w sumie nie narzekam jakoś na niego, w zasadzie bardziej ciekawość mnie ciągnie![]()
Ano są i zoom'y, ten e10-18 już dawno zwrócił moją uwagę głównie cenąGeneralnie to pozbyłem się nexa parę miesięcy temu. Sam siebie zaskoczyłem ale potrzebowałem kaski na inny duży słoiczek do dużego nikosia
Generalnie E16 + ECU ciągle trzymam ze sobą z zamysłem wykorzystania wakacyjnego bo w tej roli spisał się świetnie i stąd pytanie jak się mają inne słoiczki do tego wdzięczengo i małego sonowskiego dueciku.
Optycznie w sumie wszystko będzie lepsze od 16+ECU.Reszta to kwestia preferencji i grubości portfela. Ze szkieł 'multisystemowych' jest Samyang 12/2.0, Zeiss Touit 12/2.8, Voigtlandery 12 i 15mm. Poza tym każdy większy system (Nex, Fuji, Samsung) ma swój UWA zoom. Wybór nie jest prosty
![]()
to be a rock and not to roll
Wszystko racja. Moje smęty to wynik narastającej frustracji - przesiadłem się z małpki na wymienną optykę, nagromadziło mi się nagle kilkanaście obiektywów i końca tego nie widać...
Poczekam aż cena opadnie w okolice tysiąc sto i wezmę potulnie tego samyanga bez szemrania
Dzięki.
PS. Niestety, z tej dwójeczki trochę wyłazi "przeciętność" sel-a 55210 na pełnym otworze.
2650zł najtaniej A6000 body ojj mętlik w głowie.
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Ja mam jeszcze mętlik z lampą do A6000.
Metz-e (np. polecana 50-AF1) jest znacznie tańsza od F43AM (oba na starą stopkę Minolta ale mam już odpowiednią przejściówkę).
Czy jest ktoś tutaj wstanie potwierdzić, że faktycznie Metze świetnie działają z body Sonego?
Żadnych niekontrolowanych prześwietleń/niedoświetleń w stosunku do lamp systemowych?
jpyt
Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4
A ja wybór body A6000 czy NEX6 z kitem za 2400zł bo tak najtaniej znalazłem. W sumie to najbardziej mnie ten AF ekscytuje . Jak wyczytałem to teraz jest fazowy AF ale tylko w centrum kadru z obiektywami nie Sony. Czy NEX6 też wykorzystuje fazowy AF np z Sigmą ?
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Skontaktuj się z nami