Close

Strona 644 z 2397 PierwszyPierwszy ... 14454459463464264364464564665469474411441644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 431 do 6 440 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Czyli ja nie znając 5r nie będę cierpiał z manualami bez dotyku? Da sie powiększać w 6 jakimś guzikiem?
    Da się spokojnie. Jak nie miałeś wcześniej 5n(r, t), dużo nie ucierpisz. Człowiek do wszystkiego przywyknie.

Po prostu przy dotykowym ekranie po prostu wskazujesz punkt gdzie ma być ostro i dostajesz od razu powiększenie tego obszaru. W 6 będziesz musiał najechać tam kursorem, jak masz wprawę z gier komputerowych - będzie ok

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Czyli ja nie znając 5r nie będę cierpiał z manualami bez dotyku? Da sie powiększać w 6 jakimś guzikiem?
    Da się żyć, manualami przecież sportu się nie foci. Ja na C3 bez dotyku daję radę. Domyślnie powiększasz środek kadru, ale powiększenie możesz przesunąć wybierakiem w dowolną stronę. Jak nie focisz fujianem ani innym wynalazkiem, to możesz sobie śmiało lekko przekadrować zdjęcie (czyli ostrość ustawiasz na środku żeby było szybciej, po czym lekko przekadrowujesz). W fujianie niestety taki skrót nie zawsze działa, bo ten chińczyk nie zna pojęcia "płaszczyzna ostrości"
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 02-09-2013 o 22:39
    to be a rock and not to roll

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    manualami przecież sportu się nie foci.
    Czy aby na pewno?

cezar73
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    "Gra" tak samo. Ale "dotyk" jest potężnym i uzależniającym pomocnikiem w ostrzeniu ręcznym.

Używałem przez półtora roku siódemki, przebieg jak sprzedawałem 78.000 tys. klatek, porządna maszyna. Myślę że i 6 jest podobna jak nie lepsza, bo wyszła później i kilka rzeczy ma na plus. Teraz muszę na szybko coś odkupić bo zwariuję, i chyba będzie to nex6. Czytając posty dochodzę do wniosku że dotyk jest bardzo fajną rzeczą w nexach. Szkoda żę 6 i 7 jest tego pozbawiona.... Choć kursor nie należy do niewygodnych, tylko bardziej czasochłonnych niż ruch palcem.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    Czy aby na pewno?
    Są różne zboczenia

Żeby nie było, że cała strona bez zdjęć, to ode mnie trochę Zigmy Czydzieści.

to be a rock and not to roll

Domyślnie

Z uwagi na topniejące ceny w systemie nikon 1 zastanawiałem się, czy nie wziąć takiego 1v z kitem za mniej niż 1 tys zł, ale... porównałem wymiarowo z nexem bez wizjera, i chyba zamarzył mi się zestaw kieszeniowy - nex i dwie sigmy. Powyższe zdjęcia zachęcają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Jesień z E55-210:
    Fajny kolor wyszedl i piekna jarzebina.
    Cytat Zamieszczone przez <| MICHAŁ |> Zobacz posta
    kolejny weekend na Mazurach...
    Wszystkie z kita
    Sorry za wielkosc, ale nie mam jak tego teraz zmniejszyc...
    Polskie lasy maja niesamowity klimat, swietne!
    <| MICHAŁ |> juz chyba niedlugo jakies grzyby?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Ja przekornie napiszę, że po niecałym roku widzę sens każdej złotówki dołożonej do 6. Nawet, jeśli jest ich aż 800
    Ale używam tylko obiektywów E.
    TomTom! Uzasadnij prosze w kilku zdaniach tę wypowiedz. Mnie interesuje aspekt stricte fotograficzny. EVF mnie nie interesuje. Matryce te same co w 5N. We wszystkich periodykach testujacych oceny za foto sa bardzo podobne, ze wskazaniem na 5N za high ISO. Ergonomia na pewno lepsza w nex6, ale niestety wiaze sie to z wiekszymi rozmiarami. Jestem ciekaw Tom Twojej opinii. Dzieki i pozdr.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-09-2013 o 07:17
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    TomTom! Uzasadnij prosze w kilku zdaniach tę wypowiedz. Mnie interesuje aspekt stricte fotograficzny. EVF mnie nie interesuje. Matryce te same co w 5N. We wszystkich periodykach testujacych oceny za foto sa bardzo podobne, ze wskazaniem na 5N za high ISO. Ergonomia na pewno lepsza w nex6, ale niestety wiaze sie to z wiekszymi rozmiarami. Jestem ciekaw Tom Twojej opinii. Dzieki i pozdr.
    Spójrz na to pod kątem osobistych preferencji.
    Dla mnie np. wizjer miał wyższy priorytet nad wysokim iso czy czymś tam innym, więc mimo pięknego obrazka produkowanego przez NEXa, kupy przejściówek i szkieł manualnych sprzedałem go.
    I jak fundusze pozwolą to zakupię znowu... ale właśnie nexa 6/7.

Domyślnie

To co mnie przekonało do 6 (odnosiłem się do 5N a nie 5R/T):
    - wizjer - dla mnie doskonała rzecz. Lepszy niż w jakiejkolwiek lustrzance APSC, którą miałem. Duży, z mnóstwem informacji (jeśli chcę). Zazwyczaj używam z włączoną poziomicą. Właściwie już miałem w ręce wizjer do 5N, ale po podpięciu całość robiła się nieergonomiczna, dochodził "kominek" no i niestety - albo to albo lampa.
    - położenie wizjera - na skraju aparatu, nie wycieram ekranu policzkiem lub nosem, doskonale!
    - lampa - niby tylko mała i słaba ale ogólnie lampy używam niewiele i taka mi wystarczy, zwłaszcza że można odchylić w górę. Lepiej mieć schowaną w aparacie niż szukać po kieszeniach, dokręcać itp.
    - pokrętło trybu - za samo to udogodnienie wymieniłbym 5N na 6
    - kółko pod kciukiem - doskonałe umiejscowienie! Bardzo wygodne w obsłudze.
    - testami na portalach, zwłaszcza sprawdzającymi wysokie ISO nie zawracam sobie głowy. Fotografuję w dzień, zdjęcia pokazuję na FullHD, a w sieci w rozdzielczości forumowej - KAŻDY dzisiejszy aparat doskonale sobie z tym poradzi.
    - generalnie pomimo dodania lampy/stopki (czekam na dostępność HVL-20) oraz wizjera wielkość aparatu nie wzrosła znacząco a mocno poprawił się (i tak w 5N wygodny) uchwyt.

Minus:
    - brak dotyku - bardzo duży minus utrudniający korzystanie z manuali. Ale moja przygoda z manualami skończyła się w momencie jak:
    a) pojawiły się Sigmy 19 i 30
    b) E50 staniało co nieco
    c) zauważyłem, że manuale i przejściówki mnożą się u mnie jak króliki, a nie o to przecież chodziło

Piszę to po półtorarocznym używaniu 5 a potem 5N oraz prawie roku z 6.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 644 z 2397 PierwszyPierwszy ... 14454459463464264364464564665469474411441644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów