Piszcie tak dalej o tym nexie 6 a skuszę się na tę ofertę z Euro.
link
co o niej myślicie?
Szukaj
Piszcie tak dalej o tym nexie 6 a skuszę się na tę ofertę z Euro.
link
co o niej myślicie?
Stówę drożej od najtańszej oferty z Ceneo. Chyba, ze chcesz brać na raty 10x0%.
Sprawdź przed odbiorem w EuroAGD, czy nie był używany.
flickr / Rolleicord, Canon
Przesiadając się z 5n na 6 nie miałem problemu z dotykowym ekranem, bo po prostu w 5 z niego nie korzystałem. Używałem dodatkowego wizjera, a ciężko jest trafić w ekran palcem tam, gdzie się chce, patrząc w wizjerKluczowym powodem zamiany na 6 było to, że mocowanie wizjera do 5n jest zbyt delikatne i można go łatwo urwać co chwila wkładając i wyjmując aparat z torby. Drugim powodem było to, że 6 ma wbudowaną lampę i nie trzeba, jak pisze To Tom szukać jej po kieszeniach, żeby co chwila zakładać na przemian z wizjerem.
Lampę HVL-F20M mam już od dwóch miesięcy i mogę powiedzieć, że ma ograniczone zastosowania i nadaje się raczej do typowych mieszkalnych pomieszczeń niezbyt wysokich, jeśli chcemy odbijać światło od sufitu. Teraz wyszła lampa HVL-F43M do nexów i mam zamiar się na nią przesiąść, chociaż nie jest już tak kompaktowa jak 20.
W nexie 6 cenię sobie naprawdę dobrą ergonomię i możliwość sterowania różnymi parametrami nie wchodząc do menu. Jest to dużo szybsze i prostsze niż w 5n. Jeśli chodzi o obrazki w jpgach to ja z kolei czytałem, że 6 generuje je z dużo mniejszymi szumami na wysokim iso. Ja nie zauważyłem różnicy ani na lepsze, ani na gorsze niż w 5n. Fociłem kilkadziesiąt lat analogowymi lustrzankami i wielkość, obsługa i przyjemność z focenia manualami najbardziej mi przypomina właśnie nex6.
Edit: Zafascynował mnie mający się ukazać Zeiss 16-70 i jeśli będzie tak ostry jak 17-55 w nikonie to zaprzedam duszę diabłu, a będę go miał![]()
Ostatnio edytowane przez sssmok ; 03-09-2013 o 11:22
zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia
Pytanie sprzętowe. Podobnie jak sporo osób w tym wątku, także i ja zastanawiam się nad kupnem Nexa 6. Szóstka sprzedawana jest z kitem 16-50, który wygląda całkiem fajnie. W związku z tym waham się czy warto wymienić zestaw E16+ECU + Sigma 30 na zestaw 16-50 + systemowe 35/1.8.
W tym wątku jest dużo mądrych głów, zatem ciekaw jestem waszych opinii. Szczególnie osób, które mają porównanie PZ16-50 do E16 (zależy mi na szerokim końcu, tele traktuję jako bonus). Jeżeli ktoś miał styczność z 35/1.8, też będę wdzięczny za opinie.
to be a rock and not to roll
Osobiście wolałem kita 18-55. 18 i tak jest już dość szeroko, szczególnie w kadrowaniu pionowym. Nie lubię też tego powerzooma z 16-50. Wczoraj zamówiłem Zeissa 24/1.8 jako uzupełnienie 18-55. Miałem poczekać na 16-70, ale pomyślę o nim w przyszłym roku.
flickr / Rolleicord, Canon
A ja w 5R nie używałem jeszcze "złego dotyku", większą frajdę sprawia mi kręcenie pierścieniem. W słoneczny dzień możliwość użycia wizjera i błysku jednocześnie - bezcenne i dlatego myślę o 6. A co do przesłon w pleśniakach to ja jednak wolę jak zaskakuje bo inaczej trudno wyczuć, od którego momentu będzie ostro. Mając do wyboru Hexanona 50/1.7 i 50/1.4 to którego byście polecili?
Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 03-09-2013 o 21:07 Powód: proszę w ten sposób nie omijać regulaminu
E16+ECU+S30 = ok. 1200zł w sprzedaży, ciężko będzie zamienić na e35+16-50 (1550+ok. 800zł w zestawie)= ok. 2350. Jak i tak chcesz dołożyć 1150 to sprzedaj tylko sigmę (za ok 400) i masz akurat 1550zł na e35 i zostaje e16 i ewentualny szerszy kąt 12mmAle ja bardziej cenię UWA niż zakres 17-50mm...
e35 ma na pewno więcej twórczych możliwości od s30, wszyscy którzy tak zamieniali i się chwalili na forach byli zadowoleni;]
e16+fish
Ostatnio edytowane przez ikit ; 03-09-2013 o 13:55
Skontaktuj się z nami