a ta pani to sie zmeczyla, ze sobie tam usiadla? Czy to tak do zdjecia..?![]()
Szukaj
a ta pani to sie zmeczyla, ze sobie tam usiadla? Czy to tak do zdjecia..?![]()
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Zawsze mozna dać bulb z przysłoniętym dłonią obiektywem poczekać sekundę-dwie i odsłonić, potem tak samo na koncu zasłonic i wyłączyć naswietlanie jesli chodzi ci o mozliwość poruszenia. Zasląniać nie trzeba szczelnie, bo przy takich czasach to co wpadnie bokiem przez tą chwile bedzie bez znaczenia. Tak samo jak nie masz jasnych swiateł w kadrze, nie ma co się przejmować poruszeniem od wcisniecia spustu przy czasie powyżej 30 sekund.
Völkchlor
Czyli może być tak jak w starych modelach.
Mam prośbę - czy mógłbys spróbować włączyć nagrywanie video aż do przegrzania? Po prosu włączyć rec i zobaczyc ile uda się nagrać.
Byłbym bardzo zobowiązany
Zastanawiałem się nad zakupem Nexa VG20, tam mozna nagrywac do 7h i nie ma tego problemu ale cena jest dośc wysoka.... W sumie to przegrzewanie to jedyna rzecz ktora tak bardzo przeszkadza mi w 5n :/
NEX-a jeszcze nie mam, z małych posiadam Nikona P6000, który idzie do sprzedaży. Dlaczego NEX, bo ma zmienną optykę i niewielką wagę. Przeznaczenie to wycieczki, oraz do testów, chcę dać synowi Tomek96, który jest pasjonatem astrofotografii. Chcemy sprawdzić jak ta matryca sprawdzałaby się przy fotografowaniu nieba, potrzebne są czasy naświetlania powtarzalne rzędu 120 sek. Dlatego potrzebne jest sterowanie Bulb. NEX będzie podpięty do teleskopu astro, jeżeli to nie wypali, to będzie dalej wykorzystywana kamera Atic 314 mono oraz filtry RGB. Dziś byłem w Saturnie i w Sony, brałem w rękę 3F i 5R oba przypadły mi do gustu. 3F ma lampę, 5,5 klatki na sek. dla mnie jest to wystarczające. Za 5R przemawiało ustawianie ostrości za pomocą fazy, ale jeśli nie stanowi to problemu, to będę się zastanawiał nad tańszym rozwiązaniem.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Pierwsze 10 minut aparat sobie nagrywał leżąc na biurku, później (dalej nagrywając) pobawiłem się trochę mając go w łapach, zmiany przysłony, trochę zmiany czułości. Już po pierwszych 10 min aparat zrobił się ciepły, zwłaszcza od spodu ekraniku.
W 19 minucie nagrywania wyświetlił pomarańczowy wskaźnik termometru, dalej nagrywał. Padł w okolicach 23 min. Tryb FH 50i.
CZUWAJ![]()
wybieram inne systemy
Czyli powtórka z rozrywki, wielka szkodaDzieki!
W moim przypadku chodzi o pojedyncze zdjęcia z długim czasem naświetlania. Jeżeli filmy to raczej do 3 minut a więc nie ma obawy włączenia się zabezpieczenia. Do astro do tej pory wykorzystywał Tomek Nikona D90 i pilotem ustawiał ekspozycję np. 5 x 120 sek i był spokój. Ale D90 trochę waży a montaż astro musi to wszystko dźwigać razem z teleskopem i jednocześnie podążać za obiektami na niebie, dlatego ważna jest waga aparatu. W tym przypadku NEX jest odpowiedni, ale jedyny minus trzeba wymyślić sterownie długimi czasami ekspozycji.
Wybieram się na targi w Łodzi, będą tam warsztaty Sony, może wszystkie wątpliwości będą rozwiane.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
Skontaktuj się z nami