Szukaj
Cześć, czy jest tutaj ktoś z Wawy, kto dysponuje jakimś jasnym szkłem Voigt/Leica z przedziału 35-50, kto mógłby się ze mną na chwilkę spotkać. Chciałbym sprawdzić łatwość/trudność ostrzenia takim manualem. Chodzi mi po głowie ten Voigt 35 1.4, ale boje się, że manualne ostrzenie nie będzie szybkie w moim wykonaniu. Rozważam też SEL 35 1.8 od Sonego - jest ciemniejszy, ale ma OSS i przede wszystkim AF.
16'ka którą posiadam, z racji dużej GO, nie jest do końca miarodajna.
Mamiya + Sony
ja na 1.2 używałem statywu bo głębia jest tak mała, że jakiekolwiek poruszenie powodowało nieostrość danego punktu.
Nikon D*** vs. Sony NEX **
ze statywem to żadne fotografowanie, bo się go wszędzie nie zabierze![]()
Mamiya + Sony
Bardzo pomaga ostrzenie "na kominek", z przedramionami przy brzucholu. Ostatnio to moja podstawowa pozycja pracy z nexem (z racji zauroczenia fujianem). Niestety, jak ktoś ma cycki będzie kłopot.
Nawet zacząłem myśleć czy nie nabyć http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html . Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 18-12-2012 o 17:18
oj tak, ale przy 1.2, 1.4 ciężko się nexem operuje. trzeba powiększać obraz, żeby utrafić z ostrością a to się już wiąże z drganiami na ekranie. z nikonem mam łatwiej, bo jest bardziej stabilny przy oku.
ja tez bawiłem się d700 z 50 1.2 i z ostrzeniem było słabo...
Mamiya + Sony
hehe, chodziło mi przede wszystkim o stabilność. muszę przetestować tą metodę "na kominek".
Skontaktuj się z nami