a macie może jakiś patent na to, że nic nie widać na ekran w pełnym słońcu?
Szukaj
a macie może jakiś patent na to, że nic nie widać na ekran w pełnym słońcu?
Nikon D*** vs. Sony NEX **
W menu ustawienie jasności LCD na "Słoneczny dzień". Pomaga nawet w górach. Również wtedy, gdy używam okularów przeciwsłonecznych.
A co myslicie o filtrach SLIM na 16mm i kita?
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
A dzieki, bo ponoc dekielek sie zle zaklada i czesto spada i wlasnie mnie ciekawilo czy w normalnych nie winietuje, bo tak to pozostawal by tylko slim, ale ok, moge brac pod uwage normalne,ktore sa wygodniejsze w uzyciu, na to wyglada.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Filtry slim kupujemy wtedy, gdy mamy zamiar zakładać na niego drugi filtr np ND czy też połówkowy.
Normalny filtr ma około 0,5 cm wysokosci , nie licząc części z gwintem . Czyli dwa takie filtry nałożone na siebie to juz tulejka o wysokości 1 cm. Przy bardzo szerokim kącie może być winieta. Moze byc tez widoczny cień od nisko osadzonej lampy wewnętrznej.
cytat z sieci (wiki) winieta powstaje między innymi poprzez założenie na obiektyw nieodpowiedniego filtru (zbyt wystającego do przodu) lub założenie na obiektyw zbyt dużej liczby filtrów – im krótsza ogniskowa, tym większe ma to znaczenie – najczęściej ma to miejsce w przypadku stosowania filtru polaryzacyjnego wraz z innym filtrem np. ocieplającym
Ostatnio edytowane przez Jasand ; 15-06-2012 o 16:38
Nigdy nie zakladalam dwoch filtrow na siebie czyli uv i na to polar, bo wlasnie z tego powodu co zacytowales.
a teraz sobie wezme slim + polar i jak mi sie nie bedzie chcialo sciagac, to bede stosowac dwa.
Tylko jeszcze sie zastanawiam w co isc czy hoya, czy B+W, hoye znam, uzywam, ale B+W nie mialam.. ciekawe czy byla by jakas roznica pewnie znikoma, a B+W troche drozsze sa od Hoya..
Ja zawsze brałem i biore Hoya HMC UV (0) i nigdy się nie zawiodłem. Teraz jak bede kupował slima to tez Hoya. Z B+W to troche tez tak jak z samochodem moze byc francuski ale VolkswagenJa bym tam nie wyrzucał kasy na B+W. Ortodoksi i osoby , które zyja z fotografii to niech kupuja ale do naszych amatorskich cełow Hoya starczy
Skontaktuj się z nami