Pozwolę sobie napisać, że się nie zgadzam.
Dla mnie możliwość podpinania manuali do Nexa to tylko jedna z zalet a nie cały urok.
Z możliwości zabawy całą gamą mf-ów skorzystałem, pobawiłem się bo taka była, że tak powiem, potrzeba chwili i pozbyłem się tego w diabły. Miałem kilka MD i FD. Z przejściówkami robiły się z Nexem duże i ciężkie zestawy jak na produkowane efekty. Po co komu teraz metalowe obudowy, jak to samo można zrobić z polimerów? I nie piszcie, że plastik nie wytrzyma 20 lat - nie musi, bo za chwilę będą nowe, lepsze i się zmieni. Poza tym przywiązałem się i wygodnie mi z AF. Pomijając obiektywy od telewizji przemysłowej (cieszymy się głównie z ich wad optycznych i efekty są ciekawe), używając dostępnych, natywnych obiektywów E mogę uzyskać, w moim przypadku, te same efekty. Piszę o fotografii (dla mnie) "użytkowej", czyli to co wstawiam w tym wątku. Badylki mnie nie bawią a kota nie mam
Wydaje mi się, że o wiele większą zaletą jest możliwość pracy z lekkimi i małymi E16, E19, E30, E50 które w połączeniu z matrycą Nexa produkują dobre zdjęcia a całość jest dobrze wyważona i korzysta się z tego z przyjemnością. Waga zestawu jest bardzo mała i nie przeszkadza w wycieczkach.
To jest dla mnie najważniejsza zaleta.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami